dijous, 3 d’abril del 2008

L'ACA arrasa un bosc de ribera

Solsonès
Olius denuncia que l'ACA ha «arrasat»
el bosc de ribera de Sant Ponç


L'Ajuntament d'Olius, governat per CiU, ha expressat la seva indignació per la tala d'arbres del bosc de ribera que s'ha efectuat a la cua del pantà de Sant Ponç, una acció que atribueix a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat.

El consistori enviarà una carta de queixa i demanarà explicacions a aquest organisme, perquè encara que la zona afectada no està protegida, considera que el bosc de ribera és un ecosistema fràgil que cal preservar.
El regidor d'Urbanisme d'Olius, Antoni Màrquez, ha manifestat que troba «sorprenent, tractant-se del departament de Medi Ambient, i una mica abusiva» la intervenció en aquest paratge, que segons ell, ha «arrasat» una superfície d'1,5 hectàrees, aproximadament. L'indret talat va des del Molí del Pont fins la gravera que hi ha sobre la carretera de Navès, i pertany al terme municipal d'Olius. Hi havia, principalment, pins, pollancres i salzes.
Màrquez ha reconegut que aquest paratge no forma part de cap pla ni de cap zona de protecció, però segons ell, la normativa europea i catalana considera que els boscos de ribera han de tenir un «tractament especial» perquè són «un ecosistema que cal preservar», i per tant, «no s'haurien de talar de soca-rel», tal com ha passat a la cua de Sant Ponç. Com a molt, segons ell, s'hi hauria d'haver practicat «una aclarida», però «l'ideal és que hi hagi poca intervenció humana». A més, aquest regidor ha expressat la seva perplexitat pel fet que l'ACA, governada pels «ecologistes i els verds» amb referència a ICV hagi permès aquesta actuació.
Aquest diari no va poder conèixer ahir la versió de l'ACA, però els consistoris d'Olius i Navès sospiten que la tala podria correspondre a un tallafoc també s'ha fet una aclarida de pins a la part de sobre la carretera i alerten que no té sentit una intervenció d'aquest abast en un bosc de ribera situat a tocar de l'aigua. L'alcalde de Navès, Josep M. Casafont, ha indicat que comparteix la inquietud d'Olius i demanarà explicacions sobre l'afer.
Jaume Ribó / Olius
Regió7. 01.04.2008
· Noticia publicada a Regió7 el 01.04.2008
·