dimecres, 12 de desembre del 2007

Previsió meteorològica pels pròxims dies

Durants aquests dies seguir les previsions meteorològiques és d'allò més interessant.
No sé si ho serà tant per vosaltres que us comenti una mica el resum de com es pot moure l'atmosfera a finals de setmana però si em permeteu l'escrit jo quedaré d'allò més content (en altres paraules, si no ho faig, revento!).

No sé si us hi haureu fixat que els homes del temps de tv3, porten dies fent insinuacions. En realitat, els homes del temps tenen diversos models, a vegades aquests es contradiuen uns amb els altres, a vegades uns indiquen plujes i d'altres un bon sol. El dilema del meteoròleg és intuïr i saber escollir quin model és més racional i quin és el model que més lògica té, això no és gens fàcil i és el que està passant ara. Normalment quan hi ha aquesta incertesa, el meteoròleg opta per escollir el punt intermitg i informar a l'oient que "pot passar alguna cosa". El servei meteorològic ja ho va informar ahir i ho continua informant avui. La previsió per diumenge pot ser de temps estable o d'una bona nevada a gran part de Catalunya. La pressió que tenen a sobre i el poc temps en l'espai, fa que hagin d'anar al gra i no poder explicar les alternatives que hi ha (en meteorologia tot són possibilitats, els ordinadors són massa poc precisos per imitar el comportament caòtic de l'atmosfera). Hi ha vegades que aquesta desinformació genera autèntics problemes i confusió(o no ha passat mai que a última hora s'ha posat a nevar sense que ningú ho digués??? o no ha passat mai que a última hora no ha caigut ni una volva tot i la insistència???). Avui no pretenc fer una predicció meteorològica, només us faré el seguiment del que sería el cas extrem (i no pas gens descartable) del pròxim diumenge 16 de desembre (aviso per si algú em vé el diumenge i em pregunta a veure d'on vaig treure la previsió...):

En principi, per aquesta setmana el temps ha de ser estable i amb un bon sol. La boira que normalment ja apareixia per aquestes dates de manera força persistent per les terres de Lleida o Vic de moment no fa acte de presència. Això és degut a que aquests dies hem tingut una forta entrada de tramuntana propiciat pel moviment de l'anticicló cap a latituds més altes i aquest és un factor que propicia la ventilació i per tant, la inexistència d'una inversió tèrmica.
Tot i aquest moviment anticiclònic, fins fa poc teniem un anticicló prou potent instal·lat a la península que impossibilitava les precipitacions. En general, aquest anticicló ha patit pocs canvis significatius i ha permès una tardor molt seca a Catalunya tret de la "gota freda" (ara ja no s'accepta gota freda però s'entén millor així) i les perturbacions que van afectar el Païs Valencia i ses illes donant precipitacions força abundants. Aquest anticicló semblava prou estable perquè les corrents en "jet" (corrents fredes que recorren les arees polars i circumpolars) eren extraordinàriament potents i no permetien el moviment de l'anticicló cap a latituds més altes, però això ha canviat. Fa uns dies es podia intuïr, observant els mapes meteorològics baromètrics, el debilitament d'aquestes corrents en "jet" i per tant, la possibilitat de que l'anticicló començés a moure's. Això ja ha estat així i ha permès a l'anticicló d'instalar el seu centre entre les illes britàniques i el sud de Noruega. La conformació de l'anticicló (gran verticalitat i poca horitzontalitat) ha provocat que aquest emetés de manera important vents de tramuntana més aviat agregalats (NE) cap a la península (vegeu mapa)Font: [Wetterzentrale] Model predictiu GFS. Mapa baromètric. Avui dimecres.
Comentari: Observeu els vents agregalats que arriben al est peninsular i observeu també la conformació anticiclònica (gran verticalitat i poca horitzontalitat).

Fins aquí res d'interessant. Aquesta és una situació que es dóna molt sovint per aquestes èpoques i que sovint porta associades precipitacions intenses a la cara nord del pirineu (Precipitació orogràfica) i alguna nevada també a la cara sud, a la resta de catalunya però, el cel està ben net.

El que és interessant és el possible pròxim moviment d'aquest anticicló. Si fins ara l'anticicló tenia una conformació molt vertical i poc horitzontal, sembla ser que els proxims dies anirà adquirint forma de circumferència (sense moure massa el seu centre de pressions) fruit del debilitament de les pertorbacions del centre d'europa. Tot plegat pot implicar canvis importants.L'evolució és la següent:

Per començar, és segur que aquest anticicló portarà al centre d'Europa vents freds provinents de Russia que molt aviat afectarà a zones com el nord de França, nord d'Itàlia i Suïssa. En principi, el fred quedarà restringit a les zones esmentades generant fins i tot una onada d'aire fred important a Itàlia i països de l'est. Serà llavors quan l'anticicló decideixi canviar la seva morfologia i s'allargarà per tot europa impulsant així aire allevantat provinent de l'est d'europa. Aquest aire provinent de l'est, no només transportarà humitat mediterrània sinó que també l'acompanyarà la onada d'aire fred Italiana, generant així un corrent d'inestabilitat (aire fred + humitat) que molt propablement originarà un front fred a les costes mediterrànies.

