dijous, 3 d’abril del 2008

Abril de revoltes


50 dies de marxa pel decreixement; ara a les comarques de Girona

La marxa pel decreixement, continua avançant, i ara ja són, un miler els km superats, i 50 els dies que portem, pedalada a pedalada, re-voltant Catalunya. O el que és el mateix, portem dos terços del recorregut i ens queda un terç, fins que el 26 d'abril, la Marxa Temps de re-voltes, realitzi la darrera etapa del recorregut, de Mataró a Barcelona.

De moment hem visitat ja unes 22 comarques i en visitarem 13 més durant aquesta marxa abans de finalitzar-la

El passat dissabte vàrem fer la nostra entrada a les comarques de Girona, fent el trajecte de Berga a Ripoll. Ahir i avui som a la Garrotxa i demà partim cap al pla de l'estany. La primera part del cap de setmana serem a l'Alt Empordà i després al Gironès. En total serem a les comarques de Girona, fins el 13 d'abril.

Estem contents de visitar aquestes comarques en un moment en que la lluita contra la Mat, està arribant a un punt àlgid, amb la gran manifestació del passat diumenge a Girona, mobilitzacions que saludem amb entusiasme i que esperem conèixer més detalladament aquests dies.

La Mat és per nosaltres un símbol d'aquest sistema de creixement que abans que plantejar-se parar, pretén acumular més i més infraestructures per poder consumir suposadament més i més energia, tot i que cada vegada tenim més dades i més proves, que demostren que en realitat el creixement de consum energètic està arribant als seus límits naturals i que si no el reduïm voluntàriament l'haurem de reduir a la força.

En lloc d'infraestructures com la MAT que eternitzen un model tan insostenible, proposem el decreixement: la reducció progressiva del consum energia, alhora que la nuclear i els combustibles fòssils, siguin substituïdes per energies renovables descentralitzades, és a dir que siguin produïdes el més aprop possible d'on es produeixin. Aquest model de reducció, descentralització i relocalitzaciò hauria de ser comú a molts sectors econòmics, com per exemple el sector industrial, el comerç, el transport i els serveis, que haurien de reduir la seva activitat econòmica, per tal que tots plegats puguem viure aquí a casa, com arreu del món, en equilibri amb els ecosistemes.

Som conscients que aquestes transformacions impliquen un canvi de sistema econòmic; hi ha alternatives i n'estem parlant amb molts i molts col·lectius arreu del territori, perquè pensem que són els moviments socials i no les èlits polítiques qui poden assumir aquest repte de construir un altre manera de viure.

Així doncs, 50 dies després, seguim marxant per aturar l'economia de creixement i posar en marxa el decreixement.

Temps de re-voltes, Olot, La Garrotxa, 1 d'abril del 2008.

http://www.tempsdere-voltes.cat