dijous, 23 de març del 2006

El 40 % de l´Amazònia en perill

Amazones
El 40% de la selva amazònica podria
desaparèixer abans del 2050

Si no s'apliquen mesures per a la conservació de l'ecosistema, un 40% de la selva amazònica podria desaparèixer abans del 2050. I és que l'Amazònia ha patit la destrucció d'importants hàbitats naturals, sobretot arran de la desforestació que n'han fet els humans per crear espais destinats al menjar dels ramats i per cultivar-hi soja. A més, l'informe adverteix que la desforestació amazònica podria afectar l'escalfament global de la Terra.
Un 40% de la selva amazònica podria desaparèixer abans del 2050 si no s'apliquen mesures per a la conservació de l'ecosistema, ja que els últims anys ha patit la destrucció d'importants hàbitats naturals. Segons el científic Britaldo Silveira Soares-Filho, la conca de l'Amazones ha entrat en una nova era a causa dels creixents beneficis que generen la ramaderia i la producció de soja a la zona, que augmenten la desforestació i contribueixen a l'expansió de la xarxa de carreteres fins al centre de la regió.
Si no canvia l'ús humà que es fa de la selva i se'n reforça la protecció, l'expert de la Universitat Minas Gerais calcula que la mida de l'Amazònia es reduirà de 5,3 milions a 3,2 milions de quilòmetres quadrats abans del 2050.
Segons el científic Soares-Filho, ramaders i agricultors podrien complir la llei mediambiental del Brasil, que preveu la protecció de la vegetació del riu i les reserves forestals, si l'ús adequat d'aquesta terra fos quelcom imprescindible per accedir als lucratius mercats internacionals.
A més, l'informe adverteix que la desforestació amazònica podria afectar l'escalfament global de la Terra, ja que la tala d'arbres implicaria l'emissió de milers de milions de tones de diòxid de carboni que contaminaren l'atmosfera. I és que la conca de l'Amazones regula el clima de tota l'Amèrica del Sud, i els seus arbres són els grans generadors de diòxid de carboni i subministradors d'oxigen del món.
Si es conserva l'Amazones, els beneficis repercutiran a tota la humanitat. Per això, el científic brasiler insta els països rics a finançar el programa de protecció mediambiental a la regió.
Considerada la conca fluvial més gran del món, la regió amazònica és un gran ecosistema de selves tropicals que s'estenen sobre una àrea de set milions de quilòmetres quadrats. Els experts la consideren com la reserva biològica mes rica del món amb milions d'espècies d'insectes, plantes, ocells i altres formes de vida.

· Article del Telenotícies del 23.03.2006
*