dimarts, 27 de novembre del 2007

Els dàtils a la cuina


Dàtils de primer i segon plat i dàtils per les postres

Diuen que els dàtils son un dels fruits que més bé ajuden a passar l’hivern. Els dàtils es poden menjar sols, tal com es cullen de la palmera, i també es poden menjar cuinats de moltes maneres. Hi ha receptes amb dàtils per a primers i segons plats i també per les postres. Es coneixen receptes de l’antiga cuina egípcia i romana, receptes medievals de la cuina mediterrània i receptes noves i antigues que es cuinen ara. Avui que hem posat un article i uns versos sobre la palmera i els seus dàtils, no ens hem pogut estar d’oferir-vos un petit recull d'aquestes receptes.
·
Amanida de taronges, pinyons i dàtils
Ingredients:
1 enciam (jo agafo rucula, però normalment es fa amb un de normal), suc de 1/2 llimona, 60 ml suc de taronja, pebre blanc, 1-2 culleres soperes de sucre o mel, 3 taronges, 100 g de dàtils frescs, 50 g de pinyons torrats
Rentar l'enciam i tallar a trossos. Fer una salsa amb el suc de llimona, el suc de taronja, el pebre i la mel/el sucre. Filetar les taronges (treure la pell DEL TOT, la pell i tot allò blanc). Tallar els dàtils a trossets.
Posar l'enciam sobre els plats, amanir-lo amb la salsa i espargir els dàtils, els pinyons i les taronges a sobre.
· Recepta de kuchibiru a la web Racó Català
·
Pastisset de verdures i dàtilsIngredients per 4 persones:
3 Pastanagues, 1 carbassó, 2 porros, 1 pebrot vermell, 1 pebrot italià, 3 cors de carxofes, xampinyons a làmines, dàtils desossats i triturats, formatge manxego, comí mòlt, sal, pebre caiena.
Es sofregeixen les verdures que quedin ben poxades. Al final les pastanagues tallades a juliana perquè li donin un toc cruixent. Es deixa el sofregit a punt de sal i una mica de pebre i s’afegeix una caiena i el comí mòlt.
En un bol o safata es posa un terra de xampinyons i 1 capa de sofregit de verdures, 1 capa de dàtils, i el manxego per sobre (si es vol es poden succeir diferents capes de dàtils i sofregit). Fet això es forneja per gratinar el manxego i llest.”
· Recepta de Marcel a Cuina en compte
·
Espatla de mé rostidaIngredients:
1 espatla, ½ tomatica, ½ ceba, 1 pastanaga, 2 alls, romaní, sal, pebre bo, ½ l de vi, ½ l d’oli, ½ quilo de dàtils sense os, brou de mé.
Preparar un brou de mé. Apart rostir al forn l’espatla amb la tomatica, la ceba, la pastanaga, els alls…. Pelar els dàtils i hidratar-los (deixar amb aigua), afegir al brou de mé i triturar (consistència salsa). Afegir la salsa al rostit. Tornejar una poma i caramel·litzar. Bon profit!
· Recepta del restaurant Monnaber de Mallorca
·
Croquetes de rocafort amb dàtils
Ingredients:
1 l llet sencera. 200 g farina blanca, 200 g mantega, 150 g formatge rocafort, 70 g dàtils sense pinyol.
Per a l'arrebossat: farina de galeta, 1 ou, oli de gira-sol
Preparació:
1.Comencem a fer la beixamel de les croquetes. Desfem la mantega en una cassola i hi aboquem la farina.
2.A la cassola on hem bullit la llet, hi afegim el rocafort a trossos, hi anem posant els dàtils i ho batem tot.
3.Ara afegim la llet -amb el rocafort i els dàtils- a la cassola on hi ha la mantega i la farina. I ho anem barrejant, fins que la pasta sigui ben cremosa. I cap a la nevera
4.Un cop l'hem tret de la nevera, la beixamel es converteix en una massa. Ara treballem la massa i anem fent les croquetes.
5.Les passem per ou, i després per la farina de galeta. I les fregim.
· Recepta de la Cuina de l'Isma
·
Remenat de dàtils amb ous
Ingredients per a 2 persones:
100 g dàtils, 2 ous, pa de pita, julivert
