dilluns, 3 de març del 2008

La destrucció de la natura a Masquefa

S’estan carregant un farigolar esplèndid i preciós

Fa uns quants anys a Masquefa es podien recollir tota mena de herbes remeieres i plantes silvestres mengívoles gairebé al darrera mateix de les cases, ara això ja no es pot fer. Una urbanització exagerada, maldestre i gens respectuosa amb el territori i la natura, l’abocament de runes, trastos i porqueries de tota mena per tot el territori, caques de gos i tiferades de persones a dojo, el pas incontrolat de tota mena de vehicles de motor pel mig dels camps i de la muntanya, la desídia de les administracions públiques que haurien de vetllar per tal que tot això no passés, ens han portat que tot això s’anés perdent i cada vegada s’hagi d’anar més lluny per trobar-ne.
Fins fa pocs dies un dels pocs indrets on encara s’hi podien trobar herbes remeieres i aromàtiques era un turó just a l’altre banda de la carretera i a sobre mateix del torrent de la malesa. En aquest turó hi havia un farigolar esplèndid i preciós, acompanyat de moltes altres plantes, unes grans mates de romaní que florien durant tot l’any, flors de sant Joan, boix i moltes altres menes de plantes, algunes oliveres, alguns ullastres, alguns pins, tot un regal de la natura. Durant tot l’any, molta de la gent que sovint van a passejar pel camp i a fer caminades s’aturaven en aquest indret per a sentir les olors i contemplar i gaudir d’aquest bé de la natura. Un paratge que molta gent ja anomena el turó de la farigola i que podeu contemplar en les següents fotografies:
·
·
De l’estiu cap aquí a Masquefa s’estan fent uns moviments de terres impressionants, s’està aplanant el territori i colguen torrents i llencen terres als marges d’una manera que és molt estrany que algú hagi signat els informes d’impacte ambiental, que les diverses autoritats competents ho hagin pogut autoritzar i que s’estiguin complint les normes de protecció ambientals i del territori.
Ara li ha tocat al turó de la farigola, en molts pocs dies han arrasat gairebé la meitat d’aquest turó i s’han carregat gairebé tot el seu farigolar. Una salvatjada brutal que podeu anar a veure in situ i que també podeu veure en les fotografies de sota aquest paràgraf:
·
·
Els que han autoritzat aquesta brutalitat i els que ho estan fent ens demostren que no tenen cap mena de respecte per la natura i que no els importa gens la gent de Masquefa. No es pot actuar impunement d’aquesta manera. Reclamem que aturin aquesta brutal agressió al territori i al medi natural i que restaurin aquest paratge i el tornin a deixar tal com estava i que es catalogui com a paratge natural protegit.
·
Ajudem a salvar el Turó de la Farigola de Masquefa
‘Amics arbres · Arbres amics’ ja ha demanat a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Masquefa que s’aturi d’immediat aquesta brutal agressió al Turó de la Farigola i que restaurin aquest paratge i el tornin a deixar tal com estava. A tots vosaltres, amics i amigues que ens llegiu, us demanem que us afegiu a la nostra petició. Aquí sota us posem un possible redactat de petició i les adreces electròniques on s’haurien d’enviar amb la màxima urgència. Cal fer tot el que sigui possible per tal de salvar el Turó de la Farigola de Masquefa.

Salveu el Turó de la Farigola de Masquefa
[ vicepresident@gencat.cat; consellerbaltasar@gencat.cat; conseller.ptop@gencat.cat; masquefa@diba.es; mernissicc@diba.cat; gomezmen@diba.cat ]
Generalitat de Catalunya,
Ajuntament de Masquefa,
Hem vist que s’està destruint de manera brutal el Turó de la Farigola de Masquefa. Aquest paratge era fins fa pocs dies un dels pocs indrets on encara s’hi podia trobar un farigolar esplèndid i preciós i també tota mena de herbes remeieres i aromàtiques i d’altres plantes i arbres. Un paratge on molta gent hi anava per a sentir les olors i contemplar i gaudir d’aquest bé de la natura. Per això reclamem que aturin aquesta brutal agressió al territori i al medi natural i que restaurin aquest paratge i el tornin a deixar tal com estava i que es catalogui com a paratge natural protegit. Ben cordialment.
·
· Fotos:
· Turó de la Farigola: Irene Matas Puig ·
· Destrucció Turó: Amics arbres · Arbres amics ·

·

5 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Gent de Masquefa, en tot el que deis vos vessa raó. Fins i tot als caps de nyusos que ho han pensat i executat els convé que hi hagi gent com vosaltres en favor de la vida. Aquesta gent de les zones humides o d'aquests farigolars en diuen llocs improductius. Què produeixen ells a canvi. Olors benefactors? Plantes medicinals? Aire pur? Serenor? Paisatge? Cants d'ocells o de xigales? O devastació, ciment, asfalt, fum, renous, perills...?

Jo enviaré aquest correu a les institucions que anomenes, però a més els diré que s'aturin un moment, menys de deu segons, a ensumar un brot de farigola. O els farà mal?

Ànim, solidaritat i endavant amb coratge.

Salut!
JV

Anònim ha dit...

Els fills dels especuladors enflairaran la pudor de dels diners quan siguin grans.
Els patriotes de la pela estan reventant el país. Territoris i paisatges que ja mai més tornaran a ésser els mateixos se’n van en orris per culpa de quatre inpresentables.
Aleshores, on és l’Estat de dret que diuen que tenim ?
Si ha de ser el dret a que et donin pel ses aquests beneits, quina merda d’Estat és ?
Amb quina autoritat moral es pot justificar tot això ?
Ja sabem que les altres autoritats ( intel.lectuals, polítiques, policials ) dormen a la palla.
I també sabem que és impossible que ningú no s’adoni d’aquesta barbaritat. Què passa doncs ?
La por i la ignorància regalen tota la permissivitat del món.
No ens aturem, reclamem el nostre dret a un medi en condicions, no degradat i contaminat pels engarrapatotxos de sempre.

Anònim ha dit...

He enviat el mail, espero que la pressió faci una mica d'efecte.

Salut,

Anònim ha dit...

A tot això de l’arrasament del Turó de la Farigola, el colgament dels torrents i el llançament de terres als marges, el que cal fer és denunciar-ho a la fiscalia del medi ambient.

Anònim ha dit...

A mi se’m glaça el cor quant veig aquestes coses.
No tenen vergonya ni anima.