dilluns, 23 de març del 2009

Les Terres de l'Ebre celebra l'Hanami

El cirerer
ha florit d'amor
olora vida

Primera Jornada de Hanami de les Terres de l'Ebre

D’una idea sorgida a l'Ebresfera, el proper diumenge dia 29 de març a les 4 de la tarda es celebra l’Hanami, la festa japonesa del cirerer en flor, la "Primera Jornada de Hanami de les Terres de l'Ebre". Aquesta celebració es farà a la vall d'en Baiges, al terme municipal de Paüls (Baix Ebre), a l'hort que surt a la foto de baix. S'hi arriba desviant-se per un caminet que surt a la dreta just abans d'arribar a Paüls senyalitzat com a "Vall de vinyes". Està a 10 minuts en cotxe a partir de la bifurcació. L'hort es troba just al costat de dues roques enormes que es van desprendre de la muntanya del costat, no té pèrdua.
A la fotografia no es veu però hi ha una font just al costat de l'hort. Penseu que aquesta fotografia no serà la mateixa d'aquí una setmana quan els cirerers hauran florit.
L’acte durarà una hora i mitja ja que a les 17,30 el sol s'amaga degut a que s’estarà al bell mig del Parc Natural dels Ports.
Per aquesta celebració es demana als participants que preparin un petit poema, poema musicat, cançó o fragment de narrativa literària sobre un dels següents temes que hauran d'exposar davant la resta dels assistents. Pot ser propi o d'un altre autor que òbviament s'haurà de mencionar : Floració dels cirerers. Arribada de la primavera. Bellesa natural de les Terres de l'Ebre. Cicle de la vida. Cultura japonesa (anterior a la segona guerra mundial, excloure Nintendos, Sonys i similars). Relacions entre Catalunya i/o les Terres de l'Ebre amb el Japó.
Com que l’acte es farà a l'hora en què els ebrencs prenen el cafè desprès del llarg dinar del diumenge s'invita als assistents a portar begudes i pastes per prendre mentre es gaudeix de l'entorn i de les presentacions. També és important remarcar que allí no hi ha lloc per seure i per tant els assistents s'han de portar o cadiretes plegables o catifes per seure al terra o sacs de plàstic de color blau tal i com es fa al Japó. Finalment tindre en compte que a la vall d'en Baiges els camins són molt estrets i hi ha poc lloc per aparcar per la qual cosa cal optimitzar els seients dels cotxes.
A qui no pugui anar a aquest acte es fa una invitació general a penjar els textos propis o fotografies relacionats amb el Hanami o l'arribada de la Primavera a les Terres de l'Ebre el proper diumenge 29 de març als vostres blocs, fotologs o videoblocs!!
L’acte està organitzat per l'Ebresfera i compte amb la col·laboració de la Joana Celma Gavaldà de la casa rural "La Remulla" de Paüls que cedeix el seu hort de cirerers per organitzar la trobada.
L’Hanami
Al Japó s'ha celebrat des de fa vora 1000 anys l'arribada de la primavera amb la festa del hanami (observació de flors de cirerer en japonès) que coincideix sempre amb el punt àlgid del sakura (floració dels cirerers) que sol ser pels darrers dies del mes de març.
La curta durada d'aquest fenomen, juntament amb la pràctica d'una religió fortament lligada a la natura com el sintoisme, recorda als japonesos, i en especial a la seva casta guerrera, els samurais, la curta durada de la vida i la conseqüent joia i sentiment de gratitud que han d'expressar pel fet d'estar vius. També té influència en la celebració la segona religió del país, el budisme, i el seu principi de “Mono no aware” que es podria traduir per "Tristesa per les coses que són efímeres".
Així, a 2009 com estem, tot i quedar lluny l'era dels samurais, les famílies japoneses continuen reunint-se sota els cirerers en flor, per llegir poesia, beure sake, cervesa o te verd i menjar de picnic mentre es gaudeix de l'espectacle que no es podrà tornar a contemplar fins al proper any.
És, si més no, una característica que ha dignificat al poble japonès des de que es va acabar la Segona Guerra Mundial, la seva habilitat per combinar les seves tradicions mil·lenàries amb ser una de les nacions més avançades de la terra, especialment en el pla científic i tecnològic.
Curiosament, una festa d'aquestes característiques, lligada a l'equinox de la primavera i el renaixement d'un nou cicle vital, té poc de ressò fora de l'illa del sol naixent. Buscant per internet només he trobat exemples semblants a dues ciutats de la costa est dels Estats Units (Washington DC i Philadelphia), així com a Dinamarca i a l'Argentina.
A la vall del Jerte, a Extremadura, celebren efectivament la "Fiesta del cerezo en flor" però no sembla que, pel que es veu en el programa de la festa, vagi més enllà de unes quantes visites guiades i altres característiques típiques de les festes majors hispàniques com, per exemple, el ball a la plaça major del poble.
Llegint un post al blog de l’Àngel Lluís de Mora la Nova se'm va ocórrer la idea. La Ribera d'Ebre té un gran potencial en quan a floració d'arbres fruiters. Només al poble de Miravet, es concentra el 40% de la producció de cireres de Catalunya.
I allà on hi ha cireres és perquè....hi ha cirerers! Si ningú ha tret fins ara cap tipus de profit d'aquest actiu del territori (més enllà de les cireres en elles mateix, per supost!) potser que des de la societat civil ens arromanguem i fem alguna cosa. I quina millor manera que impulsar activitats culturals a nivell de tot un territori com les Terres de l'Ebre que des de la blogosfera i les xarxes que afavoreix Internet? Més considerant el potencial artístic i literari de la gent de les Terres de l'Ebre! Unes primeres trucades de telèfon seguides d'uns quants emails amunt i abaix i una visita ràpida al terme de Paüls i ja tenim la "Primera Jornada de Hanami de les Terres de" l'Ebre.
· Informacions de :
· Hanami a les Terres de l'Ebre · Nova iniciativa blocaire: celebrem l'Hanami ·
· Ebresfera
· La Remulla · Paüls · Haiku 'El Cirerer', de Llenguacat ·
· Fotos: · [ cktse ] · [ Shinkansen a la Petja ] ·
· [ highglosshighs ] · [ TokyoNowadays ] · [ Mr. Mark ] ·
·

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M’agrada aquesta iniciativa. Llàstima que visc lluny d’aquest lloc i no hi podré anar. Però bona festa a tots els que hi participin.

C.K. ha dit...

hi there - hope you enjoyed the aizu-wakamatsu hanami picture... really loved this one as everything seems to be perfectly posed.

pardon my igorance... what is this language? it's not quite spanish nor italian nor portguese...

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola CK,
Moltes gràcies.
Aquest bloc és en català. (Catalan) (Catalan in Japanese)
Salut.

Hi CK,
Thank you very much.
This blog is in Catalan. (Català) (Catalan in Japanese)
Health.