divendres, 6 d’abril del 2007

L’espoli d’oliveres al Montsia no para

Continua l'espoli d'oliveres

L’espoli d’oliveres al Montsià segueix en un degoteig incessant, després del qual no hi queda res més que records d’un paisatge, d’unes tradicions i una cultura, records que mai més tornaran si l’administració no vetlla pel nostre patrimoni natural, històric i cultural.Les oliveres que fa unes setmanes el GEPEC-EdC denunciava (veure notícia) que volien ser arrancades per ser venudes, ja estan fora de la terra.
Afilerades per ser venudes, les oliveres han quedat mutilades per al seu trasplantament al viver que les ha comprat, i el paisatge o­n vivien des de fa segles destrossat. Si les voleu veure abans que marxin per adornar jardins de “ricatxos” estrangers haureu d’anar al Viver l'Angol, d'Alcanar. Es troba a la cruïlla de l’accés a Alcanar des de la N-340. Un autèntic dipòsit de cadàvers.
Mentre el delegat d'Agricultura Toni Espanya s'excusa que no són prou grans com per considerar-se mil·lenàries (jutgeu vosaltres mateixos per les fotografies), ja ha passat més d'un any des de que anunciés que preparava un pla de protecció imminent, sense que des de llavors la Generalitat hagi fet res al respecte. De continuar així, el decret, si arriba ho farà massa tard.
Des del GEPEC-EdC exigim que d'una vegada per totes es concreti la seva proposta de protecció, i que mentrestant es faci una moratòria per tal d'evitar que el paisatge s’empobreixi irremeiablement i es perdi el patrimoni natural i històric de les Terres de l'Ebre amb la desaparició constant d'oliveres monumentals i mil·lenàries.

· Article publicat a Diari No Tan A Prop el 04.04.2007 ·
·