Chávez anuncia la intervenció de terrenys de la irlandesa Smurfit Kappa
El president veneçolà, Hugo Chávez, va anunciar avui la intervenció de 1.500 hectàrees de terres de la filial al país de la multinacional irlandesa Smurfit Kappa Group, que produeix paper, en el marc de la seva "revolució agrària" i socialista.
EFE La finca El Piñal, de 1.500 hectàrees on es conrea eucaliptus, "va ser intervinguda ahir", va dir Chávez, sense identificar els propietaris, durant un acte oficial en el qual també va anunciar l'expropiació d'una altra finca de "2.237 hectàrees", ubicada en el municipi Simón Planas de l'estat occidental de Lara.
Per la seva part, el ministre d'Obres Públiques i Habitatge, Diosdado Cabello, va dir que a El Piñal "la trasnacional denominada Smurfit, la cartonera, sembra un tipus específic de fusta, en el qual els únics beneficiats són els propietaris de l'empresa."
Smurfit Kappa Cartón de Veneçuela S.A és un grup manufacturer europeu que opera a Veneçuela des de 1954, on posseeix una dotzena d'instal·lacions, entre elles una divisió forestal.
Respecte al cas d'El Piñal, el mandatari sol va dir que en aquests terrenys es conrea eucaliptus, un arbre, "que xucla gairebé tota l'aigua del subsòl", per la qual cosa una vegada que passi a les mans de l'Estat es canviarà aquest cultiu.
"Explotarem de manera racional aquesta fusta (d'eucaliptus) i sembrarem altres coses allà (...) caraotas (fesols) blat de moro, melca, iuca, nyam," va dir el president i defensor del socialisme del segle XXI.
Sobre la intervenció de la finca El Maizal, de 2.237 hectàrees, el governant va asseverar que "pagarà la indemnització corresponent" als propietaris d'aquestes terres, que passaran a ser de propietat col·lectiva i que es dedicaran a la sembra d'aliments.
El "meu reconeixement als que han estat usdefruitant aquestes terres, per la seva cooperació" per negociar amb l'Estat la venda, "ells rebran la corresponent indemnització per les infraestructures ", va declarar Chávez des de la finca intervinguda, on va encapçalar un "conversatorio sobre d'arrossego agrari socialista".
El Cap de l'Estat, que tornar a ressaltar com a indispensable per a l'èxit de la seva "revolució" socialista la "transformació de l'estructura de la propietat de la terra", no va revelar la identitat dels propietaris d'El Maizal ni el preu que pensa pagar per les terres.
El 2001 Chávez va declarar la "guerra a mort" al latifundi i va iniciar la intervenció de terres abandonades pera repartir-les entre camperols pobres que les explotin en "empreses de producció social".
Diario de Mallorca 6 de març de 2009
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada