La Conselleria admet que els treballadors ho aplicaven sense protecció i paralitza el seu ús
Els tubs que protegeixen els arbres es subjecten en terra amb l’espuma de poliuretano
La Conselleria de Medi ambient ha estat fent ús d’un producte tòxic en la repoblació forestal que s’està portant a terme en el municipi d'Alcúdia, encara que davant els informes rebuts ha decidit paralitzar la seva ocupació. Aquest departament al·lega que la seva utilització tenia un caràcter experimental i ara ha sol·licitat nous informes per a determinar els riscos que s'ha incorregut. El producte en qüestió és l'escuma de poliuretano. Aquest material s'ha utilitzat per a subjectar al sòl els tubs que protegeixen dels animals herbívors als petits arboles que es planten, en lloc de les tradicionals varetes de ferro que es venien emprant. El problema radica que en els recipients s'especifica que el seu maneig ha de fer-se amb l'adopció de mesures de protecció, com guants, mascarilla si l'exposició va a ser breu, i ulleres hermètiques. I la Conselleria admet que aquestes precaucions no s'han adoptat, encara que per a això al·lega que el comitè de salut laboral no va fer cap advertiment referent a això. Cal tenir en compte que en els treballs de reforestació han estat treballant quatre brigades del Ibanat compostes per set persones cadascuna, i que dels 20.000 arboles previstos per a replantar, ja s'havien col·locat uns 5.000, segons dades facilitades per representants sindicals. De moment, representants dels treballadors de Medi ambient han sol·licitat informes tècnics sobre els perjudicis que l'escuma de poliuretano pot tenir tant sobre les persones com sobre el medi ambient. La pròpia Conselleria ha sol·licitat més estudis per a determinar els riscos que comporta l'ocupació de la citada substància. Com exemple, en alguns dels informes que s'han realitzat sobre els poliuretanos s'apunta que són inflamables i que al cremar desprenen àcid cianhídrico, el que obliga a fer ús d'una protecció especial per part dels equips d'extinció. En relació a aquestes últimes qüestions, des de la Conselleria s'admet l'error que s'ha comès al no haver dotat de guants, ulleres i mascarilla al personal del Ibanat que ha estat usant l'escuma de poliuretano. Aquest punt ja ha estat abordada pel comitè de salut laboral de Medi ambient, segons es va confirmar des del sindicat CCOO.
Caràcter experimental
Sobre les restants qüestions, des del citat departament autonòmic s'esgrimeix que l'ús del poliuretano ha tingut únicament un caràcter experimental i que s'ha fet en tan baixes quantitats que no suposa cap perill mediambiental. Un aspecte sobre el qual es fa especial èmfasi és en el seu caràcter fotodegradable. DIARI de MALLORCA es va posar en contacte fa una setmana amb Medi ambient davant les denúncies rebudes en relació a aquest tema, i en un primer moment es va defensar la utilització de l'escuma de poliuretano com innòcua. No obstant això, als pocs dies la Conselleria va admetre un canvi de postura, amb l'encàrrec de més informes i la paralització del seu ús en els treballs de reforestació, al manco fins que s’aclareixin els efectes que aquest material pugui tenir.
En aquests moments es reconeix que el motiu de la seva ocupació va ser intentar innovar en aquest tipus de treballs de repoblació forestal, però s'apunta que encara no se sap si la seva futura utilització ha quedat definitivament descartada.
Diario de Mallorca
4 comentaris:
El que faltava pel duro...
Quan s'abandona un sementer, als 20 anys hi ha un pinar... als 30 un "cabrar"... després es repobla amb poliuretà biodegradable...
Com és diu, aquesta pel.lícula?
Alarma total MMVIII !!
tenc un company de feina qua diu: "perdrem l'ofici fent feina!"
Això del poliuretà és una idea de bomber. Supòs que el protectors són de plàstic fotodegradable i el poliuretà no sé jo si s'acaba desfent. Si s'eliminassin cabres i s'estabulassin les anomenades "fines" no s'haurien de protegir tant els plantons, encara que els conills també fan mal...
La utilització de cons de reixeta i varilles de ferro tampoc é cap panacea, ja ho sabem.
Cosa difícil de sol.lucionar quan hi ha tant d'interès en mantenir les cabres i aquestes "cabezas pensantes" que així la pensen, ja l'han aferrada.
Osti tu, poliuretà, no sé si és molt fotodegradable....
Em pensava que encara es continuava apostant pels "Tubex", els típics tubs verds que en teoria són fotodegradables, però que almenys els que he vist jo amb 15 anys únicament perden una mica el color i s'esquitllen per la zona d'unió.
Osti, el que és acollonant és el protocol que es segueix en cas de repoblació fracassada, n'heu sentit mai a parlar?
En conec un que ho ha hagut de fer, va tenir tanta mala sort que una calorada (terreny 100% despullat + onada de calor + sequera acumulada + plançons joves + els tubs hivernacle que fan augmentar encara més la temperatura) se l'hi va endur mitja repoblació i es clar, cal seguir el protocol per determinar responsabilitats!
Publica un comentari a l'entrada