dimecres, 16 d’abril del 2008

Cabrofagia del garballó

Les cabres destrossen el
sotabosc de Cala Murta

Flor de garballó

Fa dos dies vaig anar a pasturar per Formentor, Pollença i vaig devallar a Cala Murta. Al cap d’una estona de caminar vaig poder escoltar remors en el sotabosc del pinar, eren cabres, cabres “fines” i no tan “fines” de la raça autòctona mallorquina, que ara es vol potenciar com a trofeu de caça.
Aquests bitxos s’estaven fotent les floracions tendres del garballons Chamaerops humilis. Podeu veure unes fotgrafies on apareixen aquestes flors devorades. Algunes fins i tot s’havien menjat l’ull del garballó. Nombroses fulles es podien veure roegades de cabra, amb el seu marges esfilagassats.

Boc de raça mallorquina devorant un garballó

Com podeu veure aquests animals de potó no només estan posant en perill les plàntules ja nascudes, sinó que també eliminen la possibilitat de que es formin no ja les llavors, sinó les flors!

Flor de garballó devorada

Fulles de garballó separades per les cabres per arribar a la flor

Exemplar de garballó totalment destrossat

De camí a la cala, i entre baixar i pujar, vaig contar una trentena d’individus. Alguns amb el fenotip típic de la raça, altres amb mescla: banyes petites i rodones i calcetins blancs i baveralls blancs. La veritat és que no sé qui pot pagar fins a 6.000 euros per un trofeu de boc (mascle) quan es poden aguaitar a menys de 10 metres i amb el vent en contra!
El problema de la cabra a la Serra de Tramuntana hauria d’estar ja solucionat. Cabra de raça autòctona, SI. Morfotipus definit i sense intrusió genètica, SI. Cabres a la muntanya, NO.
ESTABULACIÓ JA!

Rafel Mas, Búger 16 d'abril de 2008

Exemplar mascle de la raça autòctona de cabra

2 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Tens molta raó, Rafel. Ses cabres son vertaderes alimanyes herbívores, una plaga feresta que fa un mal incalculable a sa nostra flora. És desesperant sa passivitat i s´insensibilitat des politics. I tot per una grapada d´euros que pagaràn quatre ricots extrangers per a divertir-se matant.

Joa.net ha dit...

Doncs, si és tal com dieu, ja podeu parar compte els que aneu a muntanya entremig d'aquest bestiar perquè els dels rifles, quan veuen que alguna cosa belluga li engeguen un tret (o més!) i després miren què era... Pregunteu-li-ho als pobres gossos dels pistolers aquests (als vius, és clar), que alguns van carregats de perdigons i bales per tot el cos.
És que no s'entén...