divendres, 6 de març del 2009

Un ram d'anemones per a la dona treballadora



Declaració de l’Assemblea de Dones del Fòrum Social Mundial 2009


dimarts 10 de febrer de 2009


L’any en què el FSM es troba amb la població Pan- Amazònica, nosaltres dones de diferents parts del món, reunides a Belem, reafirmem la contribució de les dones indígenes i de tots els pobles del boscatge, com a subjecte polític que enriqueixen el feminisme a partir de la diversitat cultural de les nostres societats i enforteixen la lluita feminista contra el sistema patriarcal capitalista globalitzat.


Avui en el món, vivim diverses crisis que expressen la inviabilitat d’aquest sistema. Les crisis financeres, alimentàries, climàtiques i energètiques no són fenòmens aïllats i representen una crisi del model, caracteritzat per una sobreexplotació del treball i de la natura, i per l’especulació i financierització de l’economia.


Davant aquestes crisis no ens interessen les respostes pal·liatives basades en la lògica del mercat que només poden portar a la supervivència del mateix sistema. Necessitem avançar en la construcció d’alternatives. Per a la crisi climàtica i energètica, ens oposem a solucions per mitjà d’agrocombustibles i dels mercats de crèdits de carboni. Nosaltres dones feministes proposem el canvi del model de producció i consum.


Davant la crisi alimentària afirmem que els transgènics no representen una solució. La nostra proposta és la sobirania alimentària i el desenvolupament de la producció agroecològica.


Davant la crisi financera i econòmica, ens pronunciem en contra dels milions retirats dels fons públics, per rescatar bancs i empreses. Nosaltres feministes reivindiquem la protecció del treball i el dret a una renda digna.


No podem acceptar que els intents de mantenir el sistema es facin a costa de la vida de les dones. Els acomiadaments en massa, els retalls de la despesa pública en les àrees socials i la reafirmació del model productiu, impacten directament en les nostres vides en la mesura que augmenta el treball de reproducció i sosteniment de la vida.


Per imposar el seu domini al món, el sistema recorre a la militarització i a l’armamentisme; inventa confrontacions genocides que fan de les dones un botí de guerra i utilitzen la violència sexual com a arma de guerra en els conflictes armats. S’expulsa les poblacions obligant-les a viure com a refugiats, consagra la impunitat de la violència contra les dones, el feminicidi i altres crims contra la humanitat que succeeixen quotidianament en els conflictes armats.


Nosaltres feministes proposem transformacions profundes i radicals de les relacions entre els éssers humans i amb la natura, la fi de la lesbofòbia, i del patriarcat heteronormatiu i racista.


Exigim la fi del control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat. Reivindiquem el dret a decidir amb llibertat sobre les nostres vides i els territoris que habitem. Volem que la reproducció de la societat no es faci a partir de la sobreexplotació de les dones.


Ens solidaritzem amb les dones de les regions on es donen conflictes armats. Sumem les nostres veus a les dones d’Haití i rebutgem la violència de les forces d’ocupació. Ens solidaritzem amb les colombianes, congoleses i tantes altres que resisteixen quotidianament la violència dels grups militars i de les milícies armades involucrades en els conflictes. Expressem la nostra solidaritat amb les dones de l’Iraq que afronten la violència de l’ocupació militar nord-americana.


En el moment actual, ens solidaritzem especialment amb les dones palestines de la franja de Gaza sota l’atac d’Israel i ens afegim a les lluites per a la fi de la guerra en l’Orient Mitjà.


En la Pau i en les guerres ens solidaritzem amb les dones víctimes de la violència patriarcal i racista contra les dones negres i joves.


De la mateixa manera, manifestem el nostre suport i solidaritat a cada una de les companyes que estan en les lluites de resistència contra les hidroelèctriques, les empreses de la fusta, les mineres i els megaprojectes a l’Amazonía i altres parts del món i que són perseguides per la seva oposició legítima a l’explotació. Nosaltres ens afegim a la lluita pel dret a l’aigua.


Ens solidaritzem amb totes les dones criminalitzades per la pràctica de l’avortament o per defensar aquest dret. Reforcem el nostre compromís i convergim les nostres accions per resistir l’ofensiva fundamentalista i conservadora per garantir que totes les dones que el necessitin tinguin dret a l’avortament legal i segur.


Ens sumem a les lluites per l’accessibilitat per a les persones amb deficiència i pel dret a la lliure circulació de les dones migrants.


Per totes i per nosaltres mateixes, seguirem compromeses amb la construcció del moviment feminista com una força política contrahegemònica i un instrument de les dones per assolir la transformació de les seves vides i de les nostres societats, donant suport i enfortint l’autoorganizació de les dones, el diàleg i l’articulació de les lluites dels moviments socials.


Estarem totes, a tot el món, el proper 8 de març i en la setmana d’Acció Global 2010, confrontant el sistema patriarcal i capitalista que ens oprimeix i explota. Als carrers i a les nostres llars, en els boscatges i els camps, en les nostres lluites i els espais quotidians de les nostres vides, mantindrem la nostra rebel·lia i mobilització.











Anemone coronaria, aquesta flor silvestre és de cada vegada més rara. Enguany m'he topat amb ella i n'he agafat un ram per a la dona, per a les dones treballadores.








Fotos: JV