dilluns, 30 de novembre del 2009

Històries d'un arbre mil·lenari

El Consell Comarcal del Baix Penedès sensibilitza els escolars sobre la importància de preservar els boscos

'Històries d'un arbre mil·lenari' és el títol de l'obra que es portarà al teatre Àngel Guimerà del Vendrell dijous vinent, 3 de desembre, junt amb un dossier didàctic per treballar aquest tema a l'aula.
El mal ús dels boscos i la consegüent l'alteració dels sistemes ecològics –que són els que proporcionen recursos i paisatges de què gaudir– constitueix un problema que ens afecta a tots. Per preservar els boscos, cal que tots els ciutadans i totes les ciutadanes s'impliquin en l'ús sostenible i el consum responsable dels recursos forestals, que contribuiran a reduir la tala d'arbres.
Històries d'un arbre mil·lenari és el títol de l'obra que l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Penedès durà, dijous vinent, 3 de desembre, al teatre Àngel Guimerà del Vendrell, amb l'objectiu de sensibilitzar els escolars sobre el problema de la desforestació. Aquesta actuació s'emmarca dins la campanya de sensibilització ambiental protagonitzada pel Tonet, el ja conegut personatge de la campanya “Amb en Tonet, el Baix Penedès net”, una iniciativa sorgida de l'àrea de Medi Ambient del Consell.
L'obra transmet un missatge conciliador amb la intenció de fer adonar els nens i les nenes, en aquest cas de quart de primària, del fet que ells són part de la solució –no pas part del problema– i encoratjar-los a comprometre's activament amb la conservació dels boscos. Per aconseguir-ho, l'obra mostra tot d'exemples de tot allò que poden fer, a títol individual, per contribuir a aquest lloable objectiu.
El Consell Comarcal recollirà l'alumnat i el professorat, de forma gratuïta, des dels respectius centres escolars, als diversos municipis baixpenedesencs, i els traslladarà fins al teatre. El missatge de l'obra es reforçarà amb un seguit de propostes didàctiques, recollides en un dossier, a fi que el professorat pugui decidir quines es treballaran a l'aula posteriorment.
Històries d'un arbre mil·lenari té una durada de 55 minuts i serà posada en escena per la companyia Entresòl Entertainment - Entresòl de produccions, el proper dijous 3 de desembre al Vendrell.
Sinopsi de l'espectacle
Aquesta és la història d’un llenyataire molt ambiciós i de l’últim arbre que li queda per tallar. L’arbre li farà entendre a través de contes i faules la importància del bosc, dels animals, de la terra i de l’aigua; i sobretot del respecte per la vida. A partir d’aquí neix l’amistat i la fantasia. El món en què vivim està amenaçat per les conductes sovint irresponsables dels homes. La naturalesa es queixa constantment de les agressions que ha de suportar, i és precís que el nen, des de ben petit, ho entengui; que s’estimi la naturalesa i tingui cura per conservar-la. La utilització de la llum negre, ombres xineses i titelles, entre d’altres, faran que el nen es trobi al mig del bosc, voltat de màgia, humor i fantasia. Amb tot això s'ofereix al nen la possibilitat de veure diferents tipus de tècniques teatrals. Aquest és l’objectiu primordial d’Històries d’un arbre mil·lenari, però no pas des d’una òptica alarmista i tràgica, que difícilment captaria l’atenció del nen, sinó partint d’una proposta escènica alegre i variada, que empra diverses tècniques (música, cançons, llum negra, titelles i ombres xineses), una vistosa escenografia i un llenguatge ric i alhora entenedor.
·