divendres, 3 de febrer del 2006

Espoli d'oliveres del Maestrat

Benicarló · Defensa del patrimoni natural del Maestrat
L'espoli d'oliveres es reactiva davant
l'arribada de la nova llei

L'esmentada normativa incrementarà la protecció sobre aquests arbres.
Demà hi haurà una conferència per conscienciejar els ciutadans.

* Imatge d'una olivera mil·lenària
del municipi de Les Coves.

Foto:Roig

La pèrdua d'oliveres mil·lenàries en els municipis de l'interior del Maestrat segueix estant en el punt de mira dels grups conservacionistes i els propis productors d'oliva. Per infondre una consciència sobre aquesta situació, demà se celebrarà una conferència a Benicarló, englobada en els actes de la Setmana de l'Arbre. Un dels principals experts en aquest camp, Vicent Meseguer, donarà a conèixer als ciutadans "la gran riquesa natural que ens ofereixen".
Una de les principals preocupacions dels experts ha de veure amb la progressiva desaparició d'aquests arbres, ja que els seus propietaris els venien atrets per les quantitats de diners que es manegen en aquestes transaccions. Meseguer adverteix que, si bé existeix una major conscienciació sobre aquests casos, "hi continua havent una gran especulació i comerç, perquè dins de poc s'aprovarà una llei de patrimoni botànic i molts s'estan avançant per comprar-les.
La nova norma suposarà grans restriccions a aquest fenomen, però es tem que el ritme d'extracció d'aquestes oliveres mil·lenàries s'incrementi respecte als últims anys.
Segons compta Vicent Meseguer, "aquestes oliveres suposen el principal patrimoni botànic que existeix al Maestrat", a causa de l'edat que han assolit alguns exemplars i per la varietat que s'ha conreat tradicionalment a la zona. "Aquí es concentra una espècie única, la farga, que s'estén per poblacions com Rossell, Canet o Sant Rafael, sent la zona del món en la qual s'estenen més oliveres d'aquesta classe i d'aquestes dimensions", afirma.
La situació d'espoli no és l'única problemàtica que envolta a les oliveres del Maestrat. La falta d’atencions que comporta el progressiu abandonament de les activitats agrícoles pot acabar matant una part important d'aquest cultiu, per la falta d'unes cures que resulten necessàries per a la seva supervivència.
Bartomeu Roig
El Periódico Mediterraneo. 03/02/2006
· Article traduït del castellà i publicat a El Periódico Mediterraneo el 03/02/2006
*

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els compren els rics per als seus jardins de disseny vora mar i vora els camps de golf! Oliveres centenàries enmig d'un jardí de gespa vora el xalet de luxe d'un madrileny ric o d'uns alemanys o francesos de pell albina! El turisme luxós i aliè promogut pels feixistes castellans que està anorreant la nostra cultura mediterrània i catalana!