Les plaques solars amenacen els paratges naturals de Formentera
A.MATEU. Eivissa.
El GEN-GOB d'Eivissa i Formentera féu saber aquesta setmana que «la construcció d'infraestructures destinades a la producció d'energies renovables no ha d'empenyorar els valors ambientals de la zona on les institucions volen ubicar-les».
Marià Marí, portaveu de l'entitat conservacionista, féu aquestes declaracions arran que una promotora de parcs fotovoltaics hagués arrasat fa unes setmanes una zona propera a cala Saona, a Formentera, per instal·lar-hi el conjunt de plaques fotovoltaiques. Aquestes obres comportaren la desaparició d'una part de la població d'una planta endèmica de l'illa, el , una espècie de vauma amb flor moradenca.
«Aquestes obres han causat la desparició irreversible d'una part de la població d'aquesta planta que es troba localitzada a cala Saona mateix i al cap de Barbaria. Des del GEN-GOB feim una aposta per les energies renovables i som conscients de la necessitat d'implantació d'aquests tipus de sistemes als edificis de nova construcció. Per contra però, aquest tipus d'infraestructures no són vàlides si suposen un cost ambiental», explicà ahir Marià Marí.
La Conselleria de Comerç, Indústria i Energia atorgà el mes d'octubre passat els permisos corresponents als promotors per a la construcció de dos parcs fotovoltaics a Formentera, el que ja s'ha esmentat de cala Saona i un altre a la Mola, on encara no han començat les obres. Aquests permisos tingueren el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient, organisme dependent de la Conselleria de Medi Ambient, encarregat d'avaluar quin cost ambiental podria tenir aquesta acció.
El resultat fou que es permetia la construcció del parc sempre i quan l'àrea on es troba la planta quedàs exclosa del projecte. El resultat ha estat que, segons la versió del GEN-GOB, la maquinària ja ha acabat amb una part important de la població de de cala Saona. Per això, des del grup ecologista es demana la paralització immediata de les obres.
Fonts de la Conselleria de Medi Ambient asseguraren ahir, però, que «la destrossa només ha representat la pèrdua d'un dos per cent de la població de la planta de cala Saona». A partir d'ara, segons les mateixes fonts, «la Conselleria mirarà prim perquè la promotora del parc solar no torni a atemptar contra la població». «Ara, les àrees on es troba aquesta flor estan ben delimitades i no cal passar pena», asseguraren dites fonts.
Tanmateix, allò que denuncia el GEN-GOB no és només la desaparició d'una part de la població de l'endemisme, sinó també el procés com la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia atorgà una declaració d'utilitat pública energètica a la instal·lació l'esmentada.
Segons l'entitat, «la Conselleria s'emparà al Pla director sectorial energètic de Balears que, en cap cas fa esment d'energia solar, per entregar els permisos. Així doncs, li calia l'Interès general per part del Consell de Formentera, declaració que de moment no té. Per tot això demanam la paralització immediata de les obres».
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada