´Desembre nevat, bon any assegurat´
Entra la lluna nova
El camp reposa, la natura dorm. Temps de xemeneia, de calor de la llar i contarelles. Si bé és veritat que el camp mallorquí està tenyit de verd per mor de la gran quantitat d´humitat que hi ha, i no és gaire normal una tardor tan passada per aigua com la que hem tenguda aquest any. És ben curiós que just una mica més enllà -el Principat, Múrcia- hi ha veritables sequeres i restriccions d´aigua. Al llarg d´aquest mes es pot arrancar la patata tardana; també es pot eixermar, fer voreres netes, paredar i aixecar esboldrecs, fer llenya, és a dir, rentar la cara a la terra perquè no es vegi abandonada
Els dimonis d´Alaró
I els de Santa Margalida, Sant Joan, sa Pobla, Mancor... tot un món de colles que esdevenen la sal dels correfocs. Per commemorar els deus anys de la seva fundació han preparat una sèrie d´actes d´allò més llèpol. A Son Tugores d´Alaró visquérem la nit màgica de la presentació, amb na Joana M. Mayrata, Joan Fuster, Biel Vaquer, Gaspar Isern, Antoni Torres, Júlia Queralt, Jordi Bertran? Amb dimonis així ningú no voldrà entrar al cel! Enhorabona!
Santa Llúcia (13)
El seu nom significa "lluminós". Va viure al s. IV a Sicília i és la protectora dels electricistes i dels oculistes; és invocada contra les malalties de la vista. Després de confessar la seva fe, va donar tots els seus béns als pobres i va renunciar al matrimoni. El seu promès la denuncià i fou decapitada després que els intents de dur-la a un prostíbul, de violar-la o cremar-la a la foguera fossin inútils. La seva llegenda neix en el nom, vinculat a la llum; la fantasia popular s´ha inventat la tortura referida als ulls: els hi varen arrancar i llavors ella se´ls tornà a col·locar.
Més costums populars
"També era invocada per tots aquells que requerien una bona visió: modistes, cosidores, matalassers, espardenyers, rellotgers, gravadors, marbristes, barrianires, estudiants, etc.: "Santa Llucieta,/ guardau-mos ets uis/ que, si mos dau fosques,/ vos farem embuis". Avui feien festa les nines que anaven a costura; i també hi ha la creença que els dotze dies que transcorren entre santa Llúcia i Nadal representen els mesos de l´any: el temps atmosfèric de cada un d´aquests dies ens indica el que farà durant el mes corresponent de l´any que ha de començar; són els comptes de Salomó. Tant a l´església de la Mercè com a la de Santa Eulàlia hi ha capelles dedicades a la santa.
Galeria de personatges: Joan Vicenç Lillo
És una d´aquestes persones amb les quals és una delícia parlar. Sensible, preparat, bona persona; per a ell la naturalesa és vida, la vida. L´exposició sobre fotografies de bolets feta a Alaró ha estat perfecta, i si entrau al seu blog (amicsarbres.blogspot.com/) sabreu per què en Joan Vicenç és una persona que paga la pena conèixer. Mestre de taller forestal, agent de medi ambient, tot un privilegi per la Conselleria de Medi Ambient de tenir una persona com ell. "Els arbres han de ser tractats amb delicadesa, o "Arbres exòtics importats que maten les abelles", són pensaments i accions que hauríem de fer nostres. Enhorabona Joan per tot el que fas, i per la teva il·lusió!
Una presentació exquisida
Organitzada per l´Institut d´Estudis Baleàrics, es va presentar a Barcelona el llibre de Joan Bennàssar Mallorca Eròtica, a l´Il·lustre Col·legi d´Advocats. Dues centes persones emplenaren la sala i fou una festa mallorquina, d´orgull i sentiments mallorquins, de respecte i consideració per part dels assistents, de reconeixement d´una obra ben feta i universal. Tot un encert la copa de cava final, amb l´ensaïmada, la sobrassada, els fruits secs i les galetes duites des de Mallorca expressament. Em qued amb aquesta cara amable, ben feta, il·lusionadora i engrescadora de la nostra cultura. Enhorabona!
INESTUR, per bon camí
La Conselleria de Turisme ha començat una sèrie d´actuacions que ens omplen de satisfacció: cursos de formació per als guies turístics, en els quals el món de la nostra cultura és mostrat de manera didàctica i atractiva, per tal que ells ho divulguin entre els turistes. "Llegendes del Rei En Jaume", "La cultura popular i tradicional de Mallorca", "Itineraris cultural i gastronòmics guiats", etc. conformen una actuació feta amb seny i amb la idea clara de mostrar la veritable cultura i bagatge històric de què gaudim en el nostre poble; la millor manera per dur a la pràctica el turisme alternatiu o complementari de tot el que conformen els tòpics nostrats. De veritat, enhorabona perquè per primera vegada veim un acció coherent, completa i assenyada.
Felip Munar i Munar
Diario de Mallorca. 09.12.2007
· Article publicat a Diario de Mallorca el 09.12.2007Diario de Mallorca. 09.12.2007
·
2 comentaris:
Bonic e interessant blog, enhorabona. Amb el vostre permís posaré un enllaç al meu blog
És una delícia deixar-se anar pel vostre bloc! Espero amb frisança el vostre coprreu per repassar les interessantíssimes informacions que ens oferiu.
Gràcies i seguiu amb la bona tasca.
Joan
Publica un comentari a l'entrada