dissabte, 15 de març del 2008

Slow Food Illes Balears


De la terra a la taula, però amb seny

Neix Slow Food Illes Balears, una associació que defensa els sistemes agraris més autòctons


L.ACEDO. Palma.

De la terra a la taula, aquest podria ser el lema d'Slow Food Illes Balears, una associació que acaba de néixer a l'Arxipèlag, però que gaudeix del suport internacional de 1.000 grups i de més de 85.000 membres.Contràriament al fast food, el menjar lent aposta per un canvi de consciència que va des del productor fins al consumidor i que passa pel cuiner, les escoles o els botiguers, entre d'altres. La filosofia amb què neix Slow Food Illes Balears és la viabilitat i eficàcia de l'agricultura sostenible, aquells productes que, a banda d'un gust excel·lent, tenen en compte el respecte pel medi ambient al llarg de la seva elaboració i el respecte per tots aquells que han treballat per dur-lo de la terra a la taula.

Slow Food ja disposa de més de 70 productors de les Illes que aposten per l'agricultura sostenible o l'ecogastronomia. Uns productors que, amb el respecte al medi ambient i la cura de cadascun dels seus productes elaborats artesanalment, «aposten per recuperar espècies autòctones de les Illes Balears», assenyalà Alberto Fraile, fundador de l'associació. Així, el blat de xeixa mallorquí, amassat a mà i cuit en forns de llenya, és la base que Tomeu i Bianca proposen per un bon pa amb oli, regat amb l'oli d'arbequines ecològic de Toni Rei, fregat amb les tomàtigues de ramellet de l'hort d'en Jordi. Per acompanyar el pa, res millor que un bon formatge d'ovella roja mallorquina. El pescador formenterenc David proposa una rajada de clavell assecada amb l'oratge de la mar i empotada amb oli ecològic d'arbequina. Per cloure, qualsevol de les 400 varietats d'ametla o les 40 opcions de pomes pròpies de les Illes.

L'associació proposa una producció basada en els sistemes agraris tradicionals. «L'agricultura s'ha d'adaptar al medi, al calendari i a les tradicions mallorquines», va matisar Fraile. «Hem de recuperar el moviment lent de l'Illa de la calma i el tradicional 'a poc a poc' mallorquí», va afegir.

Diari de Balears