dimecres, 9 de gener del 2008

Son Bosc: Salvem cada pam!

El Conveni de Ramsar inicia un expedient contra el camp de golf de Son Bosc


La campanya internacional de protecció de Son Bosc per evitar la construcció d’un camp de golf ha motivat la reacció d’una altra institució mundial de conservació, el Secretariat del Conveni de Ramsar. Les denúncies del GOB i el TAIB, sobre l’amenaça que suposa el projecte per a la conservació de les comunitats naturals i espècies amenaçades de la zona de Son Bosc, han motivat que la institució s’hagi adreçat a les autoritats espanyoles per tal que facilitin informació sobre la situació actual de la tramitació del camp de golf a Son Bosc, i les possibles afectacions a les seves característiques ecològiques.

La Convenció Relativa a les Zones Humides d’Importància Internacional, més coneguda com a Conveni de Ramsar, va ser signada a la ciutat de Ramsar (Iran) el 2 de febrer de 1971 i va entrar en vigor el 1975. El seu principal objectiu és servir de marc per a l'acció nacional i la cooperació internacional en pro de la conservació i ús racional de les zones humides i els seus recursos. Actualment són 157 els països que han ratificat el Conveni, entre ells Espanya. L’estat espanyol, en compliment dels seus compromisos, l’any 1989 va incloure el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca en el llistat de zones Ramsar, i per tant aquest espai està protegit per la legislació internacional com a zona humida de importància internacional (nº 449), de les 1708 zones Ramsar que hi ha actualment al món. És per això que, davant les denúncies conservacionistes, el Secretariat de Ramsar ha demanat explicacions a les autoritats espanyoles (Ministeri de Medi Ambient, en primera instància).

El GOB recorda que el projecte de camp de golf de Son Bosc limita directament amb el Parc Natural de S’Albufera, pel que es poden preveure efectes sobre aquest espai protegit d’importància internacional. La zona de son Bosc alberga importants hàbitats naturals i espècies amenaçades, i s’ha d’entendre com una extensió (malauradament encara desprotegida) de s’Albufera. Aquesta iniciativa del Secretariat de Ramsar s’afegeix a les peticions de protecció remeses des de les més importants entitats de conservació del món, entre elles la IUCN (Unió Mundial per la Naturalesa), organisme participat per 847 ONGs, 111 agències governamentals, 83 estats membres i 33 organismes afiliats.

Ahir es feu públic un comunicat de la Conselleria de Medi Ambient, en que s’argumenta que el projecte de camp de golf s’ajusta a les correccions ambientals que en el seu moment va fixar la Comissió Balear de Medi Ambient en relació a les espècies més importants. Per al GOB aquesta excusa no pot justificar que el departament de Grimalt segueixi mans aplegades mentre l’Ajuntament de Muro atorga la llicència al camp de golf. La situació és extremadament delicada, ja que demà dijous l’Ajuntament de Muro pot atorgar la llicència d’activitats del camp de golf, i en pocs dies podria fer el mateix amb la llicència d’obres. Tot i que es pugui presentar un recurs (hi ha informes municipals, del Consell i del Govern contraris a la concessió de la llicència), això no impediria de forma immediata que les màquines començassin a fer destrossa, ja que la decisió judicial de suspendre la llicència podria torbar-se un temps.


El GOB considera que la via més immediata per protegir Son Bosc és l’inici d’un PORN, acord que si hi ha voluntat política es podria adoptar el proper divendres per part del Consell de Govern de la CAIB. L’impulsor d’aquesta mesura hauria de ser el propi Conseller de Medi Ambient, però el GOB denuncia que no sembla disposat a fer-ho i demana que sigui el propi President Antich qui prengui la iniciativa. L’entitat considera que la manca d’activitat per part del Govern per protegir la zona, pot conduir a situacions irreversibles, amb la qual cosa tots els partits que integren el Govern Balear serien tan responsable del desgavell com l’Ajuntament de Muro.





6 comentaris:

Anònim ha dit...

