diumenge, 20 d’abril del 2008

Agrocombustibles i conflictes de terres




Violència i atemptat als drets humans al sertao brasiler


Benvolgudes amigues i amics del bosc tropical,


Conflictes de terres que estaven adormits fa dècades, s’han posat novament a l’ordre del dia, com és el cas de les comunitats del districte de Casa Nova, a l’estat de Bahia, on grans empreses volen instal·lar fàbriques per a la producció d’agrocombustibles.

Coneixeu els detalls del cas i donau suport a les comunitats amb la vostra signatura, protestant en contra de l’actitud del govern brasiler, i demanant una solució constructiva durant les negociacions que tendran lloc pròximament.

Moltes gràcies com sempre per el vostre suport i una afectuosa salutació.

Guadalupe Rodríguez



Violència i atemptat als drets humans al sertao brasiler


Conflictes anteriors de terres a l'interior, que estaven adormits fa dècades, s'han posat novament a l'ordre del dia, com és el cas de les comunitats del districte de Casa Nova, on grans empreses volen instal·lar fàbriques per a la producció d’agrocombustibles.

Les comunitats tradicionals estan en perill de perdre les seves terres, per la manca d’una política efectiva, que identifiqui terres públiques que de fet pertanyen de forma legítima a causa de l'ús que li han vingut donant, als seus posseïdors tradicionals, legitimant a aquests de forma oficial a través d'un registre. Una reforma agrària ha vingut sent postergada des de fa molt temps.

El cas particular de Casa Nova ha estat refrescat a causa d'una sentència judicial, un conflicte de terres que va començar fa uns 30 anys. Em aquell temps, el conflicte va tenir lloc entre la comunitat de Riacho Grande, on en aquell temps hi vivien 56 famílies, i l'empresa Camaragibe S.A. Les famílies camperoles utilitzen des de la constitució de la comunitat a mitjans segle XIX les superfícies com terres comunals. Em els anys 80 del segle XX, l'oligarquia de Casa Nova, que dominava el llibre del cadastre municipal, va utilitzar el seu poder i la seva influència, per a registrar títols sobre les terres, i robar així grans superfícies. Es tractava de terres sobre les quals vivien famílies des de segles enrere, i que eren utilitzades per a criar cabres i ovelles, però també per a la producció agrícola, apícola i la manufactura de productes locals, és a dir, per a l'economia i sustento locals. Aquestes terres van ser venudes a l'empresa Camaragibe S.A. per l'oligarquia local, que va establir una fàbrica per a la producció d'alcohol a partir de mandioca. Tres anys més tard, l'empresa va tancar portes i activitats, deixant darrere deutes (hipoteques) per valor de milions davant el Banc do Brasil, així com danys ambientals i socials incalculables.

Després d'entrar a concurs, les famílies de les comunitats afectades per la fàbrica van tornar a les seves activitats agrícoles tradicionals, utilitzant les terres novament per a l’autososteniment. El Banc do Brasil, que administra els títols de propietat des de la fallida, els va adjudicar a especuladors d'immobles per mitjà de pràctiques tèrboles i foscs negocis, que es troben sota la sospita de frau i il·legalitat. Els especuladors es van presentar davant les famílies posseïdores de les terres com propietaris de les mateixes. Van anar als tribunals i van iniciar un procés, que va tenir com a conseqüència les greus violacions dels drets humans presentades més amunt.

Aquest és un breu resum del caòtic panorama que enfronten 300 famílies de les comunitats Riacho Grande, Salina dóna Bota, Jurema und Melancia. Les violacions dels drets humans no només tenen a veure amb les agressions físiques cap a les persones, sinó també amb la passivitat de l'estat brasiler. Aquest no actua, per a fer respectar els drets i per a garantir que els habitants de les comunitats puguin mantenir la seva manera de vida tradicional, i per a protegir les seves propietats de l'expansió de l’agronegoci. L'Estat s'interessa per les terres públiques que no estan registrades em els cadastres, encara que aquestes són de fet propietat dels petits camperols, que no són respectats.

Volem dirigir la nostra aguda protesta per a denunciar l'ús enganyós de mitjans públics, especialment les transaccions entre el Banc de Brasil i els especuladors de terres. A més, van protestar en contra de les amenaces a camperoles, camperols i els seus fills, i contra la passivitat de l'estat brasiler per a prendre mesures efectives que protegeixin els drets de les comunitats, com està contemplat a la Constitució. Exigim dels responsables la reparació de tots els danys causats, encara que les agressions són irreparables. Exigim una solució constructiva, per a canviar la seva actitud antidemocràtica, especialment pel que fa als pobres i marginats.

Per a més informació i acció de protesta: