dimecres, 30 de gener del 2008

CO2 amb denominació d'origen


Les emissions de gasos d'efecte hivernacle van
créixer a Espanya un 5,5% l'any passat, segons l'últim Observatori de l'Electricitat de WWF/Adena.


Causants de l'increment? Les centrals tèrmiques que cremen fuel, gas i carbó, centrals que van produir al desembre, per posar l'exemple més immediat, el 55% de l'electricitat que van consumir els espanyols. Segons l'Observatori, aquest mes, dels set reactors nuclears espanyols va sortir el 20,7% de l'energia elèctrica, mentre que les renovables van produir el 24,3% restant.

En concret, l'eòlica va suposar un 8,6% del total mensual. Aquesta producció va evitar a més l'emissió a l'atmosfera de 780.000 tones de CO2. No obstant això, afegeix l'associació conservacionista en el seu butlletí, “la nota negativa” entre les renovables l'ha donat la hidràulica, “que ha disminuït en un 70% la seva aportació respecte al mateix mes, desembre, de l'any passat. En els últims quinze anys la hidroelèctrica mai en va produir menys”.


355 quilos de diòxid de carboni per megavat hora.

L'Observatori de WWF/Adena assenyala així mateix que en el mes de desembre de 2007 la demanda va augmentar, pel que fa al mateix mes de l'any passat, un 4,2%. A més, el 2,8% de la generació ha estat destinat, en aquest últim mes de l'exercici expirat, a exportacions netes, principalment a Portugal i El Marroc: així, “les emissions de CO2 per MWh van augmentar pel que fa a desembre de 2006 en un 40,8%. La mitjana del mes va ser, així, de 355 quilograms de CO2 emesos per MWh”.

Segons Heikki Willstedt, expert de WWF/Adena en Energia i Canvi Climàtic, “mentre es parla a tots els nivells de la necessitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle de forma urgent, en la pràctica anem en la direcció contrària”. Willstedt es mostra molt crític amb el sector elèctric nacional –“en 2007 el sector elèctric s'ha caracteritzat per un comportament exactament contrari al que cabia esperar”– i assenyala, entre les causes de l'increment d'emissions, el creixement de la demanda d'electricitat, l'increment de la generació elèctrica en centrals que cremen carbó i el creixement de l'exportació.


CO2 amb denominació d'origen

L'Observatori de l'Electricitat de WWF/Adena, que compleix amb aquesta disset edicions, s'ha constituït ja en un repàs-referència dels principals indicadors elèctrics espanyols, i pretén convertir-se així mateix, a més, en una eina de conscienciació pública. Així, convida a tots els ciutadans a calcular les seves emissions mensuals particulars de gasos d'efecte hivernacle. En aquesta ocasió, la mitjana mensual d'emissions (desembre) ha estat de 0,355 quilograms per kilowatt hora consumit. “Per a calcular les teves emissions”, proposa l'associació conservacionista, “multiplica el teu consum elèctric [els KW/h que hagis pagat en la factura d'aquest mes] per aquesta quantitat [0,355]”. El resultat ha de ser expressat en quilograms de diòxid de carboni (CO2), o sigui, els quilos de CO2 que ha generat el teu consum. Els resultats, apunta l'associació conservacionista, “són vàlids per a qualsevol consumidor del sistema peninsular, independentment de la companyia amb qui tinguin contractat el seu subministrament elèctric, ja que totes les companyies subministradores compren en el mercat elèctric majorista (pool) la gairebé totalitat de l'electricitat que després subministren als seus clients, pel que la barreja de fonts d'origen és la mateixa per a tots".

Més informació:

Fotos: Joan V. Lillo

1 comentari:

Anònim ha dit...

una torre molt bonica, felicitats pel blog