dissabte, 23 de gener del 2010

Prevenció dels incendis: oportunitats perdudes

Avui he decidit fer un petit escrit al bloc (que segur que al final de petit en tindrà poc) tot i que segurament amb poc èxit bàsicament perquè fa molt que no ho faig. Així doncs, us demano una mica de compassió.
Incendis

Tots hem estat al corrent del què va passant a Horta de Sant Joan. Sens dubte aquell incendi va ser un dels que els tècnics anomenen GIF (que vol dir bàsicament Gran Incendi Forestal), els quals es caracteritzen per tenir unes velocitats de propagació, intensitat i extensió especials i que acostumen a succeïr en concretes però freqüents situacions meteorològiques d'estiu i en determinades masses forestals.

Diuen que l'ésser humà acostuma a corretgir els errors a base de desgràcies. Es clar que també diuen que acostuma a ensopegar 2 cops (com a mínim) amb la mateixa pedra, i més quan de les desgràcies en fem lectures negatives o mal encaminades. No us amoineu, no tot són lectures negatives, per exemple, la societat vam fer una bona lectura amb la desgràcia que va causar el PP amb la guerra de l'Iraq (el Sr. Aznar i el seu "She's my friend"...). El de la guerra però, era un tema massa evident, feia massa "tufa" i es veia de sobres que era un joc de retrògrads...

Les males lectures acostumen a donar-se en temàtiques més complexes, temàtiques de les que acostumem a tenir-ne una idea distorsionada (o directament, no en tenim ni idea). És el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan. És evident que va ser una desgràcia i que se'n podia treure una lectura positiva, se'n podia haver fet pedagogia.... però, si preguntem a la societat civil què n'ha après les respostes semblarien les d'una enquesta d'opinió d'una funció de circ. Així doncs, una vegada feta aquesta reflexió sabem que això dels incendis és una temàtica complexa, desconeguda i que, per burros, no hem aprofitat l'ocasió perquè aquesta no sigui tant complexa per la majoria de gent. Sense anar més lluny, si agafem els temes estrella relacionats amb l'incendi serien els que venen resumidament a continuació:

-Narrar les "Baralles" mossos d'esquadra-agents rurals (tothom sap que s'odien a mort).

-Furgar en la desgràcia dels familiars dels bombers morts perseguint-los i narrant fil per randa els moviments que han fet.

-La nostra fabulosa justicia apareixent de cop i volta i amb ma ferma, buscant responsabilitats arreu per veure si la gent queda acollonida amb el sistema judicial espanyol. Està molt bé que hagin detingut a aquella gentussa però considero que els periodistes no la deixen treballar tranquila...

.... això és el que ven companys, i no estic parlant del Lecturas ni de la 10 minutos, estic parlant de tots els mitjans de comunicació. Després de tot el circ mediàtic no és extrany escoltar opinions de la gent tant dispars, tant extranyes, tant poc fonamentades.

Així doncs, us prego que després de tant paper mullat us pregunteu: Què n'hem tret? No ho sabiem que sempre hi haurà malparits disposats a encendre llumins al bosc? Ens importen les barralles d'escola que es tenen els mossos d'esquadra i els agents rurals?

No anem bé, la gent volem saber perquè es cremen els boscos, no ens importa qui els crema, en aquests tant sols volem que se'ls hi faci justicia. El que la gent vol son respostes a senzilles preguntes: Saber perquè tenim incendis de característiques que abans no teniem i, sobretot, saber les possibles solucions per evitar aquests destructors incendis.

Els GIF

Els GIF estan molt estudiats tot i que tenen una complexitat tècnica espectacular. Malauradament, aquests incendis acostumen a escapar de les capacitats d'extinció humana. Costa de creure que siguem capaços de fer emergir edificis de 200 metres i no poguem combatre fàcilment el nostre millor amic des de la prehistòria. Doncs a vegades és així, es donen casos en que l'estratègia per combatre el foc és esperar (perquè fer "alguna cosa" seria malgastar recursos), casos en que l'èxit passa per donar per sacrificades mil·lers d'hectàrees i atacar punts estratègics, casos en que els bombers han d'esperar a que la situació meteorològica canvïi... i doncs, Què tenen els GIF? Perquè abans no se'n parlava?

·Els GIF tenen més a veure amb els canvis socioeconòmics que no pas en les condicions meteorològiques del moment (que també). És veritat que un GIF acostuma a estar associat a diversos factors meteorològics (sobretot de temperatura, humitat i vent) però un GIF s'alimenta de vegetació, factor clau indispensable perquè es produeixi. Així doncs, hi hauria una relació molt directa amb els grans incendis i l'estat en què es troben els nostres boscos, en un context d'abandonament d'activitats agrícoles, ramaderes i forestals. No és que els boscos estiguin bruts, paraula de molt mal ús, sinó, senzillament que aquestes condicions de sobredensitat en que es troben afavoreixen la formació dels GIF. Tanmateix, l'abandonament sobtat d'una zona provoca l'esclat de vegetació molt competitiva, fet que provoca aquesta sobredensitat però, a més, importants problemes sanitaris i d'estabilitat del bosc. En aquest sentit i com que aquestes són les característiques actuals de molts boscos, es considera que tenim boscos dèbils, susceptibles als extrems climàtics a més de ser també molt susceptibles als grans incendis.

