Els tarongers (Citrus sp.)
Em faria enveja la persona que tingués, el treball i la capacitat d’estudiar els horts vells d’Alaró o d’altres pobles. Quina riquesa cultural i botànica s’hi amaga! Digau-me sinó on trobareu taronges de sang, mandarines mallorquines o imperials d’aigua mel? Per només parlar dels tarongers. Deixant de banda que no som cap especialista en cítrics ni altres fruiters, he trobat molt difícil, i en certs casos impossible, trobar referències suficients sobre les varietats antigues de tarongers que encara podem trobar als nostres horts més vells. Pel que he pogut comprovar, però, existeix una llarga informació de les taronges que hi ha als mercats i vull creure que el grau important de comercialització d’aquestes que es dona a bona part dels nostres països, ha hagut de generar una font important d’investigació.
Qui toca la terra amb les mans sap que durant molts anys no ha estat possible comprar peus de taronger mandarí, del que sempre hem conegut per aquí, de les que tenen pinyol. Simplement havíem de descobrir per nosaltres mateixos que el govern n’havia prohibit la venda per mor de raons difuses vinculades a la prevenció de malalties per els altres tarongers comercials. Com sol passar, les decisions que afecten a l’engròs, solen perjudicar les coses petites. El raonament comercial de la industria de la taronja és molt simple: si a Alemanya els agrada el gust d’una determinada taronjada cal “fabricar” taronges amb aquell gust. No és que els alemanys, o els danesos hagin de fer taronjades amb el gust de les taronges d’aquí, sinó que nosaltres que som els qui en venem, n’hem d’aconseguir “inventar” amb el mateix gust de la taronjada “química” que els agrada allà. És així de simple. Si per el camí han de morir les varietats antigues, algunes d’elles molt localitzades, doncs no passa res, desapareixen i ja està. És el que sòl passar amb tantes fruites i amb tants altres productes de l’hort o de la fruita.
Però cal resistir-se. Cal investigar les varietats que encara resten als nostres horts més vells i cal salvar-les. Amb aquesta feina no sols preservaríem races molt antigues elaborades amb criteris culturals de forma i sabor de molta qualitat, sinó que mantindríem una informació genètica construïda amb l’experiència que l’arbre ha incorporat durant molts d’anys d’exposició al clima i al atacs i malalties patides. I també i encara que sembli poca cosa, significaria una mostra de respecte a les persones que durant segles empeltaren i cuidaren aquestes races i varietats nostres perquè arribessin als nostres dies. En tot cas recordaau que l'abril i el maig és bon temps per provar empelts d'escudents que ens poden servir per recuperar certes races quasi perdudes.
Les taronges de la nostra terra varen venir amb els àrabs. El seu hàbitat original cal cercar-lo a les regions sud-orientals d’Àsia, en concret de la zona sud-est de la Xina i l’arxipèlag de Malàcia. Existeix diversitat de criteris a l’hora d’establir el nombre d’espècies en que està compost el gènere, n’hi ha que parlen de 16 espècies i gran nombre de varietats i n’hi ha que consideren que moltes varietats es poden considerar espècies i que aquestes serien unes 162.
El pare Bonafé a la seva Flora de Mallorca, diu que “les fulles i les flors dels tarongers,
Una recepta de pastisseria: Torta imperial amb taronges.
Ingredients:
1 tableta de xocolata.
100 gr. de mantega.
2 tasses de sucre.
6 ous.
3 tasses de farina.
1 tassa de suc de taronja.
50 gr. de ratlladura de taronja.
Vainilla.
Instruccions: Bateu la mantega amb el sucre fins que estigui cremosa, afegiu-li els rovells dels ous una a una i batent sense parar. A continuació, incorpori poc a poc la farina junt amb el suc de taronja. Agregau la ratlladura de taronja i la vainilla.
Muntau els blancs d’ou a punt de neu i incorporau-les mesclant-les de manera que continuïn muntades. Per acabar, rallau la xocolata i afegiu-la a la mescla amb una paleta de fusta perquè la xocolata se mescli bé.
Engreixau i enfarinau un motlle i abocau la mescla. Poseu-lo al forn a 350º durant 1 hora aproximadament, o fins que en ficar un palet aquest surti sense restes de pastís. Retirau el motlle i deixau refredar en una reixeta. Per a la presentació es pot espolsar amb sucre amb pols o banyar-la amb una cobertura de xocolata. Bon profit!
Per acabar recordar-vos que el suc de taronja combinat amb cava o licor es coneix popularment com "aigua de València", és recomanable a les festes amb molta gent i ganes de riure. I encara vull recomanar també, la costum de posar qualque clovella de mandarina sobre el caliu del braser o de l’estufa. Deixa una olor dolça a pastisseria que no aconsegueix cap perfum artificial. De la fusta del taronger i de la rondalla de les tres taronges, potser en parlarem un altra dia. · Els Arbres d’Alaró ·
Salut.
~
2 comentaris:
Hola
Estem fent un treball sobre sucs de taronja i ens agradaria rebre més informació sobre la composició (%)i les varietats de taronjes que hi ha al mercat. Ens interesaria la varietat més adequada per fer sucs naturals.
Si vos posau en contacte amb la Conselleria d'Agricultura del Govern Balear potser vos podrà ampliar l'ajuda quant al tema dels sucs de taronja. A Mallorca, concretament a Sóller es fa molt suc de taronja i altres productes derivats (gelats). Si escriviu a amicsarbres i hi deixau el correu electrònic vos enviaré un poc més d'informació per si és de la vostra utilitat.
Salut.
Publica un comentari a l'entrada