diumenge, 19 de febrer del 2006

Fre a l'espoli d’oliveres

Decret per evitar que s'arrenquin arbres mil·lenaris
Les oliveres no es mouran

Cansats de veure com des de fa anys s’arrenquen centenars d’oliveres centenàries de les Terres de l’Ebre, entitats ecologistes, ajuntaments i els
departaments de Medi Ambient i d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) han elaborat un decret perquè es posi fre al que alguns han anomenat “espoli” paisatgístic. La normativa, que s’ha d’aprovar abans de l’estiu, regularà el transplantament d’aquests arbres i oferirà mesures com ara ajudes econòmiques als pagesos perquè no es continuïn venent i arrancant oliveres.
El fet que les oliveres centenàries i inclús alguna de mil•lenària ja no siguin rendibles econòmicament a causa de la seva baixa productivitat i, també, el fet que molts particulars compren aquests arbres a preu d’or –se n’arriben a pagar 24.000 euros- per decorar un jardí o una plaça ha provocat que des de fa dècades s’arrenquin oliveres antiquíssimes amb finalitats comercials.
És per aquesta raó que entitats com Gepec denuncien aquesta pràctica ja que defensen l’alt valor paisatgístic i cultural de les oliveres monumentals. Com a exemple, dir que només al Montsià es creu que hi ha entre 3.500 i 4.000 arbres d’interès natural.
Amb el decret, doncs, es preveu aturar o com a mínim oferir eines per minimitzar l’arrencada d’oliveres centenàries. Així, la Generalitat permetrà que els pagesos arrenguin els arbres però sempre a preu de mercat i reservant-se una primera opció en cas de venta. Al mateix temps, l’administració intentarà que les oliveres siguin adquirides pers entitats privades sensibilitzades amb el medi ambient. Un altre objectiu del DARP és aconseguir concentrar els arbres monumentals en zones concretes de la comarca amb la intenció de crear un ecomuseu temàtic d’oliveres.
Francesc Castro (laMalla.net)
Font: La Vanguardia
· Article de LaMalla.net 19/2/2006
· Article de La Vanguardia 19/2/2006
· Article al Gepec 19/2/2006
· Veure fotos GEPEC

*

1 comentari:

Delfí Roca ha dit...

Cad cop que veig una olivera, sola, desprotegida, al mig d'una rotonda, o en un jardí on no hi ha de fer res, m'indigno una mica i penso en la ignorancia dels que han decidit fer-ho, i en el benefici econòmic injust dels que ho han promogut.
Cal, de totes totes, acabar amb aquesta moda. Una olivera a casa no ha de ser un símbol d'estatus social elevat. Més aviat hauriem de considerar que és una horterada.