dijous, 28 de març del 2024

Cau l’arbre Omuwafu

Històries del món
Cau l’arbre del rei i els exploradors
· Les pluges torrencials fan caure un símbol ugandès de 150 anys

Uganda, árbol, omuwafu. (Universitat d’Uganda / X)
Adeu a un dels llocs més icònics en la cursa europea per descobrir l’ Àfrica al segle XIX. Adeu a un símbol nacional d’Uganda. Les pluges torrencials van fer caure a finals de febrer un arbre centenari sota les branques del qual havien tingut lloc algunes de les trobades més importants entre el rei dels Buganda de l’època, Kabaka Mutesa I, i els aventurers més importants de l’era daurada de les exploracions.
La direcció de la Universitat de Kyambogo, propietària dels terrenys on és actualment l’arbre, situat a vuit quilòmetres de la capital, Kampala, va anunciar la mort de l’exemplar de l’espècie Canarium , d’almenys 150 anys, malgrat que alguns experts creuen que supera els 200 anys. “L’arbre va caure a causa del xàfec de dilluns a la nit”, va explicar en un comunicat el centre universitari.
 
Sota l’‘Omuwafu’, el monarca Kabaka Mutesa I va rebre al segle XIX aventurers com Stanley, Speke o Grant
L’arbre, conegut en llengua local com Omuwafu formava part fa segle i mig del palau reial del trentè regnat del regne dels Buganda i va ser a l’ombra de les seves robustes branques on el monarca Kabaka va rebre l’any 1875 l’explorador britànic Henry Morton Stanley, al capdavant de la mítica expedició per resoldre l’últim gran misteri de l’exploració africana: recórrer el curs del riu Congo fins al mar.

Segons els historiadors ugandesos, sota l’arbre ara caigut va ser on el rei va escriure i va lliurar a Stanley una carta dirigida a la reina d’ Anglaterra en què convidava missioners i professors a visitar les seves terres. Al seu comunicat, la Universitat de Kyambogo va destacar aquest esdeveniment i va lloar les bondats d’aquell pacte. “Els missioners van tenir un paper significatiu construint un sistema educatiu a Uganda després d’establir escoles i promoure l’alfabetització”.

Un símbol per a la comunitat
L'arbre caigut tenia un gran valor històric i cultural per al poble Buganda

Però la visita del Bula Matari o “ Trencador de roques”, com els congolesos van anomenar Stanley per la seva afició a l’ús de la dinamita per obrir-se camí, no va ser l’única visita llegendària de què va ser testimoni l’arbre Omuwafu. Uns anys abans, el 1862, el rei va acollir un altre dels grans exploradors de la història, el britànic John Hanning Speke, el primer blanc que va veure les fonts del Nil Blanc, que va batejar com a llac Victòria.

Gravat de la visita dels exploradors Speke i Grant al rei dels Buganda l'any 1862 (Kyambogo University)
A aquella trobada va assistir també un malalt James Augustus Grant, explorador escocès de renom. El mateix Grant va deixar escrit en les seves memòries l’amable tracte que el monarca Kabaka li havia dispensat quan estava tan feble que ni tan sols podia aixecar-se del llit. “El rei va enviar un oficial i quaranta dels seus homes per portar-me al seu regne de Buganda i que jo tant desitjava veure... Com que jo no podia caminar, em van col·locar sobre una llitera de vímet i em van portar al trot sobre els caps de quatre d’ells”.Malgrat que el lloc ja no acull el palau reial, que actualment és al barri de Mengo, a la capital, l’ Omuwafu té un enorme valor històric i cultural per al poble Buganda. Fins i tot la direcció de la universitat va rebutjar fa anys de construir un complex educatiu al costat de l’arbre per les queixes de la comunitat local, que va advertir que les obres podien posar en perill l’arbre.
Després que se sabés la caiguda de l’arbre centenari, l’actual monarca dels Buganda, Ronaldo Muwenda Kimera Mutebi II, va demanar a la universitat que plantessin un nou arbre per reemplaçar l’exemplar caigut.

Una altra mort d'un arbre llegendari
Al juny, una forta tempesta va fer caure a Sierra Leone el Cotton Tree, que s'erigia al centre de la capital del país, Freetown
No és la primera vegada que les pluges torrencials dels últims mesos fan malbé un arbre llegendari a l’ Àfrica. El juny passat, una forta tempesta va fer caure a Sierra Leone el Cotton Tree, que s’erigia al centre de la capital del país, Freetown.

Diverses persones assegudes al costat de les restes del Cotton Tree, caigut després de les tempestes del passat 25 de maig de 2023 a Freetown, Sierra Leone. (Saidu BAH / AFP)
La ceiba, de vora 400 anys, era un emblema nacional des que l’any 1792 els primers pobladors de la ciutat, esclaus alliberats d’Amèrica que havien guanyat la seva llibertat per haver lluitat per l’ imperi britànic en la guerra de la independència americana, es van congregar sota les seves branques per resar junts.Des d’aquell dia, Freetown va créixer al voltant d’aquell gegant de copa extraordinària, fins a 15 metres d’ample i 70 metres d’ alçària. El president del país, Julius Maada Bio, va qualificar llavors el que havia passat de “gran pèrdua per a la nació”.
Xavier Aldekoa
Corresponsal a l'Àfrica subsahariana
Xavier Aldekoa (Barcelona, 1981). Llicenciat en Periodisme i etern estudiant de Ciències Polítiques. Amant de les maletes improvisades i d'obrir bé els ulls en viatjar, tinc una predilecció especial per Àfrica i la seva gent.
· Article publicat a La Vanguardia el 27/03/2024

1 comentari:

Dalva M. Ferreira ha dit...

As árvores são fiéis testemunhas das nossas vidas. Elas proporcionam o bem, mas nem sempre recebem o bem. Saudações desde o Brasil.