1.000.000 D'ARBRES, ... I DE CABRES?
El dijous dia 22 de novembre, el Conseller de Medi Ambient, va prometre plantar 1.000.000 d'arbres a les Illes Balears. A priori, la notícia és bona, però sembla ser que no s'han analitzat les causes de la necessitat de repoblar.
El gran element DESFORESTADOR de moltes zones de Mallorca és la CABRA (Capra hircus). Aquest problema existeix des de fa temps en els boscos de Mallorca, com així ho demostra la convocatòria de premis per a fomentar estudis sobre "els avantatges i perjudicis del bestiar caprí, i si és útil o si convé destarrar-lo enterament", promogut per la Societat Econòmica d'Amics del País de Mallorca l'any 1800. Sobre aquest assumpte havia una dura polèmica entre els defensors del bestiar caprí per la seva producció cárnica i lletera, i els detractors que veien en ell la causa de la deforestació de moltes finques forestals. En l'actualitat (any 2007), els defensors són alguns caçadors i grups de defensa dels animals i els detractors col·lectius professionals i ecologistes compromesos amb els boscos.
És urgent, i en l'actualitat no hi ha hagut cap govern autonòmic que hagi agafat "LA CABRA PER LES BANYES", que s'intenti solucionar el greu problema ecològic que produïxen les cabres en la Serra de Tramuntana i a Artà.
Fins que això no passi, no val la pena presentar grans projectes de plantar milers i milers d'arbres, ja que com tot el "mundillo forestal" sap, aquelles zones a Mallorca que tenen problemes greus de deforestación, són zones amb elevada densitat de cabra.
6 comentaris:
Quin és el principal problema, les cabres salvatges o els ramats?
Les cabres assilvestrades. De ramats n'hi deu haver ben pocs i segurament també n'hi ha que fan mal: els qui pasturen en zona silvetre.
Segurament a Mallorca va passar com aquí, on moltes finques eren explotades tant de manera silvícola com pastoral, donant com a resultat finques ben "pelades".
Pel que comentes, la diferència deu ser en que a Mallorca l'element recuperador de la massa forestal (Rebrot o plançons de regenerat) ha estat engolit per les cabres (Alarma,és probable que el bosc ja no es pugui regenerar de manera natural?) mentre que a Catalunya en molts casos els regenerats són tant bestials en segons quines zones, que fins i tot moren més de la meitat dels arbres per afogament, competència, absència llumínica i lluita pels recursos.
Segurament va ser un error tenir com a recurs pastoral un animal assilvestrat perquè al moment en que el deixes d'explotar i deixes de fer-ne un aprofitament (que al cap i a la fi el que fas és controlar poblacions), o bé decau fins a la desaparició o tot al contrari, la seva població s'infla (sobretot en el cas de les espècies més silvestres).
Un animal domèstic i fins i tot n'hi podem incloure d'assilvestrats, si deixes d'explotar-lo senzillament desapareix.
És lògic que caçadors i grups de defensa dels animals s'uneixin en aquesta causa (evidentment amb punts de vista oposats com els dos pols).
Joan Vicenç, pensa que si no es fa res ara, no es farà mai res, els grups de defensa del animals cada vegada tenen més poder i m'atreviria a dir que ja tenen més "poder" que els caçadors. A països com Holanda han prohibit la caça...
Jo em pensava que només es dedicaven a salvar gatets o gossos orfes, o a frenar la indústria pelletera, però veig que estan començant a ficar el nas allà on no els hi correspon ..
Senzillament s'ha de fer el que cal fer per qui ho ha de fer i fer-ho ben fet i a c.u.p les noses.
Sembla que no ens expliquem bé... Quan els primers homínids aterraren a Les Illes, portaven cabres, per fer formatge de Maó, supòs vaja... però això es farà molt llarg... quan trobi la ditxosa "clau"... (continuarà)
osti, sería interessant fer-ne un bon escrit.
No és que conegui bé la cabra i no conec el cas mallorquí, però aquí tenim el senglar, segur que amb històries ben diferents perquè resulta que el senglar es va barrejar amb el porc comú (imagineu doncs les cries que fa ara el senglar).
estaré atent a l'escrit
Publica un comentari a l'entrada