dijous, 12 de març del 2009

El nemàtode del pi

En sentirem a parlar

Sembla ser que l'amenaça es va aproximant de mica en mica. El nemàtode el pi, Bursaphelenchus xylophilus, amenaça d'estendre's per tot Europa.
Bursaphelenchus xylophilus [ Nematology. University of Nebraska ]
Bursaphelenchus xylophilus causa el decaïment dels pins. Una vegada els pins han estat infectats, el nemàtode perfora la fusta fins a produïr un dessecament, primer només puntualment a les branques però finalment la sequera es generalitza fins causar la mort de l'arbre. Aquesta malaltia prové d'Estats Units però ja ha causat estralls a l'Àsia, provocant la destrucció de milers d'hectarees. A dia d'avui, es considera la malaltia més perillosa per les pinedes a nivell mundial. El nemàtode afecta a espècies tant importants i representatives com les del gènere Pinus, entre elles Pinus sylvestris, P. nigra, P. pinaster, P. halepensis i P. radiata, causant en elles la mort segura al cap de 1 a 3 mesos.
Una de les dificultats afegides d'aquest paràsit és que tant sols medeix 1 milímetre i, per tant, la detecció es basa en mostrejos fets a la fusta de l'arbre o bé observant els símptomes d'infecció en l'arbre, detecció que molt probablement farien tècnics experts.
La dispersió del nemàtode es dóna a través de varis espècies d'insectes en el moment en que aquests fan la posta.

Amb la detecció del nemàtode a Portugal l'any 1999, La Unió Europea va activar les alarmes i va prohibir que Portugal comercialitzés la fusta a excepció de la que es tractés adequadament. A més, des del moment de l'entrada d'aquesta malaltia, Portugal va quedar en zona de quarantena. Actualment, cap camió que porti fusta pot travessar la frontera, a excepció d'aquells que tinguin el passaport fitosanitari.

Portugal no ha fet la feina

Tot i les mesures excepcionals que s'han portat a terme des de la Unió Europea, sembla que el nemàtode va avançant. Mentre Portugal ja no sap que fer-ne de la fusta morta, a Espanya ja s'han detectat els primers casos d'infecció, cosa que ha encès encara més l'alarma. Incompetència de Portugal o d'Espanya? Una catàstrofe inevitable en un món on tothom circula lliurement per les fronteres? La qüestió és que ja hi ha alguna comunitat que ha aplicat el rigurós mètode de la "tallada de tot arbre viu en un radi d'uns quants quilòmetres allà on es vegi el nemàtode". No ho vàren fer això els Portuguesos?
El preocupant és que el nemàtode ha travessat la frontera amb Portugal i això pot suposar la seva expansió. El que encara és més preocupant és que el nemàtode té continuïtat de coniferes i condicions per colonitzar tot el mediterrani.
Bursaphelenchus xylophilus [ University of Vermont ]
... d'aquí uns anys veurem com la incompetència, la falta de rigurositat i el collons de Portugal ens porten a una de les malalties més preocupants i que de bén segur faran un bon forat a l'economia. En definitiva, la típica història del patogen introduït, història que sembla ser que cada vegada es repetirà més.

Les coses no funcionen

No voldria fer de "Eurodiputat" però és evident que les coses no funcionen. La legislació que regula aquests aspectes és evident que falla. El passaport fitosanitari en moltes ocasions pot ser falsificat o inclús amb passaport pot haver risc. Les fronteres són un festí, no les controla seriosament ningú, qualsevol boig pot introduïr el paràsit i deixar-lo anar, el temps de reacció dels polítics dóna molt que desitjar i normalment aquestes plagues avançen més ràpid que les decisions polítiques.
No estic en el tema però em temo el pitjor, hi ha congressos que demanen a crit estudis d'investigació del nemàtode, posant-los com a preferents o en horaris de màxima audiència. Coneixia el nemàtode per un professor i recordo que va dir "aquí no el tenim però si arribés seria una catàstrofe", ara del nemàtode en sentim a parlar a la televisió i quan passa això malament va la cosa.
El temut Fusarium circinatum podria passar en segón pla. Fusarium, un altre cas que sembla ser que ningú es va pendre seriosament.

Per més informació:
· El temido 'gusano del pino' aparece en Extremadura
· La Junta prevé medidas de control y prevención ante un posible brote de nem ..
· Erradicar el gusano del nematodo del pino le costará a la Junta cerca de 2,5 mi ..
· Tríptico informativo sobre el nematodo del pino
· Fuertes medidas para el control del nematodo del pino
· Informe sobre la situación del Nematodo del pino en España y Portugal
· Tres empresas madereras afectadas por el nematodo del pino se unen y solicitan
· Junta resalta la "seriedad" y "rigor" con el que se ha trabajado en la detección y
· Ordenan la quema de una carga de madera de Portugal afectada por el ‘nematodo
· El gusano que marchita el pino
· Medio Ambiente incrementa los controles para evitar la entrada del nematodo del
· Seprona inmoviliza 25.000 kilos de madera de pino procedente de Portugal des ...

·
Bursaphelenchus xylophilus [ Forestry Images ]
·