dimecres, 12 de març del 2008

Salvem el pi de Mestres de Vilallonga del Camp

El pi centenari més gran de Catalunya en perill

A Vilallonga del Camp, comarca del Tarragonès, es troba el Pi de Mestres, l’últim pi (Pinus Pinea) viu considerat Arbre Monumental de Catalunya. Aquest arbre centenari va ser plantat per un fill del poble, Josep Mestres i Miquel (1868 - 1915) al 1898. Metge, polític i agrònom que fundà la càtedra ambulant d'agricultura i va ser president de la Diputació de Tarragona (1913-1915), a més de formar part del primer Consell Executiu de la Mancomunitat de Catalunya i ser president del Col·legi Oficial de Metges de la província de Tarragona.

Tot i estar protegit pel DECRET 214/1987, de 9 de juny, sobre declaració d'arbres monumentals de la Generalitat de Catalunya, la Red Eléctrica de España ha demanat la seva tal.la parcial per principis d’abril d’aquest any.

No és la primera vegada que es fa tal.les d’arbres en estranyes circumstàncies. Al març de 2003 va obrir tres pistes forestals sense permís a Avinyó (comarca del Bages, Barcelona). Al juliol de 2006, va tal.lar 38 pins a “Las Espeñuelas” (Granada). Totes dues sentències van ser contràries a la companyia elèctrica, però...

La multa posterior no els farà tornar a crèixer. ¡Parem-ho ara!

Més informació aquí: El pi centanari de Vilallonga

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Incomprensiblement, el tema d’arbres monumentlals, protegits i conceptes semblants continua amb una aureola de misteri extraterrestre i vuits i nous beneiturros. Per començar, la mateixa plana web de la Generalitat és paupèrrima: Estem parlant de decrets de 1987, com a mínim, i la immensa majoria d’arbres suposadament protegits no tenen la fitxa feta. Així la informació que arribes a trobar és parcial i deficient. Per exemple de Pinus pinea, tinc miquetes d’ informació del pi de (del/de les?) Boter, Burc, quatre besses i del Salt. Per tant, aquests missatges de « L´últim pi viu » què vol dir?
Si és un arbre protegit els mossos d’esquadra han de dur al calabós a qui ha amenaçat de tallar-li branques. D’altra manera éstem parlant de vuits i nous extraterrestres què, a més, no serveixen per a res.

Anònim ha dit...

Jo tampoc no he trobat aquest arbre a la llista de la Generalitat. Si és protegit basta exigir el compliment de la llei, i encara podem dir "burru" al conseller de Medi Ambient, a l'Alcalde i als de l'oposició "que no se enteran". Però si no és protegit, la cosa canvia daltbaix. El que han votat al Rajoi poden començar a resar, el altres, haurem de fer putadetes

Anònim ha dit...

El pi de Mestres és el pinus pinea que QUEDA VIU A VILALLONGA i A TOT EL TARRAGONÈS. Teníem dos pinus pinea arbre monumentaL:
el pi del baró i el pi de mestres. El pi del baró es mor.
Gràcies al suport dels AMICS DELS ARBRES i ALS VILALLONGUINS QUE SOM UN POBLE DE CATALUNYA DE PUTA MARE, amb un Ajuntament que lluita pel pi, tal vegada RED ELECTRICA DE ESPAÑA proposi al Departament de Medi Ambient una alternativa a l'actual que plantejava que era tallar les branques al PI DE MESTRES.
Agrairíem tots el vostre suport, per això CAL QUE OBRIU la www molt casolana i no gaire perfecte que jo vaig fer i que per sort, tu també has vist.
Dolors Mestres.

Anònim ha dit...

Doncs això: si l'Ajuntament lluita pel pi que, a més a més, estava protegit des de 1987, l'Alcalde denuncia a la Conselleria de Medi Ambient que Perico Palotes ha amenaçat de tallar una branca a aquest arbre. Acte seguit els Mossos d'Esquadra van a cercar a Perico Palotes, el fan declarar i, si es ratifica en que encara vol tallar una branca del pi protegit, el fiquen al calabós fins que el jutje deicideixi.
Per on m'he perdut, ara?