Costos i prevenció

Sens dubte, el cost d'extinció és molt elevat alhora que tenir cossos d'extinció és molt necessari, sobretot cossos com el GRAF, autèntics científics i coneixedors del comportament del foc. Tanmateix, sabem que els cossos d'extinció tenen limitacions alhora que demanen a crits una millora de les condicions dels boscos per poder fer millor els treballs i evitar combatre els GIF, molt feixucs, esgotadors, extremadament complexos tècnicament i veritablement perillosos. En altres paraules, els cossos d'extinció fan molt bona feina en incendis corrents, però quan es dóna el GIF, la catàstrofe és de dimensions considerables.

El què cal doncs, és debatre la necessitat de destinar recursos en prevenció i en aquest sentit cal distingir els tipus de prevenció més important. Tothom coneix la prevenció de la ignició, en que englobarien aquelles activitats de persuació (patrulles, anuncis a la televisió i la vigilància en general...) però atacar només la ignició no sembla una solució efectiva. Per entendre això, ho explicava molt bé l'altre dia un expert en incendis forestals: "...Quan analitzem un gran incendi, la causa de la ignició és important, però circumstancial. El que és rellevant és la causa de la propagació. És innocent pensar que sempre podrem evitar totes les ignicions...". Així doncs, més important seria inclús la prevenció de la propagació, prevenció sovint oblidada per tothom. En resum, la propagació la condicionen els factors meteorològics (els quals no podem controlar) però sobretot les condicions de la vegetació i, per tant, la prevenció de la propagació seria aquella destinada a canviar les condicions de la vegetació per tal de dificultar la propagació de l'incendi forestal.

La prevenció de la propagació del foc seria doncs l'eina que faltaria en aquest trencaclosques. Però com deia l'expert en incendis forestals, cal primer assegurar un territori viu, en altres paraules, un territori que treballi la terra sempre amb els principis de respecte per l'entorn, assegurant la persistència tant de la fauna, com de la flora com de les característiques de l'ecosistema mediterrani. Un territori que es cuidi dels boscos, que no els deixi en l'oblit. En aquest sentit, caldria preguntar a la societat si està disposada a assumir aquests costos. Alhora caldria explicar que, de no ser així, estariem condemnats a patir els temuts GIF.

Sens dubte, ara era el moment d'explicar-ho a la societat. Malauradament però, sembla ser que o bé no ha convençut als periodistes o bé ningú s'ha interessat en aprofitar el tema per fer pedagogia. Des del punt de vista periodístic, aquest tema s'està portant tant malament com es pot, i dic això perquè no n'estem treient res útil, la situació no ha servit per fer-nos més forts davant dels incendis, únicament per obrir polèmiques i baralles polítiques. Com deia al principi, en aquest assumpte se n'està fent una lectura negativa i mal encaminada.

7 comentaris:

Ibèria ha dit...

Jo em demano perqué no s´estudia a les escoles tot el que fà referència a l´extinció d´incendis, sobretot en l´àmbit rural.
Recordo perfectament la desesperació d´un home que van entrevistar a tv3 amb motiu del foc d´Horta de Sant Joan ,que deia que la gent del poble volia ajudar i els bombers no els van voler.
Estic segura que amb l´ajuda de la gent del camp ,que coneixen el territori,els resutats haguèssin sigut millors.
Els boscos sempre havien estat plens de gent,caçadors, boletaires etc.. i mai com ara hi havia hagut tants incendis.
De ben segur que quan estimes el teu bosc,no el cremes !I si es crema per la causa que sigui,la capacitati ila força dels veins ,
s´auria de tenir en compte.
Jo recordo de petita, sentir les campanes del poble a tocar, veure com els homes de cada casa sortien al carrer amb una galleda cada un i corrien cap a casa del veí que conduïa el cotxe de bombers i a correr tots a apagar el foc.Segur que avui tot aixó fa riure,pero la conciencia de bon veinatge s´auria de contemplar ,avui més que mai.
Moltes gràcies per el seu escrit.

ErrareHumanumEst ha dit...

Doncs la veritat és que aquest és un punt dèbil important. Els del mateix poble són els qui millor coneixen els camins, les pistes, els punts d'accés, les zones obertes i estic d'acord en que podrien millorar l'extinció amb aquesta ajuda.... se'ls hauria de tenir en compte almenys en aquest aspecte.

Salut i gràcies per comentar

Manel ha dit...

