diumenge, 31 d’octubre del 2010
El bosc de cocos de mar
dissabte, 30 d’octubre del 2010
En record de l'antic Pi d'en Cartró
A mercè del vent del bosc
El gran pollancre de La Vajol és mort
(Dedicat a la Maria, la Laia i a l'Enric, que m'hi van portar).
divendres, 29 d’octubre del 2010
Olives verdes
Fotos JV27oct10
D'un color groc or
El bedoll es un arbre de tronc esvelt que pot arribar a l'alçada d'uns 25 metres. Creix a les muntanyes o en zones temprades de l'hemisferi nord.
El que destaca més del bedoll es la seva escorça d'un color gris-plata, que es trenca en làmines a mesura que l'arbre es fa gran.
Les fulles son triangulars i dentades, contenen un elevat percentatge de tanins, per això tenyeixen de groc.
Com a curiositat d'aquest arbre, podríem dir que es l'arbre nacional de Finlàndia i es costum en aquest país d'oferir com anell de prometatge, un anell d'escorça de bedoll, abans de lliurar-li l'anell definitiu a la novia.
Del bedoll se’n pot fer pasta de paper, adob, llenya per el foc, eines de treball, com a aïllant ja que resisteix molt la humitat, medicaments, pintures i altres aplicacions industrials, gominoles (no produeix càries), aliments per a diabètics. Vaja que a part de tenyir amb les fulles i l'escorça, es un arbre que se’n aprofita tot.
La recepta que he fet servir es:
* 100 grams de llana x 100 grams de fulles seques (tallades a bocins)
* Llana mordentada amb, 6 grams de cremor tàrtar + 21 grams d'alum (formula per 500 grams de llana)
* Un dia les fulles amb remull (aigua+fulles)
* Bullir l'aigua i les fulles 1 hora a 90 graus, i deixar un dia en repòs.
* Colar la barreja, perquè les fulles no es barregin amb la llana, i del caldo obtingut, introduir la llana i calentar a 60 graus una hora i deixar en repòs un dia.
Al treure la llana ja tenyida he notat que s'ha de esbandir molt, fins que el groc queda d'aquest color tant bonic.
dijous, 28 d’octubre del 2010
Poda abusiva a Sant Feliu de Llobregat
Li dic que això no te sentit, que aquests arbres encara els queden quasi dos mesos de fulla verda i que fa menys d’un any ja els van fer una poda molt severa. Li faig la observació de que la manera que té de tallar les branques no és la més adequada, ja que els fereix innecessàriament i n’afavorirà la malaltia.
Em mira en cara de no entendre gaire res, i continua podant uns quants arbres més, però es nota que no te la destresa ni les eines adients per fer la feina, continua barallant-s’hi una estona més i se’n van ell i camió. Quinze dies després encara no ha tornat i ara tenim mig carrer podat i l’altre mig amb els arbres ufanosos.
dimecres, 27 d’octubre del 2010
Talen el cedre de Ca l'Alfaro de Llavaneres
L'Ajuntament de Llavaneres ha de talar l'arbre monumental dels jardins de Ca l'Alfaro per motius de seguretat a causa del seu estat precari de salut, però en conservarà la soca
La contrapartida per la pèrdua d'aquest exemplar és que, un cop talat, es va poder certificar el que els tècnics sospitaven: que es tractava d'un arbre centenari. I és que, gràcies a l'observació dels anells de creixement, s'ha pogut determinar que el cedre tenia uns 109 anys, aproximadament, i que en feia deu, també de manera aproximada, que havia entrat en decadència i per tant el seu creixement era nul. Davant d'aquest fet, s'ha decidit mantenir la soca i la base de l'arbre, que no deu arribar al metre d'alçada, per tal de preservar i tenir present que en aquell punt durant més de cent anys s'hi va alçar un majestuós cedre que va arribar a mesurar uns 31 metres d'alçada. A més, i quan els temps econòmics ho permetin, també està previst col·locar-hi una placa o un rètol informatiu per deixar constància solemne de l'existència d'aquest arbre.
Héctor Andino, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Llavaneres, ha explicat que ja feia dos o tres anys que intuïen de manera fefaent que el cedre començava a decaure. “De fet, potser l'arbre hauria sobreviscut com a molt tres o quatre anys més però si no es talava potser s'hauria hagut de lamentar alguna desgràcia”, ha admès Andino, que també ha afegit que “si aquest exemplar, en el mateix estat de salut precària, hagués estat al bosc no se l'hauria tocat i se l'hauria deixat caure”.
El tècnic s'ha mostrat partidari, amb vista al futur, que la soca del cedre pugui servir també d'element pedagògic. “Quan a les escoles els expliquin com es compten els anells d'un arbre per saber la seva edat, tindran en el cedre un exemple pràctic”, ha manifestat Andino.
