dimecres, 4 de març del 2009

25 anys clamant al desert. 25



25 anys de

Ciris geperuts


Des de fa uns anys sembla que l’única manera que hi ha de podar els arbres és coronar (d’aquesta manera que pareixen uns ciris geperuts).

Els arbres molt grossos d’espècies a prova de ciutats, plàtans, robínies... certament no se’n moren, d’això, però deu esser l’únic avantatge d’aquesta poda, perquè d’estètica, fan por, i a l’arbre no li fan cap bé, i és erroni fer “funcionar” els arbres amb un 25 per cent de fulles. Abans de sembrar-los, s’ha de preveure l’embalum que faran. Es poden triar espècies d’arbres de totes les mesures.

Els arbres poden mantenir-se en unes dimensions determinades simplement podant la creixença anual, així, fent un esforç mínim, viurien molts més anys. En canvi, si cada temporada se’ls obliga a rebrotar un màxim, en pocs anys hauran fet el lleixiu, cada temporada es tiren moltes tones de biomassa vegetal que bona falta ens fa, i aquesta biomassa és substància orgànica que tindrà difícil recuperació davall l’asfalt.

...I de lletjos, ja ho hem dit: fan por.

Pere Llofriu in Ultima Hora: 4 de març de 1984

fotografia de la portada de la resvista La Foig n. 94, de 1999, Garcia (El Priorat)

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens molta raó en criticar aquestes podes i en mostrar els abres fets malbè de palma, inca, etc. Però amb això que no vui que t'ho prenguis malament, sols et vui fer una crítica positiva. No creus que vos estau enrocant amb el passat? ja sé que trobareu exemples actuals... però no es pot generalitzar, que no hi han podes ben fetes?

CEIP Gaspar Sabater ha dit...

Vinga, sí! que segur que hi ha de podes ben fetes.
Només us cal passar per Bunyola i veure la feina tan guapa que els hi han fet a TOTS els arbres del passeig/carrer principal. Una enhorabona als podadors o podadores.

Anònim ha dit...

A Palma també es poda bè.

CEIP Gaspar Sabater ha dit...

sí, ja, ja...

Anònim ha dit...

Hola, heu vist la poda que han fet a la C-17 entre la Canovelles i la Garriga? És espantós! Pobres arbres!

adam.