divendres, 4 d’abril de 2008

El nyap del Parc Central

Nouvel ?
Jean Nouvel paisatgista ?


Podrà ser un arquitecte genial però no pas funcional per més premi Priztker que li hagin donat. Un exemple n’és la torre Agbar, edifici-escultura on costa encabir oficines per la seva supositorietat.
Ara, davant la imminent inauguració del Parc Central del Poble Nou de Barcelona, els d’esquerres - i ecologistes de debò - que li van encarregar l’obra estaran pletòrics.
De fet es tracta d’un nyap considerable i en són tan responsables de l’entabanada com el mateix Nouvel. Aquest francès serà recordat per ser el pare de la moderna arboricultura “guantanamera” :
55.000 m2 d’arbres amb camisa de força, emmanillats per triplicat i doblement asprats esperen sobreviure en un camp d’internament tan insostenible com regar amb eau deVichy. (Per cert d’on ve l’aigua per a regar aquest parc ¡?)
Arbres que pretenen ser una millora ambiental a la francesa i en realitat conformen un paisatge depriment : tots arrenglerats mutilats i pintats, de blanc immaculat dins d’un perímetre que sembla de seguretat. Quina angoixa, esperits sensibles abstenir-vos d’anar-hi !És il·legal pintar un arbre així però si li demaneu a la Guàrdia Urbana, que té caserna al mateix parc, que passa amb això us diran que no tenen cap edició de les ordenances mediambientals de la ciutat...
Pintar un arbre és una pràctica ridícula, que compromet la vitalitat de l’arbre, ja prou fotuda en el cas dels desmais que mai seran viables en aquest emplaçament.
I això ho paguem tots - pintura inclosa - i volen que fem la claca i el badoc. Aquest és el foment de les clavades al ciutadà (fcc) i la professionalitat jardinera amb el qual ens obsequia periòdicament la municipalitat de Barcelona. Dpm Jean i on aniràs a fer caure pedra ara ?
Xavier Torras
·

4 comentaris:

Anònim ha dit...

I dels 20 milions d'euros que s'han pagat per aquest parc, a quan puja la pintura ?

Anònim ha dit...

No hem referiré a aquest parc en concret, perquè no el conec, però, pel que es veu, és un cas bastant general i repetit.
Durant molts d’anys me vaig demanar per què un parc l’havia de dissenyar un arquitecte, que en molts casos no sabia res del món vegetal.
Els darrers anys m’estava demanant per què un arquitecte de suposat prestigi es presta a fer parcs quan, segons les estadístiques, té moltes possibilitats de perdre el suposat prestigi, mentre el parc té moltes possibilitats de no distingir-se d’un altre dissenyat a Polònia. I a tot això el que necessitem és verdor, ombra i un poc de gràcia en el resultat final, no disseny de revista.
És clar, però, que per 20 milions Sant Pere Canta. Ara veurem si pel manteniment també cercaran els jardiners més cars, o si ja basta una escola taller d’arreplegats.

Anònim ha dit...

Certament quan un arbre és petit aquest respira mitjançant les lenticel.les del cortex que és fotosintèticament actiu.
També cal observar que les enfiladisses son incompatibles amb els arbres.
I per més que Sant Pere canti els de Parcs i Jardins van jugant amb els euros de la gent.

Carles Sampietro Lara ha dit...

De debò que s'han pintat de blanc els arbres? Collons!!

Darrerament, "un verd i ecologista de debò" com jo, renega d'alguns "verds i ecologistes de debò".