diumenge, 24 de juliol del 2005

Si l'arbre els fa nosa el talen

L'Ajuntament no segueix les seves normes

Al carrer Ausiàs Marc, a la zona entre el passeig de Sant Joan i el carrer Sicília, s'està procedint a la renovació de les voreres i de l'asfalt del carrer. Aprofiten per posar guals als passos de vianants, cosa molt correcta i que millorarà la vida quotidiana de moltes persones. El problema és que quan hi ha un arbre que coincideix amb un pas, si està una mica malalt opten per talar-lo i eliminar l'escocell, en comptes de buscar alguna altra solució, com desplaçar un metre el pas o tornar a fer el forat al costat per poder plantar un altre arbre.

Jo sóc arquitecte; quan fem un projecte a l'Eixample hem de respectar els arbres i adaptar les entrades dels pàrquings dels edificis, cosa que em sembla molt bé. Però per què l'Ajuntament no compleix aquesta norma? Els arbres talats tenien 70 o 80 anys. No era millor adaptar el pas i el gual per respectar-los?

En altres punts de l'Eixample, si us hi fixeu, veureu com de mica en mica també van desapareixent els arbres que coincideixen amb els passos de vianants (recentment ha passat al carrer París i al carrer Sepúlveda, per posar dos exemples) i no són substituïts per d'altres, ni es creen nous escocells desplaçats per deixar pas i plantar un nou arbre. Al servei municipal de Parcs i Jardins m'han dit que són instruccions de la mateixa regidoria del Districte de l'Eixample.

Si es manté aquest criteri, una de les característiques històriques del centre de Barcelona i única al món, que és el verd continu dels nostres carrers, que en molts llocs arriba a formar un túnel d'ombra, com explicava fa poques setmanes en aquestes pàgines l'Oriol Bohigas, s'anirà perdent i es formaran una sèrie de forats a l'arribar a cada cantonada. Crec que val la pena pensar alternatives que facin compatible la supressió de barreres arquitectòniques i el manteniment dels arbres existents.

Ramon M. Garcia i Riera
·
Carta publicada a "Bústia" del diari "AVUI" del diuemenge dia 24 de juliol del 2005.
·

1 comentari:

Anònim ha dit...

Alternatives?
Denuncia a l'Ajuntament del Districte.Que la Fiscalia investigui per què li surt tant a compte a l'Ajuntament arrancar arbres en comptes de replantejar els passos i rampes pels vianants.
Aquí encara hi ha massa poèta i poc activista.S'han carregat l'arbrat de carrers sencers i encara mirem cap a l'Amazònia.
De fet,amb l'Administració que tenim i el sistema judicial que hi
ha millor no votar.