dimarts, 3 de març del 2009

Perillen les palmeres de la Catedral de Barcelona

Volen talar les palmeres de la Catedral de Barcelona

Ens ha arribat la noticia que aquest proper dijous dia 5 de març pretenen talar algunes de les palmeres de la catedral i sembla ser que no hi ha motius seriosos per fer aquesta actuació. El vent del passat 24 de gener i la por, sembla que ha fet que triessin aquesta opció, no volen problemes i se les volen treure de sobre.
Abans d’executar aquesta dràstica mesura, la Catedral de Barcelona i el Bisbat i també l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, haurien d’informar i donar tota mena d’explicacions a la ciutadania, s’hauria de demanar un acurat informe amb un bon diagnòstic als millors tècnics en palmeres i caldria contemplar la seva salvació.
La imatge d’aquestes palmeres és indestriable al de la mateixa catedral ja que formen part del seu patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic i cal tenir en compte que més enllà de la seva propietat legal també són patrimoni de la ciutat de Barcelona, de Catalunya i de tots els ciutadans.
· Fotos: · [ Aemilius Paullus ] · [ wendi* ] ·
·

2 comentaris:

malesherbes ha dit...

Hola companys/es:

Hem penjat el article en el nostre bloc

salut!!!

malesherbes ha dit...

alvada la palmera alta de la catedral
| El bisbat la volia talar perquè afirma que és un perill | L'Ajuntament ha obligat a conservar-la i fermar-la millor

La palmera més alta del claustre de la catedral de Barcelona s'ha salvat, de moment, per imposició de l'Ajuntament, que ha obligat a posar-li uns nous ancoratges per evitar que fimbri massa o que caigui. Aquesta és la palmera més alta del claustre, sobresurt per damunt del terrat de la catedral i fa la competència al campanar.

El conservador de la catedral, el doctor Martí Bonet, calcula que fa més de trenta metres. "Quan fa una mica de vent es trenquen els ancoratges, fimbra molt i dona cops contra els murs de les dependències de les monges", afirma. Bonet explica que, després de la gran ventada del gener, l'estabilitat de la palmera es va fer més precària i van decidir tallar-la perquè temien que caigués damunt del terrat o del claustre. Altres vegades ja s'han desprès branques que pesen molts quilos. "Ho volíem fer per bé del monument i de la gent", diu el canonge, que afegeix, però, que "ara declinem la responsabilitat" dels possibles danys que la caiguda de l'arbre pogués ocasionar després que ahir l'Ajuntament els advertís que no la podien talar.

Com la de l'Ardiaca

Aquesta palmera és una Phoenix dactylifera igual que la que hi ha a la Casa de l'Ardiaca, que és just davant i que fa 25 metres d'alçada. Ambdues, que es veuen per damunt dels terrats, es pol·linitzen mútuament.

Al mig del claustre de la catedral hi ha un petit jardí amb quatre palmeres més i magnòlies i un estany amb 13 oques blanques. En aquest jardí hi havia originàriament tarongers fins que el 1877 es va renovar i aleshores s'hi van plantar palmeres. El consistori farà ara un informe sobre l'estat i l'edat de les palmeres.

Maria Favà diari Avui