dilluns, 22 d’octubre del 2007

Pagan metal, explorant un món desconegut.

Fa ja mesos que havia sentit a parlar per boca d'un col·lega, l'existència d'un estil anomenat "Pagan metal".
El "Pagan metal" és un estil musical del que no n'he pogut esbrinar l'origen ni l'evolució, però pel que he pogut anar veient, manté un lligam molt estret amb el "Black metal" i està també molt lligat a estils com el "Viking metal".
Desconeixia els principis i les bases ideològiques d'aquest estil però sí coneixía les del "Black metal". El que m'ha portat a escriure sobre aquest tema és que em vaig trobar amb una coincidència força curiosa; Que un estil com el "Pagan metal" estigui tant relacionat amb el "Black metal".
En realitat, la raó per la qual em vaig extranyar va ser perquè del "Black metal" si en coneixia les ideologies. És un tema molt complicat perquè al principi vaig observar clarament com el "Black metal" tenia força relació amb la defensa de la raça pura, la raça aria, alhora que també vaig denotar certa relació amb ideologies nazis, no només per tenir idees coincidents sinó també perquè així ho indicaven moltes de les simbologies.

Tot plegat no m'hagués mogut si no hagués vist de bon principi la gran relació de l'estil musical "Pagan metal" amb tot allò relacionat amb la naturalesa. De fet, el meu col·lega em va indicar algún grupillo i tots contenien clars missatges de culte a la natura. Això em va atraure, tot i que la música en si no m'havia atret d'igual manera (Tot i que reconec que n'hi ha que estan bé).
Una vegada vist això, vaig decidir buscar informació al google; moltes de les maquetes de grups "pagan metal" contenien de fons, un paisatge, normalment centre o nord-europeu, sovint també associat a guerrers, espases, simbologies paganes antigues, algún animal, vaixells vikings....

Com podia estar relacionat el "Pagan metal" amb el "Black metal"?
·El primer principi que defensa el Pagan metal, és en altres paraules, recuperar els valors de temps abans, busca recuperar els principis pagans de moltes de les cultures europees i per tant, en una clara reivindicació anticristiana (Que no necessàriament satànica) intenta recuperar les adoracions celtes, vikingues, (depenent del païs).... Considera que el cristianisme va ser el responsable de fer desapareixer civilitzacions amb les que s'identifiquen més com poden ser els celtes, vikings, hitites, íbers.... civilitzacions que tenien clars components de respecte a la natura, als elements de la terra i que tenien clars missatges d'harmonia entre home-naturalesa. En aquest ambient, així com també la música, hi ha un clar component místic, tenebre, de clamor per la foscor, de rendició als poders místics de la natura i de la foscor.
També hi ha una gran crítica a les manipulacions que el cristianisme va fer de les diferentes simbologies apoderant-se d'aquestes per imposar el cristianisme i amagar així el paganisme.
No és només una corrent europea, ho és també, i cada vegada més, a zones de Sud Amèrica (Allà, evidentment, adorant els Maies o Astecas però amb els mateixos principis d'adoració als Déus i a la natura). La crítica més extesa dintre del corrent és "la pèrdua de la harmonia de l'home amb la naturalesa" que segons ells, es deu als valors perduts en la memòria de molta de la societat, l'oblit del principis pels quals es basaven les nostres civilitzacions passades i del capitalisme desmesurat, el qual porta a molts només valorar els diners, a restar importància a la natura i a no ser conscient del mal que l'hi fem al planeta. Clars exemples d'això és el poc culte o inexistent que hi ha a els elements, posant d'exemple el cas dels arbres que per moltes civilitzacions eren sagrats alhora que constituïen un recurs útil per sobreviure però que calia preservar.
·El segon principi és un pel més dur, i és aquí on és coincident amb el Black, i per tant, el meu dubte va quedar resolt. La ideologia del "Pagan metal" com ja he dit, es basa en el retorn de la memòria de les nostres civilitzacions més antigues, a ritus pagans de diferents Déus, a l'adoració dels elements de la mare natura.... però també denota l'impacte negatiu que pot suposar barrejar les civilitzacions i per tant consideren que al territori només ha d'haver la raça pura. Pel que he pogut veure i de manera paradòxica, no es consideren racistes però segons diuen, no volen que la sang es barregi, consideren així, que l'arribada d'altres raçes al païs pot suposar la pèrdua de la raça autòctona i ho consideren com una invasió. Segons ells, hi ha molts oportunistes que aprofiten aquests ideologies per incorporar la violència i l'odi racista però denoten que a les altres raçes no se les ha de condemnar, sinó, segons ells, respectar.
Si busqueu informació, visiteu els grups, o busqueu videos pel youtube, és probable trobar-se amb esbàstiques (Com pot ser?), encara no he pogut esbrinar si són pures simbologies nazis o com he pogut trobar en alguna referència, és un símbol que es remonta molt abans. Tot m'ha portat a indicar que en molts casos sí mostren certa simpatia amb el règim nazi.
Segons el que comenten i els estatuts que he pogut trobar "no se com", es consideren nacional-socialistes defensors de la cultura i les tradicions, defensors de la raça aria però no hi ha cap cultura dintre d'aquesta superior a l'altre. No obstant, fan una crida a la tolerància zero dels enemics d'altres raçes, segons ells, per protegir la pròpia.
El que també és pot apreciar molt, és el carácter bèlic que tenen moltes de les representacions paganes, amb vaixells Vikings, espases, caballers, escuts....

Conclusions i aportació meva: He "conegut" aquesta corrent però continuo sense entendre-la massa. No em quadre gaire res, putser és que és tant forta per mi la idea de conjugar natura amb nazisme que no m'en faig a la idea (evidentment, no m'en faré mai a la idea d'això). En fi... per avui n'hi ha hagut prou. Sens dubte, toquen temes molt sensibles i que són total i extremadament oposats al meu entendre, és per això que he perdut força estona, massa....


La Compagnie de la Branche Rouge

Temnozor, grup pagà.

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Nazis

ErrareHumanumEst ha dit...

Si. La veritat és que em va sorprendre... la música semblava mínimament acceptable, però quan vaig descobrir tot plegat s'em va caure el món, la veritat és que costa de creure...
A més, costa de creure que pensin així quan molts d'ells tenen la sang totalment barrejada després de tants segles...
En fi, com ho vaig anar descobrint vaig trobar interessant d'explicar-ho al bloc...