diumenge, 5 de febrer del 2006

També hi havia una Magnòlia

Per ubicar la seu de la Generalitat a Girona eliminen 65 arbres

Magnòlia

Fa un any hi havia a les places Pompeu Fabra i Hospital 76 arbres: 35 tells, 11 tells argentats, 1 mimosa, 25 liquidàmbars i 5 magnòlies. Avui, en plenes obres de transformació de l´entorn per ubicar, a l´antic Santa Caterina, la seu de la Generalitat a Girona i convertir el subsòl de les places en un gran aparcament, avui, només queden dempeus 11 arbres. I és possible que n´acabi caient algun més. Al tram proper de Joan Maragall, ja no en queda cap.
LA DEFORESTACIÓ de la zona -sens dubte necessària per executar l´obra, però brutal- no consola de cap manera els sentiments que veïns i vianants, passejants i clients de les botigues de l´indret havien desenvolupat envers els arbres en els darrers 30 anys; quasi una vida sencera de records en verd i en viu. La majoria d´arbres han estat talats i uns pocs, quasi simbòlicament, salvats i replantats en d´altres indrets. Tal vegada sigui, l´extracció de la magnòlia que s´alçava perenne a la vorera de davant de la botiga Casa, l´exemple més clar de tot plegat.
Els fets són simples i contundents. Poc després de les 6 de la tarda del divendres 3 de febrer de 2006, diversos operaris municipals, sota l´atenta mirada de responsables de l´obra i de la tinenta d´alcalde de Mobilitat, Coordinació Territorial i Seguretat, van procedir a descalçar, desenterrar i arrencar la magnòlia. Conclosa l´operació, l´arbre de fulla verda i llustrosa i d´ampla brancada, va quedar ajagut a terra, dintre de l´obra, la capçada plegada sobre ella mateixa i totes les arrels enlaire durant 14 hores.
La magnòlia de Pompeu Fabra, quan esclatava en flor, perfumava les matinades i els capvespres del carrer d´una finíssima aroma. La magnòlia havia crescut en la memòria de l´indret durant més de 20 anys. La magnòlia era el consol dels dies d´hivern i la joia de l´estiu.

Jordi Vilamitjana
Diari de Girona. 05.02.2006
· Article publicat al Diari de Girona el 05.02.2006
~