dijous, 27 de març del 2008

Notícies dels pols

Els mitjans de comunicació,
els pols i el canvi climàtic


A la Vanguardia surt avui un article que parla de la plataforma Wilkins a l'Antàrtida. Des de 1990, Wilkins està perdent gel i sembla ser que es van desprenent trossos importants (el d'ara és de 102 km2) que poden anar a la deriva. La Vanguardia i tots els altres, a més de totes les cadenes de televisió, han destacat aquest fet com una prova més del canvi climàtic. No obstant això, cap d'ells ha comentat el que vé a continuació i que crec que és també molt interessant...

Aquesta informació xoca amb les gràfiques de la NASA, SMMR i SSMI, les quals manifesten que, aquest any i a ple hivern austral, s'ha observat que l'Antàrtida té la major extensió de gel des que es fan mesures al continent, l'any 1979 (veure gràfic 2).

De fet, com es pot observar a través de la web Arctic climate change i a The Cryosphere Today el desglaç dels últims anys és molt dramàtic i evident al Pol nord (veure gràfic 1) però al Pol Sud succeeix tot el contrari (veure gràfic 2).
A nivell global (veure gràfic 3) la tendència era a una pèrdua de la superfície de mar coberta per glaç (amb mínims absoluts), tot i que a finals del 2007 i 2008 es pot intuïr un canvi de tendència i una recuperació de la superfície coberta de glaç que s'havia perdut. No obstant això, en climatologia un any no és representatiu per observar tendències. De totes maneres, la tendència en l'anomalia s'ha revertit almenys per un any, ja que a l'estiu del 2007 es va registrar la mínima superfície de gel des que existeixen mesures i és previsible que aquest any no succeeixi el mateix a no ser que les coses canvïin radicalment el que queda d'any.

Gràfics. És probable que hagueu de punxar a les imatges per veure-les millor.
Gràfic 1. Evolució de la coberta al pol nord.
Gràfic 2. Evolució de la coberta al pol sud. Gràfic 3. Evolució de la coberta global (suma d'ambdos pols).
Perquè el Pol Sud està guanyant gel i el Nord n'està perdent?
Perquè el Pol nord s'observa una gran disminució progressiva de gel, tot i que aquest hivern hagi assolit més capa de gel en comparació als últims 4 hiverns?

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Preguntes molt interessants i que jo sàpiga sense resposta per part de tants quilos de matèria grisa que treballa en el tema.

La terra deu funcionar com un ecosistema que corregeix els daltbaixos i es regula per si sola.

Si poguéssim asseure'ns i mirar-ho com qui veu una pel·lícula... però és que nosaltres precisament també en som actors d'aquesta pel·lícula, els dolents de la películ·la diria jo.

Salut Chesnut!

ErrareHumanumEst ha dit...

estic amb tu Joan Vicenç,

Abans,quan passava alguna cosa la culpa era del diable o de les bruixes que vivíen al bosc...

Si el canvi climàtic és real, de bén segur no serà com pronostiquen molts... ans al contrari, crec que l'home originarà altres catàstrofes per coses que no vol veure ni se'n preocupa.Com crec que be deia en Pere, no és cosa d'un canvi climàtic, és pel desastre general.

A mi el tema del canvi climàtic no només no m'agrada perquè tingui els meus dubtes sinó perquè molts l'utilitzen per introduïr coses que haurien de ser de calaix. Si només fos això no em queixaria però és que si no es compleix el canvi climàtic tant esperat,la consciencia ambiental se'n anira a norris...

L'altre dia em van dir que les batusses vindràn per l'aigua, perquè falta aigua i perquè no plou. Jo més aviat crec que d'aigua n'hi haurà com sempre però que igual faltaran molts dels recursos limitats que té la terra, no perquè de cop aquesta en deixi de subministrar, sinó més aviat perquè no hi ha prou subministrament per una població mundial que creix una espanya per any... per mi aquest és el problema principal i em sap greu dir-ho perquè per a molts és molt dur d'acceptar.