dissabte, 22 de març del 2008

FSC i irresponsabilitat forestal


Veracel: el certificat de defunció del FSC



Ahir, l'empresa certificadora SGS (Société Générale de Surveillance) ens va comunicar que va atorgar el certificat FSC a les plantacions d'eucaliptus de Veracel a Brasil. El que no va anunciar en el seu missatge electrònic va ser que juntament amb aquest certificat també estaven donant el certificat de defunció del FSC.


Veracel, una empresa conjunta de la sueca-finlandesa Stora Enso i la noruega-brasilera Aracruz Cellulose, ocupa un àrea d'aproximadament 164.600 hectàrees de terra a l'Estat brasiler de Bahia. Aproximadament la meitat d'aquesta terra està ocupada per plantacions a gran escala de monocultius d'eucaliptus.

L'any passat, quan organitzacions de la societat civil de Brasil i de la resta del món es van assabentar que Veracel estava sol·licitant l'etiqueta FSC, es va generar una forta reacció. L'empresa té antecedents molt coneguts d'activitats nocives, que van des de la violació dels drets territorials de comunitats locals, fins a contaminació ambiental, esgotament de l'aigua, i destrucció de l'ecosistema. Els impactes de l'empresa han estat àmpliament documentats i tota la informació respectiva va ser enviada al Secretariat Internacional del FSC. El directori de la institució va ser convidat, fins i tot, a visitar la zona per a tenir informació de primera mà sobre el problema. Encara que hi havia proves suficients per a demostrar que la certificació de Veracel provocaria una pèrdua total de credibilitat en el FSC, el directori no va acceptar la invitació. La pròpia empresa certificadora (SGS) té prou antecedents de certificar plantacions a gran escala incertificables i el FSC havia informat que el seu Servei d'Acreditació (ASI, per a la seva sigla en anglès) “portarà a terme una auditoria de inspecció de maneig forestal per a SGS a Veracel a Brasil, entre el 26 i 28 de març de 2008”. El fet que SGS decideixi certificar a Veracel uns pocs dies abans de l'arribada de l'equip de ASI és com una bufetada, no només per a les comunitats locals sinó per a ASI i el propi FSC.

El FSC està portant a terme un procés de Revisió de la Certificació de Plantacions. Molts de nosaltres assumim això com un reconeixement a que hi havia alguns problemes a discutir en relació amb la certificació de les plantacions. No obstant això, res sembla haver canviat des que el procés va començar i les plantacions d'arbres a gran escala continuen sent certificades sota el sistema FSC a tot el món, no només per SGS sinó també per part d'altres empreses certificadores.



La certificació de Veracel no és un fet aïllat, sinó que és l'última baula d'una cadena d'errors. El WRM ha denunciat durant molts anys la certificació de les plantacions a gran escala d'arbres perquè han demostrat la seva irresponsabilitat envers l'ambient i perquè no aporten cap benefici social, raons per les quals no compleixen el mandat del FSC. També hem assenyalat que en aquests casos la certificació del FSC soscava els processos de resistència dels pobles locals.

El 13 de març –data que SGS li va concedir certificació FSC a Veracel- serà recordat com la data del certificat de defunció del FSC.

Una informació de:


2 comentaris:

zel ha dit...

Després d'un llarg recorregut, he entès qui són...si és que com ens poden passar tantes coses desapercebudes? Bona Pasqua!

Anònim ha dit...

Només caldria veure qui son els accionistes de les diverses empreses certificadores i s'entendria tot a la primera...
Certificacions a banda del FSC, com poden ser diverses ISO,OSHAS i d'altres que ostenten empreses de cert renom fan petar de riure. Està clar que pagant Sant Pere canta !!!