dissabte, 28 d’abril del 2007

Pagesos catalans contra els cultius transgènics


Assamblea Pagesa per la nostra sobiraria alimentària.


No estem tan ben informats com ens pensam. Fa una estona l’informatiu de Catalunya Ràdio de les 22 hores, he escoltat la notícia que a Balaguer han estat atupats uns lluitadors de l’Assemblea de Pagesos de Catalunya quan protestaven contra la presència de transgènics al nostre país. Ho han fet davant la presència del Conseller d’Agricultura de la Generalitat. Sembla que hi ha un detingut i que els pagesos s’han tancat a l’Ajuntament com a mesura de pressió per alliberar el seu company i amb l’exigència de disculpes per part de les autoritats per les mesures repressives empreses contra ells. Segurament demà ho veurem a certs diaris, ara mateix, però, per molt que he intentat trobar més informació a la xarxa sobre aquests fets concrets, m’ha estat impossible. M’estim més no anomenar els llocs que he visitats, però crec que han estat gairebé tots els que vos podeu imaginar al nostre territori. Des d’aquí i des d’ara mateix, solidaritat amb aquests companys pagesos i acompanyament en la lluita. Salut.

L’Assemblea Pagesa neix el dia 29 de juny de 2002 arrel d’una jornada celebrada a Alcarràs (LLeida), sobre el futur de la pagesia catalana. Mesos abans, membres històrics d’Unió de Pagesos de la Noguera havien estat expulsats del sindicat. Es va veure que Unió de Pagesos ja no era un sindicat participatiu, assembleari i de base que representés els interessos del la pagesia familiar Catalana i per aquest motiu es va decidir la creació d’una nova organització que intentés recuperar els valors dels moviments assemblearis reivindicatius i de lluita rurals, on tothom sigui actor i participi del procés de decisió i de les dinàmiques que es generin dintre de la organització. L’Assemblea Pagesa és un moviment social i sindical de base, rural i assemblearia, organització independent que treballa per una agricultura pagesa, autònoma, digne i respectuosa amb el medi ambient. Planteja com a objectiu principal la construcció d’un mon rural viu i habitat, en el qual els pagesos i pageses tinguin possibilitats de produir i vendre lliurement i on la resta de la població rural s’hi afegeixi a la lluita d’un nou model de desenvolupament rural. Actualment hi ha Assemblea Pagesa a La Noguera, al Maresme i al Camp de Tarragona hi ha una organització que s’hi acosta.


Les bases ideològiques L’Assemblea Pagesa pretén ser un moviment social de base, rural i divers; format bàsicament per una base pagesa i per ciutadanes de les zones rurals de Catalunya que estiguin decidits a lluitar per un altre model de desenvolupament rural. Plantegen un concepte de sostenibilitat tant ecològic com agrari. Reivindica que les relacions socials també fan possibles els equilibris naturals. Una agricultura sostenible no és aquella que simplement substitueix uns productes químics per altres menys agressius amb el medi ambient; és una agricultura que comercialitza els seus productes amb un consum mínim d’energia, a través de mercats locals o regionals que afavoreixen la comunicació directa entre pagesos i consumidors. Ha de partir de les varietats locals adaptades pes sobre dels productes importats que necessiten una alteració considerable dels agro-sistemes.

Com funciona Actualment, l’Assemblea Pagesa està formada per 120 persones de les comarques de ponent de Catalunya. El perfil de l’Assemblea és, majoritàriament de pagesos i pageses però també hi participen estudiants y consumidors crítics amb el model agroalimentari actual. La seu social es situa a Balaguer, on es gestiona un local conjuntament amb altres iniciatives empresarials vinculades a la petita agricultura. El funcionament es basa en una assemblea setmanal oberta, periòdica i sobirana, en la qual es plantegen y discuteixen els temes a tractar. Paral·lelament, es van creant grups de treball que dediquen més temps a cada una de les problemàtiques. Actualment, l’Assemblea no té cap persona contractada per a realitzar activitats polítiques i la implicació de tots els components és de caire voluntari.


La maduresa Però la repressió no s’atura, i l’Assemblea Pagesa ja comença a fer-se gran. I com que ja ha crescut, doncs ja té els primers problemes amb la justícia, i problemes que poden ser greus. Per una banda, el Setembre de 2003 i en resposta a una crida internacional en contra els acords de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), es recullen mostres d’un camp d’organismes modificats genèticament i es porten en manifestació a la Delegació de Govern de Lleida. Allà, un Guardia Civil els obre les portes i uns quants membres de l’Assemblea aconsegueixen entrar. Es tanquen fins que els rep un representant del Delegat del Govern a Catalunya. Un any i mig després, el Febrer del 2005, en Josep Pàmies, històric de la lluita pagesa a Catalunya i un dels expulsats de la Noguera l’any 2002 rep una notificació per la qual se li comunica que s’està cursant un procés judicial contra ell per haver ferit al Guardia Civil durant aquella ocupació, i que el Guardia Civil ha estat de baixa durant molt temps. Li demanen 30.000 € de multa per danys, i fins a 4 anys de presó per resistència a l’autoritat, entre d’altres càrrecs. Per altra banda, el juliol de 2004 es fa una acció pública de denúncia, segant un cap de blat modificat genèticament de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentaria (IRTA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat. 60 persones seguen protegits amb màscares aquest camp. Un portaveu explica l’acció, que va transcorrer sense incidents, a la premsa. Al cap de sis mesos, a aquest portaveu se li demana, amb tot un seguit d’irregularitats, amenaces, declaracions...500.000 € de multa per sufragar els costos de l’experiment que s’havia destrossat. Aquests centenars de milers d’Euros es convertiran en penes de presó perquè el portaveu no els podrà pagar. Però és que no està provat que ell participes de l’acció, simplement en va ser el portaveu. Tots dos estan pendents de judici, però són un exemple més de que, en cap cas, es pot qüestionar l’actual estat de les coses, en cap àmbit, ni quan t’hi va la vida i la d’un dels oficis més antics del món.


Per a més informació c
licau:








1 comentari:

Anònim ha dit...

Ja fa molt de temps que els pagesos han deixat de ser imatge de postal i objecte d'acudits de tota mena. Ells són els que integren l'autèntica custodia del territori i dibuixen encara una gran part dels nostres paisatges.
És una llàstima que estiguin tan sols en la defensa de la terra i en la lluita contra l'especulació en el circuït alimentari.
Al ciutadà conformista ja li està prou bé imflar-se amb transgènics pagats a preu d'or i que rebentin els pagesos fidels a la terra i als seus principis.
I dels arbres, que me'n dieu ?
La mandanga transgènica ja s'ha disparat i el tema ja comença ha fer por, molta por. Quan pugui us ho comento...