Preparació:
1.Poseu oli en una paella i torreu-hi els dàtils.
2.Bateu els ous i afegiu-los a la paella.
3.Barregeu-ho tot i emplateu-ho amb trossos de pa de pita.
4.Podeu servir-ho amb una mica de julivert pel damunt.
· Recepta de la Cuina de l'Isma
·
Sopa de pinya i dàtils amb glaçons de taronja
Ingredients:
1 pinya madura, menta fresca, 1 copeta de rom blanc, 1 l de llet, clau d'olor en pols, 8 taronges sanguines, 8 dàtils, 4 taronges Navel, pasta xinesa.
Preparació:
Per començar, poseu el suc de taronja en un bol. Afegiu-hi les fulles de menta i deixeu-ho refredar a la nevera.
Mentrestant, poseu els daus de pinya en un bol. Incorporeu-hi llet, unes gotes de Montblanc, una mica de suc de taronja i tritureu-ho. Tot seguit, coleu el suc de taronja i poseu-lo a la nevera. Llavors feu uns glaçons amb suc de taronja. Per fer els raviolis de dàtils, poseu la pasta a bullir, compteu fins a 10 i poseu-la en un bol amb aigua i gel. Quan s'hagi refredat, passeu-la a un plat amb un drap perquè n'absorbeixi la humitat. Després farciu la pasta amb el puré de dàtils i tanqueu els raviolis. I ja per acabar, poseu la sopa de pinya en un plat fondo. Afegiu-hi els raviolis de dàtil i els glaçons de suc de taronja. Finalment, incorporeu-hi un polsim de clau i unes fulles de menta.
· Recepta de Xavier Pellicer del Restaurant Abac a Cuines de TV3
·
Berhei. Boletes de dàtil
Ingredients:
Dàtils, nous, sèsam i coco ratllat.
Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar.
Despinyoleu els dàtils. Piqueu les nous. Feu una massa barrejant els dàtils, les nous i el sèsam. Amb aquesta massa aneu fent boletes i serviu-les amb coco ratllat per sobre.
· Recepta Iraquiana de Amal de Cambrils al programa de televisió Karakia
·
D'tamar. Pastissets de dàtils
Ingredients:
Dàtils, nous, farina, ½ kg de mantega, 1 sobre de llevat, 6 cullerades d'aigua de taronja, 6 cullerades de sucre, sucre glacé.
Preparació:
Treballeu a mà la mantega, el sucre i l'aigua de taronja. Quan vegeu homogènia la mescla, afegiu-hi el llevat i la farina, a cullerades d'una en una, i continueu pastant a mà fins que la pasta sigui al punt (ni massa compacta ni massa clara). Deixeu-la reposar mentre prepareu la resta d'ingredients.
Espinyoleu els dàtils i coeu-los al vapor uns 10 minuts. Trossegeu-los i reserveu-los. Trossegeu també unes quantes nous.
Aplaneu la massa amb un corró fins que us quedi d'un gruix de mig centímetre aproximadament i talleu-la amb un got (d'aquesta manera us quedaran les peces ben rodones).
Farciu cada rodona de massa amb una mica de nous i dàtils i tanqueu-la. Doneu-hi forma amb els dits. Enforneu aquests pastissets uns 10 minuts a 180º (procureu tenir el forn prèviament escalfat).
Un cop freds, si us agrada molt el dolç, escampeu pel damunt dels pastissets una mica de sucre glacé i serviu-los.
· Recepta de Jamila del Marroc del programa de televisió Karakia
·
Pastís de dàtils
Ingredients:
50 g. de farina blanca i farina integral barrejades, 200 g. de sucre moreno, Mitja culleradeta de bicarbonat, 125 ml. de suc concentrat de taronja, 3 ous, 100 g. d'ametlles picades, 150 g. de panses de corint, 250 g. de dàtils tallats (sense pinyol!), una mica de sal
Ho farem al forn. Ens cal un bol gros i un recipient per a fer pastissos o coques.
Preparació:
Tots a punt. D'entrada, comencem a preescalfar el forn a 150º. El que dèiem, vigila que crema! Mentre s'escalfa, agafa un bol gros i comença a barrejar la farina, el sucre, els ous batuts, el suc de taronja, el bicarbonat i un pols de sal. Remena bé, d'acord? Llavors hi afegeixes els dàtils, les panses i l'ametlla i tornes a remenar. Fins que tinguis una massa ben homogènia.
