dilluns, 14 d’abril del 2008

Per fi una primavera

Anàlisi de la situació meteorològica

La primavera d'aquest any ens està començant dinamitzar una mica l'atmosfera, cosa que es trobava a faltar.

No es pot predir com serà l'any pluviomètric però almenys hem començat bé. Per la poca cosa que puc interpretar dels mapes geopotencials i per la comparació que més o menys he fet amb l'any passat, aquesta primavera comença a ser normal. En comparació amb els últims anys, l'anticicló de les Açores no té prou força com per establir-se de manera permanent a la península, situació força típica de la primavera.

Tot i que a la primavera predominen més aviat situacions de nord que impulsen aire fred i que, a diferència de l'hivern, aporten tempestes a les zones Pirinènques, Prepirinènques i arribant fins i tot a la resta, no s'està donant massa aquesta situació (tret d'avui, que per poc aire fred que ha impulsat l'anticicló ha estat suficient per dónar unes tempestes). A la primavera, com he dit, l'anticicló no és massa ferm i el propi moviment d'aquest impulsa aire fred que, en contrast amb la superfície que mica en mica es fa escalfant, pot originar precipitacions (per poca humitat que porti l'aire).
El moviment atmosfèric d'aquesta primavera (no sé si m'equivocaré) sembla gairebé més propi de la tardor, tot i que no es tradueixi en pluges continuades (típic de tardor). La qüestió és que l'anticicló de Terranova va apareixent, en contrast amb l'hivern, on típicament està plagat de perturbacions (degut a la corrent del Golf).

La situació que hem tingut és la que comentaré, i a més, sembla ser que la història es repetirà a partir de dijous:
L'anticicló de Terranova està impulsant corrents en jet a l'Atlàntic nord que, al entrar en contacte amb l'aire més humit i càlid de l'atlàntic, acaba afavorint la formació de perturbacions allà on normalment apareix l'anticicló de les Açores. A partir d'aquest moment, la perturbació anirà creixent en funció de l'aportació d'aire fred que faci l'anticicló de Terranova. Degut a l'efecte coriolis a l'hemisferi nord, aquesta perturbació tendeix a desplaçar-se cap a l'est i acaba passant per la península ibèrica. Un cop formada la perturbació, aquesta es va retroalimentant gràcies a l'augment de nombre d'hores solars que, degut al major escalfament terrestre, afavoreixen el moviment de l'aire.
Una altre condició important perquè aquesta perturbació formada es quedi a la península i afecti als països catalans, és la influència del famós anticicló escandinau, també força freqüent per aquestes dates. L'anticicló escandinau fa una funció bloquejadora necessaria perquè la perturbació no pugi a latituds més altes i passi de llarg. Aquesta funció també la pot fer l'anticicló siberià (en cas que sigui molt potent) que, per cert, també està apareixent de tant en tant.

L'ideal és que el bloqueig que facin els anticiclons sigui prou fort com per estancar la perturbació al mediterrani i acabi provocant perturbacions mediterrànies, és a dir, que la perturbació atlàntica que arribi s'estanqui i es reforçi a l'entrar al mediterrani. Llavors la festa està assegurada. La llàstima és que la perturbació afecta sobretot a l'oest peninsular (tot i que escombra tota la península) i acaba passant de llarg, sense deixar-se influïr pel mediterrani, segurament perquè el bloqueig no és prou potent o perquè el bloqueig no es dóna de manera adequada com perquè pugui estancar la perturbació.

Us deixo uns mapetes, demano disculpes per la "xapussa" que els hi he fet, també perquè no siguin els millors mapes per observar el bloqueig. Quan en tingui de més clars, els tornaré a publicar:En aquest mapa es pot veure l'anticicló de Terranova (no és ben bé al damunt de terranova i s'allarga bastant cap al sud però es pot considerar com a tal). Observeu com el desplaçament de la corrent en jet forma perturbacions.

Aquí es veu el bloqueig de l'anticicló escandinau (és molt poc potent i petit però fa certa funció de bloqueig), el siberià queda molt amunt i no pot bloquejar, tot i que arribi una mica d'influència fins a Grècia). Observeu com el bloqueig ha fet baixar de latitud la perturbació fins ben bé al sud de Portugal

imatges: Wetterzentrale

Aquests mapes representen la situació que hi haurà a partir de dijous. Tot i que està per confirmar, és possible que torni a ploure força pel Pirineu, Prepirineu i altres indrets dels països catalans. Tot i que aquesta situació sigui ja gairebé segura, si una cosa té la primavera, és que els mapes canvien continuament.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant. Gràcies.