diumenge, 13 d’abril de 2008

Dia 17 d'Abril, Dia Internacional de la Lluita CamperolaLes corporacions transnacionals d’agronegocis (TNC)causen la crisi alimentària global.


Crida de la Via Camperola per a 17 d'Abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola.


La crisi alimentària mundial està començant a aparèixer en la seva imatge real aquest any. Durant les últimes dècades la fam estava"amagada" a àrees rurals o zones marginals. Ara el nombre d’ afectats està augmentant i molta més gent ja no pot aguantar més. Estan sorgint disturbis per aliments i files de gent famolenca a molts llocs del món.

Àfrica i Àsia són els majors afectats per la fam i la misèria a les zones rurals, i pels efectes creixents del canvi climàtic. El desenvolupament econòmic i el creixement beneficien només a una minoria de la població i provoquen danys ambientals i no resolen la situació extremadament precària de la gran majoria. A la Índia el boom econòmic beneficia només a una petita part de la població. Al mateix temps, l'economia basada en l'agricultura camperola està sent arruïnada i milers de camperols acaben les seves vides suïcidant-se per la desesperació i la pobresa. Joves camperols d'Indonèsia,Filipines, Tailàndia, Bangla Desh han d'abandonar les seves famílies i llogarets per anar a altres països, perquè allà no hi ha possibilitats de poder guanyar-se la vida. A la regió de Llatinoamèrica s'estan produint desenvolupaments del mateix tipus. La terra cultivable ja no pertany a població rural. Han de treballar la terra de la qual van ser propietaris com mà d'obra barata. Alguns fugen a les ciutats intentant millorar les seves vides, però per desgràcia cada nit han d'anar-se a dormir amb l'estómac buit.

Les grans empreses transnacionals d’agronegocis (TNC) volen augmentar el control sobre l'alimentació mundial i l'economia agrícola. Això ha estat possible a causa de la liberalització del comerç i la inversió a l'agricultura. S'han portat a terme acords a nivell internacional a través de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), els tractats de lliure comerç (TLC) i els Acords d'Associació Econòmica (EPA). Està rebent suport a través de programes del Banc Mundial i del FMI, que donen suport als agronegocis com a prioritat en les polítiques alimentàries i agrícoles a molts països.

Els subsidis governamentals destinats a les TNCs d’agronegocis en el nord són dirigits a l'agricultura industrial, eliminant granges en el Nord i en el Sud per mitjà del dúmping. A través de la revolució verda, les TNCs d’agronegocis exclouen la saviesa i els coneixements locals a l'agricultura i imposen noves tecnologies i productes agrícoles que els camperols han de comprar, depenent així d'ells. Avui dia, l'avarícia de les TNCs d’agronegocis és fins i tot més perillosa, ja que pretenen apoderar-se de molta més terra per a convertir-la en monocultius per agrocombustibles, és a dir, per a conrear aliments per als automòbils.Clarament, les TNCs d’agronegocis volen acabar amb l'agricultura familiar i fer que ja no siguin els camperols qui alimentin les persones en el món, perquè els seus objectius són controlar el mercat mundial dels aliments i convertir la producció camperola en producció industrial. Després d'expropiar a molts petits agricultors i camperols, exploten als consumidors augmentant els preus mundials d'aliments.

L'operació de les TNCs d’agronegocis és realment en contra dels éssers humans i la sostenibilitat del planeta, no hauríem de permetre'ls continuar amb les seves operacions. Hauríem de parar-los i recobrar els drets dels pobles a l'agricultura, el dret a produir bons aliments per a tot el món. Per a la commemoració aquest any del 17 d'Abril, el Dia Internacional de la Lluita Camperola, la Via Camperola fa una crida als seus membres i altres moviments socials per a realitzar activitats en contra de les TNC:

1. A enviar abans del 17 d'abril reportatges i informació sobre l'impacte de les TNC d’agronegocis que creen fam i pobresa per a agricultors familiars i camperols. Nosaltres recollirem la seva informació i la publicarem a la llista www.viacampesina.org durant tot el 17 d'abril. Podeu enviar-nos qualsevol informació com incidències de fam, violació dels drets humans, impactes negatius a la cultura i valors de les persones, deutes, problemes de salut, expropiació de terra cultivable, desastres naturals i altres situacions causades per les operacions d’agronegocios TNCs al seu poble, zona o país.

2. A organitzar activitats entorn o durant el 17 d'abril (seminaris, debats públics, accions, mobilitzacions,conferències de premsa) per a exposar els impactes de les TNC d’agronegocis i per a desprestigiar el seu paper en el sector de l'alimentació. Aquestes activitats poden també mostrar el que ha estat proposat per les organitzacions camperoles i altres moviments socials com alternatives al model neoliberal. Pode enviar el reportatge o informació a l'Operativa Internacional i la Via Camperola a través de Tejo Pramono al correu electrònic: pramono@viacampesina.org

De