
Les pruneres (Prunus sp.)
A Alaró nomenam prunera borda a l’arbust que en altres indrets anomenen aranyoner, arç negre o pruneller (Prunus spinosa). Floreix prest, pel febrer ja se’n veuen i sempre floreix abans que fer brostar les fulles, això la diferencia del cirerer de pastor (Crataegus monogyna), que a altres bandes anomenen espinaler o arç blanc i que brosta abans de florir. La prunera borda és silvestre, sol tenir el seu lloc a les bardisses espesses que separen les partions de les tanques o de les finques, també vora els torrents i xaragalls. Fa un fruit rodó, de color negrós-blavenc que ens esmussa la llengua si no és ben i ben madur. És una planta molt polimorfa, es a dir amb moltes varietats i formes. Fins i tot he trobat una referència a una possible varietat baleàrica.



Deu fer una quinzena d’anys, segurament gràcies a qualque aucell, ens va néixer al corral una prunera borda, en aquest cas no es tractava d’un aranyoner, sinó d’una prunera de Sant Joan. L’any passat amb les prunes d’aquesta sola prunera varem elaborar vint i set pots de confitura, i encara en varem tenir ben abastament per menjar i per regalar. Com és costum a casa i a l’igual que per la resta d’arbres, mai no l’hem esquitada, i les prunes no se fan malbé fins que no són massa madures. Enguany ens n’han nascut dotzenes de pruneres per tot arreu. Amb el meu fill n’hem trasplantades una trentena a alvèols i cossiols. Què en farem més endavant? encara no ho sabem. L’explicació a tal esclafit germinatiu, podria venir dels pinyols de les prunes que escaldàrem per fer la confitura i que llançàrem per aquí i per allà. És a dir, com passa amb altres pinyols de closca dura, una escaldada els pot anar molt bé per incitar-los a germinar.

La prunera domèstica (Prunus domestica ssp. domestica), sembla que té el seu origen en el Caucas, Anatòlia i Pèrsia. Els romans ja van practicar empelts i també assecaven les prunes de Damasc. La prunera accepta molt bé els empelts i esser empeltada. Segons informacions consultades, per tal de propagar les varietats es fan empelts de branquilló sobre pruneres de varietats més resistents o sobre prunyoners (Prunus domestica ssp. insititia). De varietats comercials més importants hi ha la Golden Japan, prunera japonesa, gran vigor i molta fertilitat, fruits grocs molt primerencs que es cullen el juny. Santa Rosa, fruits grossos i de pell vermella que es cullen el juliol. Reina Clàudia verda, fruit de color verd, adaptats a fer conserva, es cullen de juliol a agost. Reina Clàudia d’Oullins, fruit poc ensucrat, de color verd clar i daurat, es cull el juliol. En l’agricultura, a banda de com a productors de fruits també es fan servir diverses espècies o varietats de pruneres (Prunera de Sant Julià, Dames, Mirabolà, Mariana) per empeltar sobre elles altres fruiters com l’ametl·ler, l’albercoquer, melicotoner o la mateixa prunera. Sobretot es fa servir per a que els arbres aguantin terrenys massa pesants o humits que podrien podrir les arrels.
Quan a les propietats nutritives de les prunes, destaca el contingut moderat en provitamina A (més abundant a les de color obscur) i vitamina E (intervé a l’estabilitat de les cèl·lules sanguínies i en la fertilitat), ambdues d’acció antioxidant. La provitamina o beta carotè es transforma en vitamina A al nostre organisme conforme aquest ho ha de mester. La vitamina A és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per el bon funcionament del sistema immunològic. Pel que fa al seu contingut en minerals, són riques en potassi. El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl·lula. Es caracteritzen per tenir antocians (pigments d’acció antioxidant) i àcid màlic. Aquest àcid orgànic forma part del pigment vegetal que proporciona el gust a la fruita. La seva abundància en fibra i altres components laxants (sorbitol i derivats de la hifroxifenilxantina), millora el trànsit intestinal.
Allò que en realitat destaca de les prunes és la seva acció laxant, degut al contingut de fibra, de sorbitol (un tipus de sucre) i de derivats de la hifroxifenilxantina, substàncies que estimulen l’activitat dels músculs del còlon. Això explica el seu ús tradicional com a laxant en cas d’estrenyiment. Un berenar ideal per a combatre l’estrenyiment i protegir la mucosa de l’intestí, ha de comptar amb prunes fresques, seques, en compota o en forma de deliciosa melmelada.
Per la seva abundància de potassi, el consum de prunes ha de fer-se amb moderació en cas d’insuficiència renal, quan l’aportació de dit mineral estigui restringit. Tan mateix posseeix un efecte diürètic beneficiós per el seu alt contingut en aigua, potassi i àcid màlic (alcalinitza l’orina).
De les prunes i pruneres en podríem parlar bona estona. En tot cas és recomanable la visita a internet on trobareu més indicacions i contraindicacions en relació al consum de prunes amb la vostra salut. També hi trobareu moltes receptes de cuina, de pastisseria i confitures.

Joan Vicenç Lillo i Colomar
Alaró a 13 de març de 2006
~
9 comentaris:
Amb aquests escrits i aquestes descripcions tant ben explicades dels arbres d’Alaró, ens fas venir moltes ganes d’anar a Alaró a veure’ls en directe i a fer-te una visita per veure si ens convides a provar aquestes confitures i licors.
No cal més que proposar-s’ho i endavant, a ca nostra la taula és bona de parar. Salut i a reveure.
Podriem fletar un veler!!!!
D'estelades al vent i fer una bona calçotada.
Un veler, d'estelades al vent, de la península a l’illa, per veure els arbres d’Alaró, fer una bona calçotada i assaborir les confitures del Joan Vicenç.
Si ets un bon capità ja t’hi pots posar.
Corregiu: "anomenam prunera borda l’arbust que en altres indrets" sense la À davant el mot Arbust
Ja està fet, gràcies.
Gràcies per l'article
A la Vall de Ribes diem prunyol a unes prunes ovalades d'un blau fosc, semblants als aranyons però més dolces.
M'alegra de veure que has aconseguit reproduir la teva prunera amb èxit. Molt bonic el fruit entre vermell i groc.
Enguany hem fet 3 empelts de les pomeres salvatges que quedaven a Pardines i sembla que amb èxit.
Millor no intercanviar espècies entre les illes i el continent, si no podríem fer canvis!
Molt bona feina
Gracies per l'article
Publica un comentari a l'entrada