divendres, 20 de març del 2009

Per Tutatis! deixau estar els arbres!

Idèfix, el primer ca ecologista

Fa uns dies vaig prendre part d’una tertúlia a la ràdio amb en Joan Rita, doctor en Botànica i professor de la Universitat de les Illes Balears. En Joan ens va alabar el blog Amics arbres-Arbres Amics, i va comentar que li agradava la feina i el sentiment dels que feim possible el blog i de la gent que el segueix. Va dir que en la demostració d’amor cap als arbres, li recordàvem a l’Idèfix, el ca de l’Obèlix, d’Astèrix i Obèlix.
Idèfix és un personatge de ficció que apareix als còmics d’Astèrix el Gal. Idèfix és el ca de n’Obèlix, amic d’Astèrix. És l’únic personatge principal que és un animal. Va aparèixer per primera vegada al 1965 en el còmic titulat La volta a la Gàl·lia.
Idèfix està molt enmarat amb n’Obèlix i es posa a plorar cada vegada quan veu un arbre que ha estat tombat o tallat, convertint-se així en el primer ca ecologista de la història. Aquest drama que monta el ca cada vegada que veu tombar arbres és ben patent al volum titulat La residència dels déus de 1971, on el pobre canet acaba acubant-se, quan veu la destrossa que estan fent els romans, també mossega a un romà que està marcant els arbres que s'han de treure del bosc. Vos en pos unes imatges. És per això que n’Obèlix ha deixat de tirar arbres sobre els romans.
Astèrix el Gal és un personatge de còmic creat pel dibuixant Albert Uderzo i el guionista René Goscinny al 1961. Els seus àlbums s'han traduït a moltes llengües, incloent-hi el català, el llatí i el grec antic.
Rafel Mas, Búger 20 de març MMIX

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Com és que encara no n'havíem fet referència? Quin personatge més encertat.

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Els seus àlbums s'han traduït a moltes llengües, incloent-hi el català, el llatí i el grec antic.

I també a l'Esperanto.