Jo no crec que calgui cuidar el bosc, tret de les explotacions forestals, al bosc se l’ha de deixar fer tot sol, el que cal és no malmetre’l.
D’incendis al bosc sempre n’hi ha hagut. Jo no sé si les intervencions per tal que no n’hi hagi serveixen per gran cosa, tret de la vigilància dels boscos. No tinc més dades que les noticies dels diaris, però em sembla que una bona part dels incendis que hi ara ho son per imprudències de la gent i pels eixelebrats que calen foc expressament ja sigui per a divertir-se o per a diversos interessos.
I a part d’aquesta mena d’incendis jo no estic segur que ara hi hagi més incendis que abans. Cal tenir en compte que la superfície forestal s’ha multiplicat molt en consideració de la que hi havia fa 50 anys. ¿Algú podria explicar els incendis que hi ara en relació a la superfície forestal actual i els que hi havia fa 50 anys en relació a la superfície forestal de fa 50 anys?

Unknown ha dit...

Des de la simplicitat de la meva lectura veig que s’han perdut vides humanes i les families que pateixen aquestes pèrdues mereixen saber el perquè va passar el que va passar. No hi ha cap bosc, per sagrat que sigui, que demani sacrificis humans.
No veig rellevant la descripció d’un GIF en tot això ni la obvietat de la seva propagació. Com a ciutadà, i no pas subdit d’una monarquia bananera, vull que em parlin de responsabilitats. Uns companys han mort i això, si en volem aprendre res, cal ser investigat, debatut i veure què s’ha de fer per a que no torni a passar. Més enllà del circ mediàtic veig que hi ha una jutgesa valenta que ho investiga i alguns periodistes seriosos que ho han divulgat. I m’ha quedat clar que certs polítics implicats no arriben a estar ni a l’alçada de la merda de la sola de les botes de tots els que van lluitar contra el foc.
I callo, per respecte als amables lectors. Millor llegir tesis doctorals sobre la modelització del comportament del foc…

Joan Vicenç ha dit...

Bàsicament coincideixo amb en Manel i en jd, en aquest blog, ja n'hem parlat llargament d'aquest tema. El que fa diferent el foc de l'Horta és el resultat tràgic d'un fet que sempre hi ha el risc que es pugui esdevenir, per això cal crear llocs i franges de defensa per poder intervenir i una gran precaució en clau de seguretat de les persones.

Serratmediterraneo ha dit...

Primer deixeu-me que us felicite per aquest blog... Els àrbres i la natura necessiten que els seus amics s'apropin els uns als altres, per interactuar i fer veure al major nombre de persones possibles que la natura és un espai imprescindible per al nostre desenvolupament i pervivència.
Aquest article sobre els "GIF" és la millor informació que he llegit, senzilla i entenedora respecte a la situació entre els boscos, el col·lectiu que en fem us, i els polítics... N'he tret la conclusió que els boscos ho tenen malament. Em demano com puc participar en facilitar el coneixemnt d'aquesta realitat al major nombre de persones possibles?

ErrareHumanumEst ha dit...

Caram!! que animat això...
Aniré per pams...

Manel, resumiré els teus dubtes en quatre ratlles:

-Hi ha exactament el mateix nombre d'incendis que sempre i cada any aquest nombre és força constant.

-Les hectàrees cremades no varien tampoc massa significativament. Si que és veritat que aquest nombre va una mica en augment en consonància com bé dius, amb l'augment de la superficie forestal (suposo).

-Abans aquest nombre d'hectarees/any era força constant. Ara, com he dit, el còmput general d'hectarees cremades és el mateix però concentrades en anys crítics (per exemple, a catalunya tenim el 1996, 1998... on el nombre d'hectarees cremades és clarament record i amb diferència), les hectàrees cremades en aquests anys crítics (extremadament superiors al que acostumavem a tenir) corresponen als GIF.

-Conclusió?? per donar un percentatge, el 90% de les hectarees cremades han estat per causa de poquíssimes ignicions, és a dir, la majoria d'hectarees cremades les han causat un nombre molt concret d'incendis.

-doncs uns canvis socioeconòmics han literalment fet perdre moltíssimes activitats (ja hem dit que tal i com es feia tampoc és l'exemple a seguir). L'abandó sobtat d'aquestes activitats afavoreix els GIF.


Vist els comentaris aprofito per introduïr un concepte en ecologia importantíssim, essencial, vital... i és el concepte d'Escala. Si ara hi ha més incendis que abans pot ser irrellevant si l'escala d'afectació i la seva intensitat són 200 vegades superiors...

Respecte a la causa, sabem que és per culpa d'infractors o piròmans, d'acord. Però crec que l'exemple que he posat respecte a actuar en aquest sentit (és a dir, a la ignició) és força entenedor. En aquest sentit no avançarem massa.

Bé, i per acabar, tot és qüestió de gustos, n'hi ha que tenen predilecció per el "muy interesante" mentre que d'altres els agrada més la secció de Sucesos del programa "gente" que emet el país veï. M'alegro que els empresonin, evidentment, però no hi ha cap lectura que hagi servit per prevenir un incendi com aquest, i jo crec que és necessari veient la feina d'alt risc de la que es tracta.
Ara que sabem qui ha estat el responsable, a veure el pròxim qui serà, i llavors podrem anar contents a casa. Ens conformem amb això?

Bé, tant sols convido a reflexionar-hi.

Serrat, malauradament aquest tema està força restringit entre professionals (bombers, tècnis...)i poc divulgat.


salut