Segon pas: pren el recipient que farem servir per posar el pastís al forn. Escampa una mica d'oli o de mantega per tot el fons i els costats, per tal que el pastís no s'enganxi. Fet? Doncs ara hi pots abocar tota la massa que has remenat abans. Pots posar-lo al forn durant dues hores. Per saber si està prou cuit, et recomanem l’infal·lible mètode de l'escuradents: el claves al pastís i el treus. Si l'escuradents no ha quedat brut, ja tens el pastís a punt.
Treu el pastís del forn i deixa'l reposar almenys un quart d'hora abans de treure'l del motlle. Mentrestant, barreja apart 100g de sucre moreno, 20ml d'aigua i una culleradeta de suc de taronja concentrat. Ho escampes damunt el pastís quan encara estigui calent, i llavors ho deixes refredar. Ha quedat bo?
· Recepta de LaMalla
·
Dàtils farcits i en empanada
Una senzilla forma de preparar els dàtils, segons una antiga recepta sefardita, consisteix a llevar-los el pinyol, col·locant al seu lloc un quart de nous o una ametlla. Després s’enfornen a foc moderat i se serveixen de postres, punxats amb furgadents. També poden farcir-se amb una pasta elaborada a base de pistatxos mòlts, mesclats amb sucre i clara d’ou.
Una forma semblant de preparar-los consisteix a batre formatge blau en un bol amb una forqueta fins a aconseguir una pasta fina, mesclant-ho amb un poc de nata. Es farceixen els dàtils amb aquesta pasta, a la qual es poden afegir unes nous trossejades. Cada dàtil s’embolica en una tira de bacon i es fregeix en abundant oli. El bacon també pot substituir-se per pasta fullada i ficar-ho al forn una estona.
Hi ha alternatives que proposen obrir els dàtils al llarg per a extreure el pinyol, agafar i treballar un tros de paté amb una forqueta, fins que quedi suau, i posar-ho en una mànega pastissera, amb la qual es farceixen els dàtils a continuació. A la superfície poden col·locar-se trossos d’ametlla picada.
Una altra recepta consisteix a descongelar pasta fullada a temperatura ambient i estendre-la amb un corró, empolvorant farina perquè no s’apegui. Amb aquest pasta fullada es folra una font plana de forn i es punxa el fons amb una forqueta. Per al farciment, es trossegen dàtils i bacon i s’escampen per la font. A continuació s’aboca nata líquida. Es tapa amb una altra làmina de pasta fullada, es punxa de nou amb una forqueta perquè respiri i s’esclafen les vores fins a deixar l’empanada ben tancada. Es pinta amb ou batut i es fica al forn, prèviament calfat, a temperatura alta. Després es baixa a foc mitjà i es deixa uns vint minuts. No ha d’obrir-se la tapa del forn perquè llavors la pasta fullada baixa. A l’hora de treure-la a taula, pot servir-se tant fred com calent.
· Receptes de la web Cuina
·
·
· Fotos 1, 2, 8, 9 10: · [ Roicinho ] · [ Deeivit ] ·
· [ Isabel Llacer ] · [ Jessica Sweet TV ] · [ Peinadocardona ] ·
·

2 comentaris:

Des del Raval d'Elx ha dit...

Magnífic monogràfic sobre la palmera.Aquí, a la ciutat de les palmeres les tenim arreu. Cap a on mires en tens unes quantes. Però les més boniques les tenim al nostre cor. Són part de la nostra vida. Com si foren familiars íntims. Gràcies per dedicar-li part del teu temps.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Gràcies a vosaltres, amics d’Elx.
I si alguna vegada us ve de gust explicar coses sobre les palmeres i els palmerars o dels arbres d’Elx, si ens ho feu arribar, ens agradarà molt posar-ho aquí.