Font: [Wetterzentrale] Model predictiu GFS. Mapa baromètric. Diumenge 16
Comentari: Observeu la nova configuració de l'anticicló, s'ha allargat molt més i ara té molta més horitzontalitat, això permetrà l'entrada d'aire allevantat. Observeu també que la bossa freda que estava a Itàlia anirà viatjant cap a la península. Tot això anirà acompanyat de aire fred en altura (corrent en "jet" despenjada) i per tant la possibilitat d'inestabilitat i de moviments verticals importants.
Font: [Wetterzentrale] Model predictiu GFS. Mapa termomètric. Divendres 14.
Font: [Wetterzentrale] Model predictiu GFS. Mapa termomètric. Diumenge 16.
Comentari: Compareu aquests dos mapes termomètrics. Observeu al primer mapa, la senyora onada d'aire fred a centreuropa, agafant fins i tot el sud d'Itàlia . Observeu que al diumenge 16, l'anticicló transporta tot el fred cap a la península, el diumenge la llengua ja estarà sobre nostre, serà tant important que si hi hagués precipitacions, la cota de neu estaria al nivell del mar (de complir-se el segon model).
Tot plegat significa que, de complir-se el que els models estan reflexant, podria haver canvis importants en el temps (ATENCIÓ!, hi ha models que encara no observen ni pronostiquen aquesta situació,com ho són el NOGAPS o el ECMWF. De fet, fa poc, només el GFS reflexava aquesta situació tant interessant, però ara també ho indiquen el FAX, ENS i en menor mesura, el GEM).

Ara bé, intentaré fer la meva predicció (per acontentar als lectors):
De confiar amb el GFS, GEM, ENS i FAX, el dissabte i diumenge començariem a notar un descens acusat de temperatures i un canvi en els vents a Llevant, el fred sería més intens a l'est de Catalunya i no tant important al Païs Valencià i Ses illes però de totes maneres, també es notaria força el descens tèrmic. Aquest canvi de vents portaria associat un front fred que diumenge segons alguns,o dilluns segons els altres, donaria precipitacions que podrien ser moderades (cota de neu per determinar, alguns models indiquen 0 m. i d'altres 600-700 m). Les precipitacions es concentrarien sobretot a la zona est de catalunya per llavors anar-se desplaçant cap al sud, Ses illes i païs Valencià, on podrien ser més importants. Aquestes precipitacions podrien ser moderades (calculo que, en cas de ser neu, es podrien acumular uns 10 cm.).
Dilluns disminuïrien les precipitacions tret del Païs Valencià on ja seríen més dèbils. L'ambient fred es mantindrà.
Font: [Wetterzentrale] Model predictiu GFS. Mapa de precipitacions. Diumenge 16.
comentaris: Aquest és un mapa que pronostica precipitacions importants per diumenge. Observeu que la taca envaeix pràcticament tot Catalunya, ses illes i Païs Valencià.

En fi, és un gust seguir aquestes situacions, a vegades tot s'envà a norris d'un dia per l'altre i d'altres vegades tens l'ull de la gota freda sobre el teu cap!

P.D: NO és una predicció, és el cas extrem (i no gens descartable) que hi podria haver el pròxim diumenge dia 16.

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Interessantíssima aquesta anàlisi que fas. Quina sort avui poder utilitzar aquests models i informació meteorològica variada. Personalment trob molt apropiada aquesta informació per a la gent que fem molta vida al camp, a la muntanya... apassionant. Mira aquesta informació den Climent Picornell sobre la nevada del 56 a les Illes i compara, després em dius coses. Salut i enhorabona per aquest article.

http://jcmllonja.balearweb.net/post/26410

ErrareHumanumEst ha dit...

Hi ha hagut una nova actualització dels models. Es va confirmant la situació, és probable que avui al meteocat comencin a informar però putser no s'atreviran a reflexar-ho amb els símbols.

Joan vicenç, feia temps que buscava un fet anecdòtic com aquest!! OOOOOh! Quin polvoríííí!!!!!!! Et juro que se m'ha ficat la pell de gallina quan he vist els mapes. Un febrer pitjor crec que és gairebé impossible. És curiós però tot europa estava envaïda per aquest fred...
Comparo el que vé aquest diumenge amb els mapes d'aquell febrer i fa riure jaja!!! La perturbació que es formarà serà "per riure" comparat amb aquella bestia.

El centre de la pressió que arribarà(si no s'arriba a formar nevarà igualment) no arriba ni a la catalogació de perturbació (té poc menys de 1020 hPa) mentre que la que exposa en Climent té menys de 995 hPa, pràcticament impensable a les nostres latituds!!).

P.D: l'anticicló escandinau és la "panacea" del meteoròleg