una rega a l'hort
El clau és una espècia molt present a les cuines però més aviat poc emprada per cuinar. La mare tallava una llimona pel mig i hi clavava alguns claus de girofle. Tot seguit repartia les meitats per la cuina i la nevera perquè el limonè i els olis de l'espècia fessin el seu efecte. Això és un ambientador natural i, al mateix temps, un espantamosques, mosquits i altres insectes volàtils indesitjables.
En diem clau perquè recorda tant un clau menut, una tatxa o una punta d'ebenista. La forma incita a clavar-ne. A clavar-ne. A clavar-ne a tot arreu. A clavar-ne a cebes, a taronges, a llimones i a pomes. Fa bonic i no se'n perd cap. S'han de tenir controlats per si s'han de treure abans d'hora, per evitar que la seva olor intensa i el sabor picant i persistent ho impregni tot un xic massa. Ja a la Cuynera catalana, un dels llibres on abunden les receptes amb clau d'espècia, siguin sopes, guisats de carn o melmelades, hi ha un advertiment essencial: «Lo Clavell es també de un us molt comú empleantse utilment en varias salsas y guisats, puix que lo seu perfum es bastant agradable y de un gust casi general y es necessari traurerlo de las viandas antes de servirlas per ser bastant lo seu olor.»
En aquell temps, li donaven les mateixes virtuts que el pebre. Plini el Vell ja parla del caryophyllon, «un gra que s'assembla al pebre, però és més gran i més fràgil, creix a sobre del lotus indi i és importat per la gràcia de la seva aroma». Galeni és el nostre clàssic que més espai dedica al clau d'espècia. Ens n'ha arribat una traducció catalana medieval d'un text d'Ibn Wàfid, que n'havia traslladat l'original grec a l'àrab: «El girofle aporte hom d India e son grans loncs en ssemblantz de clavells (...) e valen a la flaquea de l estomag e del fedge e done gran confortament al cor e estrenyn e escolen la vianda e quan es donat a beure pus d un diner en deju picat e mesclat ab leyt conforta e dona gran volontat de jaher ab femna.»Clau d'espècia
Clavell
Salvador Garcia-Arbós
El Punt. 19.11.2007
· Article publicat a El Punt el 19.11.2007· Fotos: [ JuliannaMKohler ] · [ Planet Janet 111 ] · [ rawallison ] · [ ☆ simonette ☆ ] ·
·






1 comentari:
www.balaguer24hores.es
Publica un comentari a l'entrada