Les mentides de la dreta, PP i UM


La celebració de les eleccions de 2007 pareixia haver duit un miracle cap a les Illes. Els sectors de la dreta illenca, Unió Mallorquina i Partit Popular, havien capgirat la seva política d'anys de destrucció ambiental del país. UM pacta amb el PSIB i Bloc una política de govern de major protecció del territori. I encara més sorprenent, PP exigeix des de l'oposició més protecció del territori que el mateix nou govern. Òbviament, a més d'un no li encaixa aquesta nova psicorealitat del PP, i en menor grau d'UM. Per la part del PP, l'estratègia és ben clara. Els seus vots ja no poden influir sobre les decisions del govern ni del consells, no tenen majoria. Podrien reclamar més urbanitzacions i camps de golfs, però mai serien aprovades. Per tant, l'opció de voler ser ecologistes els dóna dues coses. Una, fer veure que han canviat en temes de protecció territorial, i altra, utilitzar aquesta nova façana per fer veure, a la gent, que no hi ha tanta diferència entre el PP i el nou Pacte. Record, que les queixes socials per la manca de protecció del territori ja li ha provocat, al PP, perdre dues eleccions. Però què passa quan els vots del PP, tenen valor: poden influir en la decisió final. El tema del camp de golf de Son Bosc ho explica tot. Allà on el govern municipal està dividit entre qui vol fer el camp de golf, UM, i qui no, PSIB-Entesa, el PP té l'última paraula. I què fa? vota a favor del camp de golf. Contradient totalment la nova façana de proteccionista que volia fer veure a nivell autonòmic i insular. I no és tot. Com en el passat, també li cal l'ajuda de la sempre aliada UM. La Conselleria de Medi Ambient (UM) dóna el vistiplau al camp de golf dient que compleix tots els requisits medi-ambientals. Com si un camp de golf, que de per sí no encaixa a cap ecosistema mediterrani, encara li fes un bé al Parc Natural de l'Albufera. Crec sincerament que tant PP com UM s'estan rient de la gent a la seva pròpia cara. Enfora d'aprendre dels errors del passat, s'han posat les caretes d'ecologistes per amagar-se dins aquest carnaval que és la política. Espero que la gent ho vegi, i això sigui les darreres funcions patètiques d'UM i PP a les quals assistim tots els ciutadans honrats.
Josep López Santandreu. Inca.
Diari de Balears

Joan Vicenç ha dit...

Gràcies per incloure aquesta carta.
Salut.

Anònim ha dit...

pfff... marranades PP ja les coneixiem però aquesta estratègica marranada no té preu, a veure si els fan explotar algun dia.
No recolzo la violència i no estic a favor dels terroristes però ja em perdonareu, a vegades m'imagino depèn quin aparcant el cotxe dalt d'un terrat...estic fins els c...

Anònim ha dit...

Avui, dia 10 de gener és un dia trist. Els regidors de la dreta de Muro, tant els de l´equip de govern (UM), com els de l´oposició (CDM-PP), han aprovat donar llicència al camp de golf de Son Bosc. Un camp de golf "ecològic" al costat del nostre (de tots els ciutadans/es) Parc Natural de s´Albufera. L´ètica del negoci, del guany ràpid, de l´especulació, s´ha imposat una vegada més a l´esperança d´un futur diferent, d´una Mallorca viable per a les generacions futures. Triomfa l´egoisme del present, dels que s´omplen la panxa al mateix temps que s´omplen la butxaca mentre també diuen defensar un (el seu) futur. Avui Mallorca té rostre de suïcidi col·lectiu. L´enhorabona als regidors que s´hi han oposat, per la dignitat. Per uns moments he pensat en el nacionalisme, en la possible candidatura "nacionalista" al congrés, en els que es reclamen nacionalistes. He arribat a la conclusió que potser nacionalisme significa anar a reclamar a Madrid més doblers per poder seguir destrossant noltros mateixos el nostre país. I s´acosta Sant Antoni, els foguerons, els dimonis, les xeremies. Que toquin alt les xeremies. I ballarem per espantar els fantasmes, i brindarem per un futur possible, tot i que no sigui vi des butxet.

Guillem Barceló Ramis. Palma. Diario de Mallorca

Joan Vicenç ha dit...

Brindarem per un futur possible!
Salut!

Anònim ha dit...

Avui divendres dia 13 de març s'inaugura una exposició d'ocells d'albufera a partir de les 12h al Born de Palma en Protesta del projecte de golf de Son Bosc. Vos hi esper, Gràcies!!!