dimecres, 18 d’abril del 2007

Habitants de les palmeres

La cotorreta de pit gris i el becut vermell

La plaga del becut vermell o morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus Olivier) afecta ja a moltes palmeres i s’està escampant molt ràpidament. La seva incidència es molt més gran i perillosa del que pugui semblar per les informacions que arriben als mitjans de comunicació. Una de les esperances per aturar el morrut de les palmeres està en altres habitants d'aquest arbre. Una de les coses que s’estan estudiant per combatre aquesta plaga és si una espècie d’ocells invasora, la cotorreta de pit gris o argentina, podria ser un depredador natural d'aquest insecte, tal com ho expliquen en aquesta noticia del Canal Blau de Vilanova i la Geltrú:

Prevenint de nou el "morrut"

Els tècnics de l'Ajuntament de Vilanova comencen a fixar-se en les palmeres que donen una imatge característica al litoral català, perquè podria ser que tornès, aviat, el seu depredador. El morrut de les palmeres és un escarbat, un insecte de sang freda, i per això el seu moment d'expansió abasta des de la primavera fins a la tardor. Una eina important per frenar l'avanç del morrut és la col·laboració ciutadana; es tracta que els veïns aprenguin a detectar les palmeres afectades. A més d'eliminar les palmeres afectades, que ha permès frenar el primer embat del morrut, també cal promoure les accions preventives. Des de la tardor i fins ara tècnics municipals han realitzat un escombrat de les palmeres de la ciutat. En total fins ara s'han detectat 27 palmeres afectades que han estat talades, triturades i cremades tal i com estableixen les mesures preventives fitosanitàries. Una de les esperances per aturar el morrut de les palmeres està en altres habitants d'aquest arbre. Per ara, s'està estudiant si les cotorretes de pit gris podrien ser depredadors naturals d'aquest insecte.
Canal Blau. 18.04.2007
Vilanova i la Geltrú
·
·
· Fotos: · [ Basajauntxo ] · [ Luis Fidel Sarmiento ] · [ Rob. Barcelona ] ·
·

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Talar, triturar i cremar una palmera és una mesura preventiva fitosanitària ?
D'això se´n deu dir high-tech ?
I si els tècnics no s'aclaren com volen que el ciutadà pugui col.laborar ?
I us penseu que les cotorretes s'entretindran amb el morrut poden menjar a la carta de tot allò que es llença al carrer ?
Tenim allò que ens
mereixem.
Diversos experts ho van denunciar a l'any 93 i no van poder aturar les importacions descontrolades pels interessos econòmics en joc.
Actualment qualsevol es veu capacitat per a podar una palmera i passa el que passa : abocaments il.legals de fulles o palmeres senceres malaltes i dispersió de la plaga al canto.Tot per no pagar jardiners qualificats, amb coneixements de fitopatologia.
Al ritme de les investigacions actuals no patiu que el tema va per llarg...

Júlia ha dit...

NO hi entenc, del tema, però m'agrada molt aquest blog, només us volia felicitar per la tasca.