divendres, 7 de març del 2008

Stora Enso: pur, complaent i potent


Policia brasilera reprimeix a dones camperoles per a defensar plantacions forestals de l’empresa sueca-finlandesa Stora Enso


L'empresa sueca-finlandesa Stora Enso ha comprat i establert plantacions d'eucaliptus a l'estat de Rio Gran do Sul dintre de la zona de frontera amb Uruguai. Aquest fet implica que l'empresa ha actuat il·legalment, violat disposicions legals que prohibeixen l'adquisició de terres per estrangers en zones de frontera situades en una faixa de 150 kms del país limítrof.

Per a denunciar aquesta situació, 900 dones integrants de la Via Camperola van ocupar el 4 de març –en el marc de la setmana del Dia Internacional de la Dona- un predi de 2000 hectàrees de Stora Enso situat dintre d'aquesta franja fronterera. El propòsit de l'ocupació era denunciar l'apropiació il·legal de territori brasiler per a l'establiment dels agronegocis i els seus monocultius i per a la defensa de la sobirania alimentària. Ràpidament va arribar la resposta repressiva, que a través d'un contingent de la Brigada Militar que, seguint ordres de la governadora de l'estat de Rio Gran do Sul Yeda Crusius, no va escatimar cops, humiliacions, destrucció i fins presó. 800 dones van ser detingudes i separades dels seus fills petits als quals van fer llançar-se en terra amb les mans sobre el cap; més de 50 dones estan ferides. Els campaments van ser destruïts i les eines de treball confiscades. La rapidesa de la reacció del govern de Rio Gran en suport a Stora Enso s'explica en gran part pel fet que la campanya electoral de l'actual governadora va anar en part finançada (segons dades oficials del Tribunal Superior Electoral), per les empreses de celulosa Aracruz, Votorantim i ... Stora Enso.



Els favors es paguen, encara que això impliqui la repressió i criminalització de dones i nens que lluiten per a la sobirania alimentària present i per a les generacions futures. El Moviment Mundial pels Boscos Tropicals repudia l'acció violenta de l'Estat en aliança amb Stora Enso i se solidaritza amb les dones de la Via Camperola que, com elles mateixes diuen, carreguen amb si “l'energia i el coratge de milers de camperoles que a tot el món lluiten contra la mercantilització de les riqueses naturals i de la vida”.



Convidem a qui vulguin expressar el seu repudi, que ho facin enviant una carta a la governadora Yeda Crusius. El seu correu és: gabinete-governadora@gg.rs.gov.br (copiem abaix una carta tipus per a facilitar l'acció).

Per a expressar la solidaritat amb les dones de la Via Camperola, podeu escriure'ls a la següent adreça: mstrs@mst.org.br

Carta Tipus:

Benvolguda Sra. Governadora: Qui subscriu vol fer-li arribar el seu repudi per l'acció violenta portada a terme recentment per l'Estat en aliança amb l'empresa sueca finlandesa Stora Enso i se solidaritza amb les dones de la Via Camperola que van ser reprimides violentament per denunciar l'apropiació il·legal de territori brasiler per a l'establiment dels agronegocis i els seus monocultius i per la defensa de la sobirania alimentària.

Repudiem el fet que un contingent de la Brigada Militar seguint les seves ordres hagi copejat, humiliat i detingut a dones, nens i nenes que es manifestaven contra “la mercantilización de les riqueses naturals i de la vida” a l'Estat de Rio Gran do Sul.

Repudiem el fet que es criminalitzin les accions pacífiques tendents a denunciar l'adquisició il·legal de terres per part d'empreses estrangeres i defensar la sobirania alimentària present i per a les generacions futures.

Tot esperant les seves notícies, li saluda molt atentament

SIGNATURA

Estimada Sra. Gobernadora:

Quien suscribe quiere hacerle llegar su repudio por la acción violenta llevada a cabo recientemente por el Estado en alianza con la empresa sueco finlandesa Stora Enso y se solidariza con las mujeres de la Vía Campesina que fueron reprimidas violentamente por denunciar la apropiación ilegal de territorio brasileño para el establecimiento de los agronegocios y sus monocultivos y por la defensa de la soberanía alimentaria.

Repudiamos el hecho de que un contingente de la Brigada Militar siguiendo sus órdenes haya golpeado, humillado y detenido a mujeres, niños y niñas que se manifestaban contra la “mercantilización de las riquezas naturales y de la vida” en el Estado de Rio Grande do Sul.

Repudiamos el hecho de que se criminalicen las acciones pacíficas tendientes a denunciar la adquisición ilegal de tierras por parte de empresas extranjeras y defender la soberania alimentaria presente y para las generaciones futuras.

En espera de sus noticias, le saluda muy atentamente

FIRMA



1 comentari:

Unknown ha dit...

Brasil,Lula,FSM,Porto Alegre,Amèrica...