dimecres, 27 de febrer del 2008

Un aparell contra la processionària

Danés mostrarà a la Generalitat un invent per a la processionària del pi

El regidor de Medi Ambient (ICV) de l'Ajuntament de Roses, Joan Esteve Danés, mostrarà demà a tècnics del departament de Medi Ambient de la Generalitat l'efectivitat d'un aparell dissenyat per ell per eliminar les bosses de processionària del pi -larva de papallona- que afecten generalment aquesta espècie arribant a formar-se plagues. El contacte amb les persones provoca urticària. El regidor espera que alguna empresa construeixi l'aparell per poder utilitzar-lo al municipi.
Des de fa anys Joan Esteve Danés treballa en el disseny d'aquest aparell que és d'ús senzill per tal de poder actuar a finques de la seva propietat. Després de sellar l'invent al Col·legi de Delineants ara mira de posar-lo al servei de qualsevol que tingui aquest problema o fins i tot d'ajuntaments. Per aquest motiu es va posar en contacte amb la Generalitat que està previst que demà, dijous, es comprovi l'eficàcia de l'invent. L'aparell permet enganxar-se a les bosses i arrancar-les de l'arbre, tot i que per ser utilitzat s'han de prendre les habituals mesures per evitar que afecti les persones com anar correctament cobert. Posteriorment l'eliminació de les larves també s'ha de fer amb els mètodes recomanats com la crema o l'aigua.
En aquest moment existeixen diferents sistemes per al control de les plagues com els químics. D'entre les recomanacions que es donen hi ha la de destruir les bosses amb trampes de feromona cada any; o l'eliminació amb escopeta. S'adverteix que sempre s'ha de fer amb precaució per evitar patir-ne els efectes urticants. [DdeG, Roses. 27.02.2008.]
·
· Noticia publicada al Diari de Girona el 27.02.2008.
· Foto: [ Angelo Oliviero ] ·
·

5 comentaris:

zel ha dit...

Mala història, aquesta, de fa un parell de setmanes en tenim ja als pins del pati de l'escola, i no sabem com fer-ho, com cada any, els nens, que són com són, s'engresquen amb les corrues i com més els en parles, pitjor... Es pot demanar auxili a l'administració o els ajuntaments? Salut!

Joan Vicenç ha dit...

"Destruir les bosses amb trampes de feromona..." ?

ErrareHumanumEst ha dit...

Joan Vicenç, això és que no saben en que consisteix una trampa de feromona jejeje...

Anònim ha dit...

Amic Zel, si ho comentes a l'administració (l'Ajuntament, és clar!) et vindran a fumigar i vigila que t'avisin perquè n'hi ha que són tan talossos que tant se'ls en fot si hi ha la canalla corrent pel pati...

Joan Vicenç ha dit...

En tot cas teniu en compte que potser les bosses ja són buides i que fins finals d'any i inicis del proper ja no hi ha res a fer. Vull dir per actuar directament contra les bosses plenes d'erugues. A l'estiu cal posar trampes de processionària (millor lluny dels pins, per despistar més) per capturar les papallones mascle que van bojos darrera l'olor de femella (feromona). En tot cas recomano no fumigar. En un article més avall m'he estès més en aquest tema.
Salut!