divendres, 18 d’abril del 2008

Comunicat de SOS Tibidabo

Penjada de 6 ecologistes a l'Alzinar
del Parc d'Atraccions del Tibidabo


[Barcelona, dijous 17 d'abril de 2008]. Aquest matí a les 6.45h. sis ecologistes han entrat al Parc d'Atraccions del Tibidabo i s'han penjat a varies alzines. Han avisat a totes les plataformes en defensa del Tibidabo i Collserola, veïns i entitats adherides a la causa de la defensa de l'alzinar, que s'han mobilitzat.
A partir de les 7.30 s'han concentrat molts ciutadans i mitjans de comunicació a la Plaça del Tibidabo, així com nombrosos efectius de la Guàrdia Urbana, avisada per PATSA i l'Ajuntament. S'han personat , també, els Mossos d'Esquadra.
El portaveu de l'Assemblea en defensa activa de Collserola, ha fet declaracions explicant el motiu d'aquesta acció, que no es altra que el rebuig popular a qualsevol atemptat contra el medi ambient en aquest Parc emblemàtic i demanar l'aturada del projecte de la muntanya russa.

A mig matí la Direcció del Parc d'Atraccions ha improvisat una roda de premsa, repartint unes declaracions escrites, a les que responem:

· La Nota de Premsa presentada per PATSA i B:SM per a justificar la tala de les alzines es totalment contrària als dos informes (Febrer 2007 i Febrer 2008) de l'eminent biòleg, Dr. Josep Vigo, membre del Institut d'Estudis Catalans, els quals tenen el total suport la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Segons aquests i 7 informes més, qualifiquen aquest alzinar com un ecosistema únic en el vessant solei del Cim del Tibidabo i catalogat en la Llista de Habitats d'Interès Comunitari de l'UE (HIC), i en la Llista Corine de Catalunya com: Alzinars i carrascars de terra baixa catalano-occitans
· Malgrat que l'Ajuntament insisteix que només es talaran 58 alzines, seran un total de 200 alzines greument afectades doncs només les 109 pilones de formigó armat de 3 tones cadascuna, que són la base de la muntanya russa, arrasaran aquest mateix nombre d'alzines, més les que quedin mortalment danyades en les seves arrels, que seran unes 100 més, perdent la nostra ciutat tot un ecosistema. Sobre les que afirmen que seran trasplantades, segons els biòlegs és del tot improbable que una alzina centenària sobrevisqui a un trasplantament. Quant a la plantació de 190 arbres creiem que l'actual estat de la replantació feta l'any passat per la instal·lació de l'atracció Pèndol desacredita aquestes actuacions.
· La legalitat en la que basen tot el seu projecte (PGM) és predemocràtica (1976). Els problemes mediambientals d'avui fan imprescindible un replantejament d'aquest cos legislatiu i totalment anacrònic.
· No és equiparable el valor ecològic, social i emblemàtic d'aquest alzinar, madur i sa, amb una atracció gegant de vertigen.
· El termini de resposta dels recursos administratius venç el pròxim 26 d'abril, per tant els terminis no estan sent respectats.
· No es tracta només del gravíssim fet de talar 30 o 200 alzines centenàries i catalogades sinó que és un pas més per part de les insostenibles i anacròniques polítiques de gestió del territori i les prepotències dels partits que governen, avui, a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya.
· És per això que aquesta acció de resistència ha estat portada a terme en una aliança de diferents grups locals involucrats en la defensa del Parc de Collserola. Són molts els espais afectats de la Serra als quals el projecte del Parc Natural ha decebut totalment i per això s'ha decidit unir totes les forces per a protegir la Serra de més agressions.
· Les moltes lluites, reunions i els processos de "participació" inexistents i/o frustrats, hem constatat la perversitat de les lleis urbanístiques. Hem vist passar sols qualificats de zona verda a equipaments i com, amb aquest caràcter assistencial, s'han construït vivendes, essent una mofa a la ciutadania. Tot indica que la pressió vers les zones naturals viu una gran ofensiva per part dels actuals governants, quan haurien d'executar les mesures per a garantir el nostre futur i impedir la destrucció del nostre entorn mediambiental.
· En uns moments crítics d'alerta nacional per sequera, es fa del tot injustificable la devastació d'aquest alzinar doncs és una qüestió de salut publica.
· Amb quina credibilitat podem demanar la solidaritat d'altres comarques quan aquí, al Cim de Collserola devastem els nostres propis recursos?

A les 16h s'ha acabat l'acció per avui. Aquesta acció no ha estat la primera ni la última, ja que l'objectiu es aturar la tala i la instal·lació de la muntanya russa. Amb aquest acte hem demostrat que no defallirem en la nostra lluita, i si calen més accions, les farem com a persones i entitats compromeses en defensa de la qualitat de vida de la ciutadania i en evitar la aniquilació de la nostra natura, portadora d'oxigen i pluja.

Agraïments
La Plataforma SOS Tibidabo i l'aavv Cim del Tibidabo volen agrair públicament el gran suport que ens han donat i ens donen, i molt especialment l'acció calenta i coratjosa d'avui, les entitats següents: Can Masdéu, Can Pasqual, Ecologistes en Acció, Eco gays, Col·lectiu Agudells, Caufec, que estan disposades a lluitar i seguir lluitant per la defensa d'aquest alzinar emblemàtic, així com a totes les entitats i persones físiques adherides a la nostra Plataforma.
Totes tenen el nostre agraïment i lluitarem plegats per aquesta causa.

Barcelona, 17 d'abril de 2008
·