dijous, 23 de febrer del 2006

L’agonia d’un Ombú

Per la construcció d'una plaça, agonitza
a Morón un ombú de més de 200 anys


La copa de l'històric arbre nacional va ser podada el febrer, en tant les seves arrels remogudes per màquines que construeixen la nova plaça del "gallito". La Municipalitat va admetre que està deshidratat com a conseqüència de l'obra i els veïns van aconseguir, per ara, que almenys es parés el tall total del tronc


Si tal com adverteixen els ambientalistes més radicals, en poc temps el planeta es transformarà en una terra àrida i infèrtil, els que vivim en aquesta època podrem relatar de quina manera l'home va anar aniquilant l'abundància de la Naturalesa.

Conflictes d'indústries contaminants a part, hi ha una altra devastació silenciosa que va tapant amb ciment els pocs llocs en els quals els habitants de les ciutats poden estar en contacte amb la vida en la seva primera expressió.
A la localitat de Buenos Aires de Morón, per exemple, avui agonitza un ombú de gairebé 200 anys, la copa del qual de "la bella ombra" -com el folklore va batejar fa anys a la cúpula de l'arbre símbol nacional- va ser podada a començaments de mes i les seves arrels mogudes d'un costat a l'altre fins a deixar-lo decantat (Veure fotografia).
Els que vivim a l'oest del Gran Buenos Aires passem alguna vegada per aquest ombú que li feia front a una altra icona de la ciutat de Morón: "El Gallito". Una au amb tupè guanyadora de baralles i immortalitzada en bronze.
La plaça, com moltes d'altres, complia la funció de principal espai verd urbà que durant dos segles no solament va veure créixer blocs de ciment als seus costats, també va ser un erm per als enamorats, un lloc de manifestacions, un lloc d'esbarjo per a estudiants i jubilats o simplement un passeig per a nens.
En lloc de millorar-la, se la vol fer de nou. Optimitzar la qualitat de vida de la plaça hagués estat millor ja que en aquest cas, edificar no construeix.
Des del mateix municipi que dirigeix Martín Sabatella, van admetre mitjançant un comunicat que "en el marc de la remodelació de la Plaça General San Martín i producte del moviment del terra, el centenari Ombú va sofrir una deshidratació que es va veure aguditzada per la seva pròpia sobrecàrrega i pel pas dels anys".
Van ser els veïns de Morón que durant el cap de setmana passat li van tirar una mica d'aigua al moribund arbre, aconseguint frenar el seu desterrament. Gairebé coordinats, van començar a cridar a l'emissora local, FM Radi Gran Buenos Aires, per demanar per la permanència i cura de l'ombú.
Ernesto Soria Paz, conductor d'un dels programes de l'emissora, va precisar a Infobae.com que les refraccions a la plaça "van començar la primera setmana de desembre de l'any passat per ordre de l'Executiu municipal".
Entre qui van reclamar per la vida de l'ombú hi va haver una parella de gairebé 80 anys que va recordar que la seva primera cita va ser sota l'anyivol arbre.
També van trucar mestresses de casa que solen reunir-se cada tarda per xerrar sota la copa de l'ombú; adolescents que els dolia veure l'imposant tronc doblegat per la mà de l'home, i pares que solen anar a jugar amb els seus fills al voltant de la gran símbol argentí.
"A la municipalitat diuen que només li van treure les llambordes dels costats, però fins i tot si és així està malament perquè un arbre o un monument històric no es pot tocar. A més, el van podar el febrer, quan les pròpies lleis comunals prohibeixen tallar a aquesta època," va concloure Sòria Pau.
Poc o molt, si d'alguna cosa serveix la difusió que sigui per a almenys col·locar en un lloc de respecte a la història i a la Naturalesa.
Nerina Sturgeon
nsturgeon@infobae.com
Infobae. 19.02.2006
· Article traduït del Castellà i publicat a Infobae el 19.02.2006
*