dijous, 10 de gener del 2008

Torrents S.O.S.


Gadma exigeix al Govern que els torrents siguin declarats ANEI


Segons ens diu el Diccionari de la Llengua, un torrent és el barranc o camí per on davalla l`aigua de la pluja, sovint completament eixut o amb molt poca aigua. A Mallorca, com tots sabeu, no hi ha rius i són precisament els torrents els elements de paisatge habituals, que conecten de qualque manera la nostra Serra amb la planura de l´illa donant-li a la contrada un aspecte geogràfic singular i sobretot necessari.

Els torrents de Mallorca són bens naturals en perill d’extinció, gràcies a les polítiques que s’han duit a terme en els darrers anys.


L’any 2003 el Govern fa pública la seva intenció de netejar els torrents i el resultat, quatre anys després, ha sigue la destrossa més impactant que han sofert aquests indrets en tota la hostòria.

Davant això, Gadma, juntament amb altres associacions polítiques i ciutadanes, l’any 2005, fa pública la seva denúncia de la destrucció dels ecosistemes dels torrents ocasionada per la forma utilitzada per la Conselleria de Medi Ambient per realitzar la neteja (més de 60 milions d’euros mal invertits), i a més no s’ha actuat amb el rigor necessari per evitar la contaminació d’aquests llocs: utilització de maquinària pesada, retirada sistemàtica dels filtres naturals, destrucció del hàbitat afectant la fauna i la flora, cementació dels llits dels torrents, abocaments de les depuradores secundàries, modificació del curs natural dels torrents,…..

L’aspecte actual dels nostres torrents és la prova evident de la ineficacia de les accions dels governants. L’actual Govern pensa continuar amb la mateixa política agresiva.

Des de Gadma volem promoure que els torrents siguin declarats ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès) per tal d’evitar-ne la seva total destrucció.


Ja podeu comprovar ara vosaltres mateixos en quin estat es troben. Ja heu pogut constatar com a membres del grup GADMA, i especialment els que heu pogut participar en les tasques de neteja dels torrents, activitat promoguda per la nostra Associació, quin és ara el sentit, quina és ara la funció d`aquests elements cabdals de la nostra geologia, en quin estat actual han esdevingut degut a la perversitat d`una acció que en cap cas hauríem de poder qualificar com a “humana”. Els torrents dels nostres pobles són per dir-ho clar i en català vertaders dipòsits de merda, grans clavegueres a l`aire lliure dels que els nostres governants anomenen –quina gran paradoxa!- activitats d`INTERÈS SOCIAL.

Sentiu-ne ara mateix el perfum tan exemplificador d`aquest tan estrany i general interès. Obriu els nassos a la fragància de la naturalesa humana d`aquesta –la nostra MODERNITAT. Els torrents són ara com ara els abocadors de fems “més naturals” –i apuntau-ne la ironia- que l`aire lliure ens ha permès a la ja tan malmenada espècie humana. A la Ciutat i al Litoral s`enriqueixen aquells que, amb evident complicitat de la política, ens aboquen després les seves misèries, i ens consideren tan sols –ciutadans com som de la perifèria urbana- els punts negres, els excusats, de la seva activitat pecuniària, d`una acció més que dubtosa i de moral poc o gens escrupulosa.




Els torrents, i les corrents subterrànies, que alimenten uns pous ja tant contaminats per aquesta indesitjable acció “INHUMANA”, són a la geografia de la terra el que les artèries i les venes ho són per al cos humà. Si embrutem el nostre cos de substàncies tòxiques, un dia o l`altre romprem el seu equilibri i l`emmalaltirem tan greument com ja ho estam fent amb el nostre ecosistema, i aquí en tenim massa proves, i aquí s`está fent –torn a repetir- amb una total i esgarrifant IMPUNITAT. És el que també critica Eduardo Galeano, a un dels seus articles publicats i amb una més que destacable clarividencia, mitjançant una frase que m`agradarà a continuació citar textualment, i que resumeix molt bé bona part de la nostra reivindicació: Si ens pertany a tots l`aire, ¿per què ha de tenir propietari la terra? Si de la terra venim i cap a la terra anam tal vegada no ens mata també qualsevol crim que contra la terra es faci?. Aquesta és ara per ara la nostra denúncia, aquest és el frau que, amb una certa sensació d`impotencia i de no poca frustració, davant d`aquest altre ATEMPTAT que, pels inconfessables i vetllats interessos que això comporta, no serà mai TELEVISAT ni comunicat als grans mitjans del marquèting mundial.

Vagi idó per a tots ells, indignes DEPREDADORS d`aquesta terra, LA MÉS FORTA I CONTUNDENT DE LES XIULADES.






4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una salutació plena de sol i pluja pels amics dels arbres.

Anònim ha dit...

Us deixo una cita ben maca del llibre "L'elegància de l'eriçó" (Muriel Barbery).

"Després, en reflexionar una mica, he comprès parcialment aquesta alegria sobtada quan en Kakuro parlava dels bedolls russos. Em fa el mateix efecte quan es parla d'arbres, de qualsevol arbre: el til.ler del pati de la granja, el roure darrere del vell graner, els grans oms ara desapareguts, els pins corbats pel vent al llarg de les costes ventoses, etc. Hi ha tanta humanitat en aquesta capacitat per estimar els arbres, tanta nostàlgia dels nostres primers èxtasis, tanta força en sentir-se tan insignificant al si de la natura ... Sí, és això: l'evocació dels arbres, de la seva majestat indiferent i de l'amor que els professem ens ensenya alhora com som d'irrisoris, miserables paràsits formiguejant a la superfície de la terra, i ens fa al mateix temps dignes de viure, perquè som capaços de reconèixer una bellesa que no ens en deu res." (pàg. 144)

Anònim ha dit...

Els torrents són el mirall de l'ànima de l'Homo sapiens: el compendi de la naturalesa que deixam; una mostra de l'esplendor natural i de les misèries humanes; l'elogi de la creació i la prova del menyspreu. L'excelsa, i immerescuda, mostra de la natura que vol reïxir, convertida en claveguera.

Anònim ha dit...

Gràcies Tres !!!