diumenge, 1 de març del 2009

Els Polls del Moviment

Microtoponimia buferera

A la part més oriental de s’Albufera de Mallorca (sa Bufera), trobam un racó amb un encant especial. Avui estava especialment agradós: fortes ennigulades tapaven el nord; el sol baix i tebi pintava de carabassa el canyet sec, que comença a rebrotar; les jonqueres mostraven primordis de les seves flors; les boscarles mostatxudes cantaven enceses arreu espipellant insectes arran de l’aigua; i les arpelles festejaven a les totes.

Allà on es toquen el prat de Son Serra, es Ras i es Rotlos trobam aquest indret, enrevoltat de canals plens d’aigua. Els polls del Moviment són un conjunt de 23 arbres, són polls blancs Populus alba, situats al llarg del Canal de’n Molines i dos dels exemplars vora la síquia de les tortugues. Els trobam just a la meitat del Camí de’n Molines quan aquest es creua amb el camí de’n Pujol (que surt de forma perpendicular des dels polls del Moviment), en aquest indret se l'anomena Es Rotlets. Allà trobam una sèrie d’arbres adults i atacats fortament per el preciós lepidòpter Sesia apiformis i això es pot observar en els orificis circulars que s’obren a la base dels troncs i en les podridures en els troncs i brancam. Altres exemplars són més joves i sans procedents de rebroll, alguns segurament d’arbres majors ja desapareguts, testimonis de moments indesitjables.

Aquest topònim és en realitat un neotopònim i és degut a això que en Lillo (1995) no el recull en el seu article “Noves aportacions a la toponímia de s’Albufera”. De totes formes Llorenç Serra “Lloret” de sa Pobla, antic garriguer de sa Bufera ja va sentir anomenar aquest topònim quan va començar a treballar a la finca (B. Perelló com.pers.)
El Movimiento Nacional és el nom que rebé durant el franquisme el mecanisme totalitari d’inspiració fascista. Probablement el topònim sigui posterior a la guerra civil espanyola i m'han dit que diuen que han dit que han sentit contar històries que el relaciona amb fets tràgics que s'haurien dut a terme en aquest lloc...qui sap si tristament injustos i irracionals afusellaments.

L’arraconada convida a fer un recés, aturar a escoltar i olorar. Història, llegenda i natura s’hi mesclen.


Documentació:

Lillo Colomar, F. Noves aportacions a la toponímia de s’Albufera. S’Albufera de Mallorca. Monografies de la Societat d’Història Natural de les Balears núm.4. Ed. Moll 1995.

Toponimia X. Lillo 1993 : Arxiu Pdf 112Kb

Salbufera : Plana web no oficial sobre s’Albufera de Mallorca. Biel Perelló.

Rafel Mas, Búger 1 de març de 2009