dilluns, 12 de novembre del 2007

Son Bosc en perill

La biodiversitat de Son Bosc, en alerta màxima

Un informe científic avisa de les greus conseqüències mediambientals que pot suposar la construcció d'un camp de golf

La zona de Son Bosc –al costat del Parc Natural de S’Albufera, en el terme municipal de Muro– acull una gran varietat d'invertebrats, plantes, orquídies i moltes espècies d'aus que converteixen a aquest enclavament com un dels punts amb major índex de biodiversitat de tota Mallorca. La raó que explica tal riquesa animal i vegetal és el peculiar hàbitat que domina aquesta zona, un prat dunar molt rar en tota Europa, solament comparable a Mallorca al que també existeix en la zona d'És Trenc. Un estudi científic internacional, realitzat conjuntament per investigadors del Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i de The Albufera Initiative for Biodiversity (TAIB), alerta de les greus conseqüències mediambientals que pot suposar la construcció d'un camp de golf en Son Bosc, un projecte que posat que es porti a terme, i segons denuncien els autors del citat informe, podria alterar el fràgil equilibri ecològic d'aquesta zona de Mallorca, vulnerant a més diverses normatives com el Conveni per a la Diversitat Biològica de l'ONU que promou la protecció de les espècies i la diversitat genètica.
L'informe, al qual ha tingut accés Diari de Mallorca, avalua els factors d'impacte sobre les espècies que conviuen en Son Bosc, com la denominada orquídia de prat (Anacamptis robusta), una de les espècies d'orquídies més rares del món ja que solament es troba en punts aïllats del nord d'Algèria, El Marroc i en s’Albufera de Mallorca i els seus voltants. Els investigadors han constatat que en Son Bosc hi ha actualment 878 peus d'aquesta espècie d'orquídia, mentre que altres 432 peus es troben dintre del Parc de S’Albufera. Nick Riddiford, investigador principal del TAIB i un dels màxims experts mundials en l'avaluació de zones humides protegides i redacció de plans de gestió mediambiental i de ecoturisme, explica que en aquests moments Son Bosc alberga dos terceres parts de la població balear i europea d'aquestes orquídies.
Dues vistes de Son Bosc, fotografies de Sebastià Torrens
“El més paradoxal –revela Riddiford– és que mentre al Marroc i Algèria es tracta d'una espècie protegida, aquí a Mallorca no només no està protegida, sinó que fins i tot pot desaparèixer si prospera el golf previst en la zona”.
A més de la Anacamptis robusta, en Son Bosc proliferen altres orquídies, com milers de Serapias i Orchis fragans (Abellera Olorosa) i centenars de Orphys apifera. Els noms populars d'aquestes espècies d'orquídies són la Abella apífera, Beiera, Flor d’abella, Flor de la Mare de Déu o Mosques d’agafa. Segons constata Riddiford, “cap dels científics del nostre equip ha observat mai, en cap altra part, una densitat d'orquídies com la de Son Bosc”. Respecte a la fauna, l'informe realitzat conjuntament entre IMEDEA i TAIB destaca el cas especialment problemàtic del abellarol (Merops apiaster), un ocell la població del qual es troba en declivi a Mallorca –espècie inclosa en el Llibre Vermell dels Illes Balears elaborat per Medi Ambient el 2006– i que en la zona de Son Bosc nidifica en forats i bancs de sorra a causa de la gran abundància i diversitat de preses al seu abast: abelles, vespes, libèl·lules, llagostes, grills, etc. “Si Son Bosc es converteix en un camp de golf, el abellarol desapareixerà de tota la zona de s’Albufera”, adverteix Riddiford.

Detall de la ‘Anacamptis robusta’,
amb fotografia de Pere Vicens

“Les Galápagos d'Europa”
“Balears són com les Illes Galápagos d'Europa i Son Bosc, una de les zones de màxima biodiversitat de tot l'arxipèlag”. Així de contundent s'expressa Nick Riddiford, investigador principal del TAIB i un dels màxims experts mundials en l'estudi d'aiguamolls, al valorar el nivell de biodiversitat de les nostres Illes i de la zona de’S Albufera i de Son Bosc. “Destrossar aquesta biodiversitat podria constituir un atemptat mediambiental, però a més podria suposar, a la llarga, un fort impacte sobre l'economia de la zona. Com ciutadà europeu que sóc –emfatitza aquest investigador nascut a Gran Bretanya– em preocupa que Mallorca pugui perdre un patrimoni com el de Son Bosc. El Govern balear té la responsabilitat de protegir els espais naturals d'especial interès, no només davant els seus habitants i visitants, sinó davant la comunitat internacional”, conclou Riddiford en la part final de l'estudi científic al com ha tingut accés Diari de Mallorca. Per la seva banda, Anna Traveset, investigadora del IMEDEA que actualment efectua un complet estudi sobre la interrelació entre els insectes i les plantes i la seva polinització, coincideix amb els plantejaments de Riddiford i opina que “del patrimoni natural de Son Bosc podem gaudir tots els ciutadans; d'un camp de golf gaudiran molt pocs”. Pere Vicens, naturalista que ocupa el seu treball en el Parc Natural de’S Albufera, destaca la funció de “frontera” que efectua Son Bosc respecte al Parc Natural, “en una zona especialment fràgil però alhora molt rica en biodiversitat”.

Falcó marí (‘Falco eleonorae’).
Foto: S. T.

OBSERVATORI
Espècies noves i estranys fenòmens
En l'informe elaborat per IMEDEA i TAIB s'insisteix en la necessitat que la biodiversitat de Son Bosc pugui ser investigada encara amb major intensitat. En aquest sentit, l'informe explica que s'estan estudiant dues espècies d'insectes dípter (Syrphidae) que podrien ser nous per a la ciència –Merodon i Parhelophilus–, ambdues observades en Son Bosc. Una de les espècies més observades en aquesta zona és el falcó marí (Falco eleonorae), un au protegida a nivell internacional que nidifica bàsicament en Balears i altres punts del Mediterrani. Rafel Mas, ornitóleg del GOB, porta anys estudiant concentracions de falcons marins en Son Bosc, on cada any, entre els mesos de maig i juliol es produïx un estrany fenomen. Els falcons acudeixen a un punt concret, sempre entre les 21 i les 22 hores, per a caçar escarabats bataners (Polyphylla fullo). Després desapareixen de la zona i no tornen fins a l'endemà.
Enric Culat
L'Almudaina.Diario de Mallorca. 11.11.2007

· Article publicat a L'Almudaina, suplement dominical del Diario de Mallorca,
el 11.11.2007:
[arxiu pdf 358 kb]

·