La tala de l'arbre va estar a l'alçada i magnitud del cedre en qüestió. I és que tot el procés de tallar-lo per seccions, recollir les seves restes i retirar-les ha costat prop de 5.000 euros, i ha donat com a resultat 30 m³ de fusta i un lloc en la memòria col·lectiva de Llavaneres.
dimarts, 26 d’octubre del 2010
Sa Trencada de Pinyons
Diumenge, 31 d'octubre de 2010
a Sant Llorenç de Balàfia (Eivissa)
Ni res pels cossos.
Mal te caigui el cul a trossos
I tu el recullis a mossos
Per mi ses molles, i per tu els ossos.
Programa
Sa Trencada de Pinyons de Tots Sants
Diumenge, 31 d'octubre, a Sant Llorenç de Balàfia
18.30- 20.30, activitats del CP Torres de Balàfia.
20.30 Contacontes. Bunyolada a càrrec de l'associació de pares del CP Torres de Balàfia.
21.30 Concert del grup Dijous Paella
Tot trencant i menjant tota classe de fruits secs!
També es podrà visitar el Centre d'Interpretació Es Amunts
dilluns, 25 d’octubre del 2010
Màstic, el xiclet dels sultans
Marcos Soriano Lleó, Sant Jordi, octubre de 2010
dissabte, 23 d’octubre del 2010
Com presentar una denúncia forestal
Com presentar una denúncia forestal
Cal reaccionar per fer front a les actuacions agressives de l’administració contra les nostres muntanyes
- Que es donen per assabentats dels fets.
· CitacionsForestals [arxiu doc 25Kb] · ValoracióLleiForestal [arxiu doc 25Kb] ·
· Article publicat a Acció Ecologista-Agró el 22.10.2010
divendres, 22 d’octubre del 2010
Arbres monumentals dels entorns de Ripoll
Entorns de Ripoll
Entorns de la vila de Ripoll
El lledoner dels Brucs
Al costat del Puig dels Brucs, hi ha el Roure (Quercus humilis) del Mir, també mencionat en el Pla d’ordenació urbanística municipal de Ripoll (2005).
El Noguer de Can Buelo
· Article publicat a Scriptorium ripollès el 08.03.2010
dimarts, 19 d’octubre del 2010
Un descans a un lloc molt adequat
Fotos JV20oct10
Arbres “Matemàgics”
diumenge, 17 d’octubre del 2010
Dins del cocó d’una alzina
i els virons dolç-aqüícoles
L’alzinar estava en repòs, a l’espera de la gran rebentada de fongs, era un alzinar de baix port, els arbres no eren més que el producte del rebroll d’alzines tallades fa uns anys. De cada alzina tallada a mata-rasa, havien brostat tres, quatre, o cinc peus, que conformaven alzines arbustives amb rebrots de ja certa importància.
Aquesta alzina-ecosistema de les fotografies formava un cocó, una piqueta estanca on l’aigua havia quedat retinguda agafant un coloret entre taronja i vermell. Aquest color, degut segurament als tanins de l’alzina, era molt atractiu. Jugant amb l’enfocament dels ulls, es podia veure-hi reflectit el sostre de branques i fulles de l’alzinar.
A dins d’un “pam cúbic” alguna espècie de mosca havia dipositat els seus ous per a tancar el seu cicle vital. Les larves es disposaven a la vorera de la llacuneta on era més fàcil “fer peu” i arribar amb el seu espiracle a la superfície, des d’on prendre l’aire necessari per respirar. Totes arrenglerades i immòbils, sense bategar-se, creixent, desenvolupant-se. Una larva insurrecta nedava en la superfície de l’aigua agitant-se i ondulant el seu cos fusiforme, deixant a darrera el seu espiracle com si d’un gegantí espermatozou es tractés.
Constantment es fan citacions d’espècies d’insectes noves per a la ciència o noves per a Balears, els cicles vitals de les quals són autèntics misteris. Potser aquesta n’és una.
Rafel Mas, Búger 17 d’octubre de 2010
dissabte, 16 d’octubre del 2010
La gírgola de carboner
Avui he anat a trescar una mica a la recerca de Picornells (Cantharellus cibarius). No n’he trobat però en canvi si que he trobat Gírgoles de carboner (Hohenbuehelia geogenia), també dites Gírgoles de pi. El nom de Gírgola de pi dóna lloc a confusió ja que aquesta gírgola també la podem trobar a dins l’alzinar. Anomenant-la així també es pot confondre amb la Gírgola de pi (Paxillus panuoides) que creix sobre branques mortes de pi, de color groguenc, consistència surenca i no comestible. De fet avui he trobat dues colònies, una ran i baix de la soca d’un pi mort i una altra a una rabassa d’alzina morta fa molt de temps.
M’agrada molt aquest bolet per el seu peu que és lateral o molt excèntric (semblen orelles) i pel contrast que fan la part superior del seu capell i les làmines i peu. El tacte i aspecte del capell són avellutats i el seu aroma és fantàstic, tot i que no veig que els experts culinaris la qualifiquin d’excel·lent comestible.